skip to main content
 
Μάιος  2016
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<σήμερα >>

Εξόρμηση του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Φαιστού την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Μετά από πρόσκληση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας, κ. Μακαρίου, η επόμενη εξόρμηση του Πανεπιστημίου των Ορέων, θα πραγματοποιηθεί στις Μοίρες Ηρακλείου, την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, όπου θα γίνουν ιατρικές εξετάσεις σε ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης. Θα λειτουργήσουν τα Καφενεία των Ορέων, Ανδρών και Γυναικών στην περιοχή ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και Αλληλοδιδασκαλία στο 46ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου μεταξύ των μαθητών του σχολείου και του Ευρωπαικού Σχολείου Ηρακλείου. Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα πατήστε εδώ

Αρχεία

Συνάντηση στα Χανιά την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016 - ΠτΟ, Αρχιτεκτονική Σχολή Πολυτεχνείου Κρήτης - Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου - Σχολικοί Σύμβουλοι Κρήτης και Εκπαιδευτικοί

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο 9ο Δημοτικό σχολείο Χανίων, με θέμα τον σχεδιασμό των νέων δράσεων παιδαγωγικής παρέμβασης του ΠτΟ και της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi:
Στην συνάντηση συμμετείχαν: Κ. Α. Ουγγρίνης επ. καθ. Αρχιτεκτονικής, Πολυτ. Κρήτης, Μ. Λιάπη Ερευνήτρια, Σχολή Αρχιτεκτονικής, Πολυτ. Κρήτης, K. Μπατάλα Δ/ντρια Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, Μ. Μηλιαράκης, Δντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Α. Ντούλια Σχολική σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπ. Χανιών, Τ. Γιαννουλάκη Δντρια 9ου Δημοτικού σχολείου Χανίων και Μ. Σκουλάς, Πανεπιστήμιο των Ορέων - Αποστολή Πηνελόπη Gandhi

Το Πανεπιστημίο των Ορέων στον ορεινό Μυλοπόταμο Ρεθύμνης - 4 Μαρτίου 2016

 

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, σε μια πολυετή διαδρομή πολύ πριν και το πιο ευφάνταστο μυαλό υποψιαστεί την επερχόμενη κρίση της κοινωνίας, ενώνοντας  επιστήμονες διαφόρων γνωστικών αντικειμένων από το πανεπιστήμιο Κρήτης και  από άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού,  τεχνίτες, αγρότες, κτηνοτρόφους, μικρούς θεούς του καθημερινού βίου, περπατά την Κρήτη και τα γύρω νησιά, με βήμα συντονισμένο και βλέμμα ανύστακτο, πέραν της βολής και του κέρδους. Σε αυτά τα χρόνια, όλοι οι εθελοντές μαζί πραγματοποιήσαμε 100 εξορμήσεις σε 300 ορεινά και απομακρυσμένα χωριά. Εξετάσαμε και θεραπεύσαμε με καθηγητές-ιατρούς, ιατρούς, νοσηλευτές και φοιτητές, περισσότερους από 15.000 ασθενείς. 

Συναντήσαμε και συζητήσαμε πάνω σε εστιασμένα προβλήματα κάθε χωριού ή περιοχής στα Καφενεία των Ορέων, με 10.000 ανθρώπους. Διδάξαμε και διδαχθήκαμε από 3.000 μαθητές, σε 100 διαφορετικά σχολεία, με την βοήθεια και την παρουσία 500 δασκάλων και καθηγητών από όλη την Ελλάδα.

Καλλιεργούμε, επεξεργαζόμαστε και παράγουμε λινάρι, μετάξι και μαλλί σε όλη την Κρήτη μας. Μαζέψαμε λουλούδια και φυτά, πειραματιζόμαστε και φτιάχνουμε βαφικό υλικό, αγγίζουμε πορφύρα, με την από αρχαιοτάτων χρόνων ίδια γνώση, των ιερών γυναικών, των αει-φαντριών μας και υφαίνουμε έξοχα, ιστορικά, πιστοποιημένα κρητικά υφαντά, τα οποία κοσμούν μεγάλες μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές υψηλής πολιτιστικής κληρονομιάς, σε όλον τον κόσμο.

