skip to main content
 

Δράσεις

H πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου 2012, με μια δεκαπενθήμερη Έκθεση-Διάδραση, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο της Έκθεσης, λειτούργησαν τέσσερα αργαλειά, από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης με λαϊκές υφάντριες, που ερμήνευαν με τρόπο κανονικό την τέχνη του αργαστηριού. Τη διαδικασία από το καθαρό χωράφι, στο καθαρό πρόβατο, στη δημιουργία του νήματος που είναι φυσικό, το βαμβάκι, το μαλλί, το μετάξι και το λινάρι, βαμμένα με χρώματα από τη φύση. Να μας ορμηνέψουν για το χρόνο που δεν είναι χρήμα, δεν μετριέται με εργατοώρες αλλά είναι συθέμελα το είναι τους, η αναπνοή, η σκέψη, η μοίρα και το μοιρολόι, το τραγούδι μαζί με τη δόξα και τη δοξασία.

Η ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi  οργάνωσε επίσης, ομιλίες, μικρές σπουδές, υπό την καθοδήγηση και σκέπη της μεγάλης Ελληνίδος κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ και σε συνεργασία με ξεχωριστές γυναικείες προσωπικότητες, οι οποίες ήλθαν για την Αποστολή από την Ινδία, την Περσία, την Παλαιστίνη, συνομίλησαν με τις ντόπιες υφάντριες και τα παιδιά, παρουσιάζοντας τα κοινά motivo, ξόμπλια και πλουμιά, που έχουν οι πατρίδες τους και η Κρήτη.

Παρουσίαση "Αποτυπώσεις της Ένωσης στα Κρητικά Υφαντά"

Περίληψη εισήγησης στο Επιστημονικό Συνέδριο

Πρόγραμμα Επιστημονικού Συνεδρίου 23 εως 26 Οκτωβρίου 2013 με θέμα "Το Ηράκλειο και η Κρήτη από την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας ως την Ένωση με την Ελλάδα"

Συμπεράσματα Συνεδρίου

link: http://www.myths2013.net/schmuckseite/03_foerderer-E.php


Παρουσίαση της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi στην Ε' Συνάντηση Αλέξανδρου - Σύλλογος Φίλων Αλέξανδρου "ΦΗΓΟΣ", 28 με 29 Ιουνίου 2014

 

To Πανεπιστημίου των Ορέων και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi συμμετέχουν στην 17η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Υφαντική - AUTEX 2017, 29 εως 31 Μαίου στην Κέρκυρα

link: http://www.autex2017.org/organizing-committee-international

 

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi συμμετέχουν στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για τις Φυσικές Ίνες - ICNF 2017, 21 εως 23 Μαίου, Μπράγκα Πορτογαλία

http://www.icnf2017.fibrenamics.com/

 

Εορτές του νήματος στο Μυλοπόταμο, 1-31 Ιουλίου 2017, Πηνελόπη Gandhi mission - Δήμος Μυλοποτάμου

Αναλυτικό πρόγραμμα

 

Αρχαιολογική έρευνα για το Λινάρι - Συνεργασία Αποστολής Πηνελόπη Gandhi και Πολυτεχνείο Κρήτης, κ. Ναυσικά  Ανδριοπούλου

 

Το Μουσείο Μπενάκη θα φιλοξενήσει με αφορμή τους επίσημους εορτασμούς των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την «Αποστολή Πηνελόπη Gandhi - η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη» με σειρά εκδηλώσεων.

Υφάντριες από διαφορετικές περιοχές της Κρήτης έρχονται στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη και, κατά τις ώρες λειτουργίας του, αναβιώνουν την «ανυφαντική» τέχνη.

Παράλληλα, κάθε Σάββατο απόγευμα και Κυριακή πρωί (εκτός του Σαββατοκύριακου 16 και 17/11/2013), θα πραγματοποιούνται στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Μπενάκη Μικρές σπουδές του νήματος...νοήματος, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τέχνη της Υφαντικής στον αργαλειό (αργαστήρι) από υφάντριες της Κρήτης. Το τέλος κάθε παρουσίασης θα ακολουθεί 15λεπτη ομιλία ειδικών (παιδαγωγών, αρχαιολόγων, ιστορικών, εθνογράφων κλπ) και συζήτηση με το κοινό. Οι ομιλίες θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 12:30, με εξαίρεση την ομιλία της Ίριδος Τζαχίλη, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13:00.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο του Κεντρικού κτηρίου και ειδική εκδήλωση για την έναρξη της "Αποστολής Πηνελόπη Gandhi".

Παράλληλα, έως και τα τέλη του Δεκεμβρίου θα οργανώνονται βραδιές με μυρωδικά, γεύσεις και τσικουδιές από την Κρήτη.

Οι εκδηλώσεις θα πλαισιώνονται από ειδικά σχεδιασμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο θα απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου - Έκθεση "Ο μίτος της Αριάδνης και ο αργαλειός της Πηνελόπης", 24 Μαίου - 20 Ιουνίου 2016

Η έκθεση αυτή είναι ένα βήμα προς τη διαχρονία.

Το Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου το μεγαλύτερο μουσείο για το μινωικό πολιτισμό στην Ελλάδα και στον κόσμο, εκτός από τις ποικίλες μορφές του βίου και της μινωικής τέχνης που προβάλλει, κατέχει εξέχουσα θέση και στην παγκόσμια ιστορία της υφαντικής. Τα μινωικά υφαντά είναι θαυμαστά στην πολυπλοκότητα των σχεδίων τους, με γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα κυρίως από τον φυσικό κόσμο.

Στο Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου σώζονται κατάλοιπα δύο σημαντικών λειτουργιών: της νηματουργίας, που γίνεται με τη βοήθεια αδραχτιού και της ύφανσης

Με την επιστημονική συνδρομή των εξαίρετων αρχαιολόγων του Μουσείου, κατασκευάστηκε ένα ομοίωμα αρχαίου αργαλειού, το οποίο παρουσιάζεται στο Μουσείο και στο οποίο αει-φάντριες της Κρήτης, υφαίνουν ξανά, μετά από 5.000 χρόνια, με την ίδια τεχνική, αρχαία υφαντά και υφάσματα, με φυσικά νήματα και φυτικές βαφές. 

Αναπλάθουν και αναδημιουργούν την αρχαία υφαντική τέχνη που απεικονίζεται στα μινωικά αγγεία.

Σε συνδυασμό με πηγές της γραμμικής Β και αρχαία χωρία, προσπαθήσαμε να κατονομάσουμε  τα μέρη του αρχαίου αργαλειού και να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και τις τεχνικές επιλογές του. 

 

Πρόγραμμα Έκθεσης

 

Συναντήσεις