skip to main content
 

Πηνελόπη Gandhi

      Η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα

 

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων υλοποιεί τους τελευταίους μήνες την Αποστολή “Πηνελόπη Gandhi” - H Ιερή Τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα-.

Η αποστολή αφορά στην τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη, από την Πηνελόπη του Οδυσσέα έως τον Mohandas Gandhi με την ανέμη του. Επίσημα ξεκινά η πρώτη δράσις την 1η Νοεμβρίου 2012, με μια δεκαπενθήμερη Έκθεση-Διάδραση, που θα πραγματοποιείται καθημερινά στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα λειτουργούν τέσσερα αργαλειά, από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης με λαϊκές υφάντριες.

Η “Πηνελόπη Gandhi”, έχει ως χώρο δραστηριοποίησής της, τα απομακρυσμένα χωριά και τις πόλεις της Κρήτης και επαφή με ανθρώπους που εκπροσωπούν, με τρόπο αυθεντικό και γνήσιο την παράδοση του Νησιού και συντηρούν ζωντανούς τους αργαλειούς.    

Η ομάδα της Αποστολής,  υποστηρίζεται από προσωπικότητες που προέρχονται από διάφορους χώρους της Επιστήμης και της Τέχνης διεθνώς, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Ακαδημία Αθηνών, με επικεφαλής την πρύτανη κυρία Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, σημαντικές γυναίκες από την Ινδία, την Περσία και την Παλαιστίνη, οι οποίες συμμετέχουν εθελοντικά, με συντονίστρια την κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, η οποία είχε την ιδέα και την έμπνευση της Πηνελόπη Gandhi.

Έχει κύριο και πρωτεύοντα στόχο τη τοποθέτηση-στήσιμο και λειτουργία  100  αργαλειών σε σπίτια νέων γυναικών της Κρήτης. Επίσης, περιλαμβάνει διάφορες δράσεις, επί τόπου επισκέψεις, συζητήσεις και ανταλλαγή γνώσεων, καταγραφές και βιντεοσκοπήσεις των συναντήσεων καθώς και των διηγήσεων των ανθρώπων, που είναι ταυτισμένοι με την ανέμη, το αδράχτι, το μαλλί και το μετάξι.

Εκδηλώσεις  κεντρικές, ημερίδες, εκθέσεις, καινοτόμες διδακτικές παρεμβάσεις στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης αρχικώς, καθώς επίσης την κυκλοφορία και έκδοση του πολύτιμου υλικού που αφορά στην Πηνελόπη Gandhi.

Η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, γυναικών και ανδρών, αφού στην Κρήτη ύφαιναν και άνδρες παλαιοτέρα, αποτελεί το κύριο μέλημα της Αποστολής. Η οποία όχι μόνον θα συμβάλει στη διατήρηση και διάδοση στη νέα γενιά της κληρονομιάς μας , αλλά θα μπορέσει να βοηθήσει πολλά νοικοκυριά και ανθρώπους της πόλης και του χωριού, με την προσωπική τους ενασχόληση και δημιουργία, θα αναπτύξουν οικονομία μικρής κλίμακας,  εν’ όψει μάλιστα της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης.

Η “Πηνελόπη Gandhi” μπορεί να αποτελέσει μια λαμπρή αρχή,   (ας θυμηθούμε την ρεθύμνια Φλωρεντίνη Καλούτση, πριν από 100 χρόνια  στα Χανιά, περπάτησε τις γυναίκες της Κρήτης στους αθώους δρόμους του νήματος), για την ανάδειξη και επιστροφή στις τέχνες των χεριών και της ψυχής, συνεχίζοντας τήν από αιώνων παράδοση της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη, σήμερα.

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, στηριζόμενο μόνο στην εθελοντική υποστήριξη των εκλεκτών μελών-εθελοντών του, έχει καταφέρει να θέσει σε λειτουργία ένα δίκτυο και ένα μηχανισμό δράσεων, που προωθεί την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσης και αυθεντίας, επιστρέφοντας σήμερα στον Τόπο μας, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη.

 

 


      Δράσεις - Συναντήσεις

 

      Κείμενα

 

      Βίντεο

 
   
 
   
 
   
 
Συνάντηση της ομάδας του ΠτΟ, που οργανώνει την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, με την κα Μαρία Μαστρογιαννάκη, Υφάντρια, στις 18 Μαϊου 2012 και σε ανοιχτή τηλεφ. επικοινωνία με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων κα Ζωή Μητσοτάκη Συνάντηση της ομάδας του ΠτΟ, που οργανώνει την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, με την κα Μαρία Μαστρογιαννάκη, Υφάντρια, στις 18 Μαϊου 2012 και σε ανοιχτή τηλεφ. επικοινωνία με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων κα Ζωή Μητσοτάκη
   

Συνάντηση της ομάδος, η οποία οργανώνει

την αποστολή Πηνελόπη Gandhi,

15 Ιουνίου 2012

Συνάντηση με τον κο Σταμπολίδη Νικόλαο,

καθηγητή Ιστορίας και Αρχαιολογίας

του Πανεπιστημίου Κρήτης

   
Συνάντηση για την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, 13 Αυγούστου 2012 Συνάντηση για την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, 13 Αυγούστου 2012
 
Συνάντηση της ομάδος, η οποία οργανώνει την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, 22 Αυγούστου 2012  
   
   
   
   

 

      Πηγές

  • Υφαντική και Υφάντρες στο προϊστορικό Αιγαίο 2000-1000 π.Χ., Ίρις Τζαχίλη.
  • Η γυναίκα της Κρήτης, στο χθες και στο σήμερα, Γεώργιος Ι. Παναγιωτάκης.
  • Τα Υφαντά της Κρήτης, διακόσμηση και σύμβολα, Ροδούλα Σταθάκη-Κουμαρη.
  • Φλωρεντίνη Καλούτση και η Τέχνη της Κρήτης, Από τη Μινωική ως τη Σύγχρονη Εποχή, Ζωή Μητσοτάκη.