Επειδή, η αγάπη δεν θα πάψει να κινεί τον κόσμο και επειδή ο καλύτερος προφήτης είναι εκείνος που αγαπά,

Σας προσκαλούμε στην Κράνα Μυλοποτάμου, την Παρασκευή 4 Μαρτίου και ώρα 17:00, στο καφενείο του χωριού.

Εκεί, σε μια μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυλοποτάμου, θα παραδώσουν στην Εκτελεστική μας Επιτροπή, το ανακαινισμένο παλαιό Δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο παραχωρήθηκε με φιλοτιμία και καλοσύνη, για να στεγάζει το Ορεινό μας πανεπιστήμιο. Εκεί στο υψηλότερο σημείο του ορίζοντα, έχουμε οργανώσει  σχολείο ελπίδας και πρωτοπόρας δημιουργίας, με αφέντη τον άφθορο λαϊκό πολιτισμό και τους μικρούς θεούς του, μαζί με τους λαμπρούς μας επιστήμονες.

Η φύση, ως γεννήτρα των ανέμων, της χαράς και των θρήνων της ζωής, δεν άφησε τον άνθρωπο ποτέ άσκεπο. Άνοιξε τους δρόμους της διάπλατα, εκεί που το μιτάτο έγινε εργαστήρι ζωής, το λινάρι σκαρφάλωνε, όπως παλιά, στον τρόχαλο της γιαγιάς για το διάσιμο... του βίου του απλού. Η φλέβα και το νερό της ζωής  υπάρχει, για όσους διψάνε ακόμη, για όσους πιστεύουν βαθειά ότι το μέλλον δεν είναι Αλλού, αλλά εδώ στα δικά μας χέρια.

 

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, πατήστε εδώ 

Συνάντηση του Πανεπιστημίου των Ορέων και της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi για περαιτέρω παιδαγωγικές δράσεις, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Το ΠτΟ και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi  συναντήθηκαν την Κυριακή 31 Ιανουαρίου με την κυρία Μαριάνθη Λιάπη - Πολυτεχνείο Κρήτης - Αρχιτεκτονική Σχολή, με την κυρία Τριανταφυλλιά Γιαννουλάκη Διευθ. 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και την κυρία Αθηνά Ντούλια Σχολική Σύμβουλο Χανίων για την πραγματοποίηση κοινών Παιδαγωγικών Δράσεων. 

Συνάντηση των μελών της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στο πλαίσιο της συνάντησης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠτΟ, η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi οργανώνει την πρώτη συνάντηση των εκλεκτών μελών της για το νέο έτος. Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 τα μέλη και οι φίλοι της Αποστολής θα συναντηθούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ώστε να παρουσιαστούν οι μέχρι σήμερα πρωτοποριακές δράσεις της Αποστολής καθώς και ο σχεδιασμός των νέων δράσεων, στην Ευρώπη και στην Αμερική, για το 2016.  

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων στα χωριά του Ομαλού Χανίων, Λάκκοι, Μεσκλά, Καράνου, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Η πρώτη εξόρμηση του Πανεπιστημίου των Ορέων για το 2016 θα πραγματοποιηθεί σε χωριά του Ομαλού, Λάκκοι, Μεσκλά, Καράνου του Δήμου Πλατανιά, στα Χανιά στις 29 Ιανουαρίου 2016, όπου θα γίνουν ιατρικές εξετάσεις σε ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και Αλληλοδιδασκαλία - Παιδαγωγική Παρέμβαση στο Δημοτικό Σχολείο Αλικιανού με τη συμμετοχή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Θα λειτουργήσουν τα καφενεία των Ορέων, Ανδρών και Γυναικών.  Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα πατήστε εδώ

Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής Πανεπιστημίου των Ορέων - 25 Ιαν. 2016

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Πανεπιστημίου των Ορέων θα πραγματοποιήσει την τακτική ετήσια συνεδρίαση της, την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016, στις 16:00, στο ΒΕΜΜΟ - Ιατρική Σχολή - Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στην συνεδρίαση αυτή, θα γίνει ένας απολογισμός της δεκαετούς εξαίρετης εθελοντικής δράσης του ΠτΟ και θα συζητηθεί ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων.

Χρόνια πολλά από το Πανεπιστήμιο των Ορέων - Αποστολή Πηνελόπη Gandhi

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi σας εύχονται χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος! 

 

 

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, χάρισε βιβλία στους λιλιπούτειους καλλιτέχνες του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Ρέθυμνο

Την Κυριακή 20.12.2015, το Πανεπιστήμιο των Ορέων, σε συνέχεια της 20ετούς πρωτοβουλίας της κυρίας Βαρβάρας Τερζάκη Παλλήκαρη, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων που διοργανώνει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο δώρισε βιβλία παιδικής λογοτέχνιας στους λιλιπούτειους ζωγράφους των εικαστικών εργαστηρίων, που με ενθουσιασμό δέχτηκαν το πολύτιμο αυτό δώρο.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, εορτάζει τον ερχομό των Χριστουγέννων και της Νέας Χρονιάς με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους που τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου διοργανώνουν από 19 έως 27 Δεκεμβρίου 2015. 

 

Δείτε εδώ το πρόγραμμα αναλυτικά 

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού

 Το Πανεπιστήμιο των Ορέων θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στο σωφρονιστικό κατάστημα Νέας Αλικαρνάσσου, στις 18 Δεκεμβρίου 2015. Ιατροί όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές και εθελοντές του Πανεπιστημίου των Ορέων θα μεταβούν στις φυλακές Αλικαρνασσού, προκειμένου να διενεργηθούν οφθαλμολογικές και εξετάσεις άλλων ειδικοτήτων στους κρατούμενους.   Αναλυτικό πρόγραμμα αποστολής, στο σωφρονιστικό κατάστημα Αλικαρνασσού 

Πανεπιστήμιο των Ορέων - Τελευταίες δράσεις για το 2015

Φτάνοντας στο τέλος του 2015, το Πανεπιστήμιο των Ορέων συμπληρώνοντας σχεδόν μια δεκαετία εθελοντικής και μη επιχορηγούμενης προσπάθειας, έχει πραγματοποιήσει φέτος με ολόκληρη την ομάδα των εθελοντών του, 25 εξορμήσεις σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης.

    Έχουμε εξετάσει πάνω από 1500 ασθενείς, έχουμε συναντήσει και κουβεντιάσει στα Καφενεία των Ορέων, με περισσότερους από 2000 ανθρώπους και έχουμε φέρει κοντά σε μια σχολική αίθουσα, 700 μαθητές από 10 διαφορετικά σχολεία, από την μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη, στο μάθημα της Αλληλοδιδασκαλίας, πάντα με την εποπτεία του Παιδαγωγικού Τμημ. Δημοτ. Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

     Καλλιεργήσαμε, σοδιάσαμε και επεξεργαστήκαμε μετάξι, λινάρι και μαλλί και στους 4 νομούς της Κρήτης. Μαζέψαμε λουλούδια και φυτά, παράξαμε βαφικό υλικό, αγγίξαμε πορφύρα και υφάναμε έξοχα κρητικά υφαντά, τα οποία ήδη ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, για την διάσωση και διάδοση της Ιερής τέχνης της υφαντικής της Κρήτης.

      Την Παρασκευή στις 11 Δεκεμβρίου το πρωί, στο Δημοτικό σχολείο Μαργαριτών Ρεθύμνης, με την συμμετοχή του 2ου δημοτικού  σχολείου Ρεθύμνης, θα γίνει μια ακόμα Αλληλοδιδασκαλία-Παιδαγωγική παρέμβαση.

     Την επόμενη Παρασκευή στις 18 Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθούν οι εθελοντικές δράσεις του ΠτΟ για φέτος, με την επίσκεψη όλων των ομάδων των Καθηγητών–ιατρών και νοσηλευτών του Πανεπιστημίου, στις φυλακές Ν. Αλικαρνασσού Ηρακλείου, όπου θα εξεταστούν οι κρατούμενοι.

     Με την πίστη και την ευχή, στο μέλλον να ανοίγουν μόνο σχολεία και να κλείσουν όλες οι φυλακές του κόσμου.

 

Αλληλοδιδασκαλία - Παιδαγωγική παρέμβαση στις Μαργαρίτες Ρεθύμνης

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi και η Παιδαγωγική Ομάδα ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης θα πραγματοποιήσουν Παιδαγωγική Παρέμβαση την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015 στο Δημοτικό Σχολείο Μαργαριτών Ρεθύμνης με τη συμμετοχή μαθητών απ' το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνης. Το αντικείμενο της Παρέμβασης θα είναι "Αποστολή Πηνελόπη Gandhi - H Ιερή Τέχνη της Υφαντικής", οι φυτικές βαφές των νημάτων και οι σχετικές δράσεις των μαθητών. 

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή στα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Ρέθυμνο, στις 20 Δεκεμβρίου

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, ο καθ. Ι. Παλλήκαρης και η κυρία Βαρβάρα Τερζάκη, στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάτικης Γιορτής που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου 2015 στις 13:00, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Ρέθυμνο, θα δωρίσουν βιβλία παιδικής λογοτέχνιας στους λιλιπούτειους ζωγράφους των εικαστικών εργαστηρίων.  

Η επόμενη εξόρμηση του Πανεπιστημίου των Ορεων θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Αχλάδια του Δήμου Σητείας, στις 27 Νοεμβρίου 2015. Θα πραγματοποιηθεί και Αλληλοδιδασκαλία μεταξύ του Δημοτικού Σχολείου Πισκοκέφαλου και του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου.

Η επόμενη εξόρμηση του Πανεπιστημίου των Ορέων θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Αχλάδια του Δήμου Σητείας, στις 27 Νοεμβρίου 2015, όπου θα πραγματοποιηθούν ιατρικές εξετάσεις σε ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού. Θα λειτουργήσουν τα καφενεία των Ορέων, Ανδρών και Γυναικών.  Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και  Παιδαγωγική Παρέμβαση - Αλληλοδιδασκαλία μεταξύ του Δημοτικού Σχολείου Πισκοκέφαλου και του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου. 

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi στο Πανεπιστήμιο του Leiden

Επίσκεψη πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015, στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία, ο Καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης και η σύζυγός του κυρία Βαρβάρα Τερζάκη - Παλλήκαρη, μετά από πρόσκληση του καθηγητή Dr Jan Slikkerveer, για να συζητήσουν τη διεθνοποίηση των δράσεων του Πανεπιστημίου των Ορέων και της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi. 

 

φώτο 1

 

φώτο 2

Η επόμενη αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων, θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Φαιστού και συγκεκριμένα στο χωριό Πόμπια, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

 

Η επόμενη αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων, θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Φαιστού και συγκεκριμένα στο χωριό Πόμπια, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, όπου θα πραγματοποιηθούν ιατρικές εξετάσεις σε ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού και Καφενεία των Ορέων, Ανδρών και Γυναικών

Αλληλοδιδασκαλία - Παιδαγωγική παρέμβαση στο Ρέθυμνο

Το Πανεπιστημιο των Ορέων, η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi και η Παιδαγωγική Ομάδα ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, δράση Αλληλοδιδασκαλίας - Παιδαγωγική Παρέμβαση στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνης όπου θα μεταβούν μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Άδελε. 

Θέμα Παρέμβασης: "Τα βότανα της Κρήτης - Υλικό για φυτικές βαφές νημάτων" Δημοτικό Σχολείο Άδελε , "Οι πράσινες γωνιές της γειτονιάς μας" 7ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνης ενώ θα παρουσιαστεί στα παιδιά και η διαδικασία της επεξεργασίας του λιναριού σε ίνα, από εθελόντριες - υφάντριες της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi

Αποστολή Πηνελόπη Gandhi - Επεξεργασία λιναριού - Πρασιές Ρεθύμνης

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στις Πρασιές Ρεθύμνης, στο σπίτι της κ. Μαρίας Παπαδόσηφου, θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί, από όλη την Κρήτη, οι εθελόντριες της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi που έχουν παράξει λινάρι, προκειμένου η κ. Μαρία, παλαιά υφάντρια, να τους δείξει τον τρόπο επεξεργασίας του λιναριού και την μετατροπή του σε ίνα.

Εξόρμηση του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Αμαρίου Ρεθύμνης, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015, όλοι οι εθελοντές και τα μέλη του Πανεπιστημίου των Ορέων, Καθηγητές Ιατρικής, νοσηλευτές, επιστήμονες διαφόρων γνωστικών αντικειμένων, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα επισκεφθούν το χωριό Αγία Φωτεινή του Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνης και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.


Θα λειτουργήσουν τα Καφενεία των Ορέων.


Στο Καφενείο των Ανδρών, στον Φουρφουρά, θα συζητηθεί το μπόλιασμα και το κλάδεμα των δέντρων, η βιολογική καταπολέμηση του δάκου, η βιολογική καλλιέργεια και επεξεργασία της ελιάς και οι νέες κτηνοτροφικές μέθοδοι.
Η ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, θα συναντηθεί με τις ντόπιες γυναίκες στο Κτήμα Πάνακρον και θα συζητήσει για την Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα και την επεξεργασία του λιναριού που έχει παραχθεί από τους εθελοντές της Αποστολής.

 

Ο Καθ. Ι. Παλλήκαρης και η σύζυγος του Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, προσεκλήθησαν στο Pune της Ινδίας, για τα επίσημα εγκαίνια Οφθαλμολογικού νοσοκομείου


Ο Καθ. Ιωάννης Παλλήκαρης και η σύζυγος του Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, προσεκλήθησαν στο Pune της Ινδίας, για τα επίσημα εγκαίνια του μεγάλου Οφθαλμολογικού νοσοκομείου, Asian Eye Hospital, στο οποίο εδόθη το όνομα "κέντρο LASIK & SMILE - Ιωάννης Παλλήκαρης".

Ο υιός της οικογενείας, Vardhaman Kankariya, στην οποία ανήκει το νοσοκομείο, είναι ένας από τους εκατοντάδες οφθαλμιάτρους από όλον τον κόσμο, που εκπαιδεύονται  δίπλα στον καθηγητή Ι. Παλλήκαρη, στο ΒΕΜΜΟ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, από την τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας, Pratibha tai Patilji, τον Καθ. Ι. Παλλήκαρη και τη σύζυγό του και τα παρακολούθησε πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων από την Ινδία και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. 

Το γεγονός αυτό, αποτελεί ξεχωριστή τιμή και διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την πατρίδα μας.

   

 

 


 

 


 

 

Ο Καθ. Ι. Παλλήκαρης και η σύζυγος του Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, προσεκλήθησαν στο Pune της Ινδίας, για τα επίσημα εγκαίνια του μεγαλύτερου Οφθαλμολογικού νοσοκομείου στην Ινδία, στο οποίο εδόθη το όνομα


Το ΠτΟ και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi παρουσιάστηκε σε ομάδα Καθηγητών και φοιτητών του Emmanouel College - Boston USA

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 στα Π. Ρούματα Χανίων, το ΠτΟ και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi παρουσιάστηκαν από τον κ. Μ. Σκουλά, σε ομάδα Καθηγητών και φοιτητών από το Emmanouel College - Boston USA, με επικεφαλής τον καθ. Π. Βαμβακά  Οι φοιτητές θαύμασαν το έργο της ομάδας των εθελοντριών της Αποστολής στα Π. Ρούματα, την παραγωγή μεταξιού και λιναριού και τα εξαιρετικά υφαντά της περιοχής. 

 

 

Το ΠτΟ και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi παρουσιάστηκε σε ομάδα Καθηγητών και φοιτητών του Emmanouel College - Boston USA Το ΠτΟ και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi παρουσιάστηκε σε ομάδα Καθηγητών και φοιτητών του Emmanouel College - Boston USA Το ΠτΟ και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi παρουσιάστηκε σε ομάδα Καθηγητών και φοιτητών του Emmanouel College - Boston USA Το ΠτΟ και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi παρουσιάστηκε σε ομάδα Καθηγητών και φοιτητών του Emmanouel College - Boston USA Το ΠτΟ και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi παρουσιάστηκε σε ομάδα Καθηγητών και φοιτητών του Emmanouel College - Boston USA 

Ο Καθ. Ι. Παλλήκαρης και η κυρία Βαρβάρα Τερζάκη, θα συναντηθούν με τον Καθ. J. Slikkerveer και ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Leiden, το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015 στο Ρέθυμνο, προκειμένου να συζητήσουν την συμμετοχή του ΠτΟ σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

 

Ο Καθ. Ι. Παλλήκαρης και η κυρία Βαρβάρα Τερζάκη, θα συναντηθούν με τον Καθ. J. Slikkerveer και ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Leiden, το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015 στο Ρέθυμνο, προκειμένου να συζητήσουν την συμμετοχή του ΠτΟ σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Συνάντηση της ομάδας συντονισμού της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, στο Ηράκλειο

 

Συνάντηση της ομάδας συντονισμού της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, στο Ηράκλειο

 

 

Η επόμενη εξόρμηση του ΠτΟ θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνης, στο χωριό Μέλαμπες, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Η επόμενη εξόρμηση του ΠτΟ θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνης, στο χωριό Μέλαμπες, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Εξόρμηση του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Σητείας στις 31 Οκτωβρίου 2014

Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014, όλοι οι ιατροί, οι νοσηλευτές και οι εθελοντές του Πανεπιστημίου των Ορέων, θα μεταβούν στην Τουρλωτή του Δήμου Σητείας, όπου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Θα υλοποιηθεί η καινοτόμος δράση της Αλληλοδιδασκαλίας, μεταξύ των μαθητών του Γυμνασίου Τουρλωτής και του  1ουΓυμνασίου Σητείας.

Θα λειτουργήσουν, τα Καφενεία των Ορέων, με τους άνδρες, όπου θα συζητηθεί η παραγωγή και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, το μπόλιασμα και το κλάδεμα των δέντρων και με τις γυναίκες, η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, οι τεχνικές ύφανσης, η οικιακή οικονομία και η τελειότητα των μοναδικών αυθεντικών χειροτεχνημάτων της Κρητικής Υφαντικής τέχνης, μεγάλης αξίας και διεθνούς αναγνωρισιμότητας.

 

Παρουσίαση βιβλίου 'Θέατρο & Υφαντική' του Λάκη Κουρετζή

Στα πλαίσιo του Συνεδρίου με θέμα "Το θέατρο ως μορφοεκπαιδευτικό αγαθό στην εκπαίδευση και την κοινωνία¨, το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου ¨Θέατρο & Υφαντική" του Λάκη Κουρετζή, στην αίθουσα Ανδρογεω.

Θα συμμετέχει ως ομιλήτρια η κ. Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη, εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi.

 

 

Εξώφυλλο βιβλίου

 

 

Ομιλία κ. Β. Τερζάκη Παλλήκαρη

Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi στο Victoria & Albert Museum στο Λονδίνο

 

 

      Η συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, κυρία Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, επισκέφθηκε μετά από ειδική πρόσκληση, το Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο, την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014, καθώς και το Clothworkers' Centre, που εξειδικεύεται στην μελέτη και την διατήρηση μιας εξαιρετικής συλλογής υφαντών, που προέρχονται από όλο τον κόσμο.

      Η ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, έγινε από την κυρία Suzzane Smith, διευθύντρια του Clothworkers' Centre, ενώ καταγράφηκε πληθώρα ιστορικών κρητικών υφαντών που κοσμούν την μοναδική αυτή συλλογή.  

     Το Victoria and Albert Museum, θα συνεργασθεί με την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi και για τον λόγο αυτό θα επισκεφθεί τους επόμενους μήνες την Κρήτη.

Εξόρμηση του Πανεπιστημίου των Ορέων στο δήμο Γόρτυνας Ηρακλείου στις 3 Οκτωβρίου 2014

Οι δυσκολίες και οι αγωνίες της εποχής μας, επιβάλλουν την παρουσία και την συμμετοχή μας, με δημιουργικότητα, αποφασιστικότητα και ακόμα καλύτερη οργάνωση, σε κάθε γωνιά της Κρήτης.

Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014, όλοι οι ιατροί, οι νοσηλευτές και οι εθελοντές του Πανεπιστημίου των Ορέων, θα μεταβούν στην Γέργερη του Δήμου Γόρτυνας, όπου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Θα λειτουργήσουν, τα Καφενεία των Ορέων, με τους άνδρες, όπου θα συζητηθεί η παραγωγή του οίνου, το μπόλιασμα και το κλάδεμα των δέντρων, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού και με τις γυναίκες, η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, οι τεχνικές ύφανσης, η οικιακή οικονομία και η τελειότητα των μοναδικών αυθεντικών χειροτεχνημάτων της Κρητικής Υφαντικής τέχνης, μεγάλης αξίας και διεθνούς αναγνωρισιμότητας. 

 

Πρόγραμμα

 

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στις Δικαστικές Φυλακές Χανίων

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων επισκέφθηκε την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014, τις Δικαστικές Φυλακές Χανίων.

Στην επίσκεψη εξετάστηκαν από τον καθ. Ι. Παλλήκαρη, τον επ. καθ. Οφθαλμολογίας κύριο Ευστάθιο Δετοράκη και από ομάδα Οφθαλμιάτρων και φοιτητών Ιατρικής,  35 κρατούμενοι των φυλακών και μέλη του προσωπικού φύλαξης.

Ο επ. καθ. Νευροχειρουργικής κύριος Αντώνιος Βάκης και δύο ακόμα Νευροχειρούργοι, εξέτασαν 10 κρατούμενους από τους οποίους οι 2 παραπέμφθηκαν επειγόντως για χειρουργική επέμβαση στο ΠΑΓΝΗ.

Ο Διευθυντής των φυλακών, κύριος Ιωάννης Κλαπάκης και ο Πρόεδρος του σωματείου των σωφρονιστικών υπαλλήλων, κύριος Γεώργιος Κονταξάκης, προσέφεραν εντός της φυλακής γεύμα στους εθελοντές. 

Πρόγραμμα

Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi στον Αλέξανδρο Λευκάδας

Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi και το Πανεπιστήμιο των Ορέων, μετά από επίσημη πρόσκληση των διοργανωτών, συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Ε' συνάντησης στον Αλέξανδρο Λευκάδας, που πραγματοποιήθηκαν από 27 έως και 29 Ιουνίου 2014, με κεντρικό θέμα την Ιερή τέχνη της Υφαντικής και την προσπάθεια αναβίωσής της και στην Λευκάδα.

Στην εκδήλωση μίλησαν η κυρία Βαρβάρα Τερζάκη - Παλλήκαρη, εμπνεύστρια της Αποστολής, η κυρία Λουίζα Καραπιδάκη από την Ακαδημία Αθηνών, ο κύριος Μ. Κολιοραδάκης και η κυρία Κ. Καραμπά, εκπρόσωποι του ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και ο κύριος Ν. Νικολακάκης, ψυχίατρος, μέλος του Πανεπιστημίου των Ορέων.


 

 Πρόγραμμα Ε' Συνάντηση Αλεξάνδρου

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Αμαρίου στις 27 Ιουνίου 2014

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε το Πανεπιστήμιο των Ορέων και στο Αμάρι Ρεθύμνου την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014, με τις ομάδες των εθελοντών του. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη, έκδηλη στα πρόσωπα και στις συμπεριφορές των αποκλεισμένων κατοίκων της Κρήτης, γεμίζει τις ψυχές όλων μας με δύναμη, για την συνέχιση του εθελοντικού μας έργου.

Σε συνεργασία με τις κλινικές του ΠAΓΝΗ και του ΒΕΜΜΟ -Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, της Οφθαλμολογίας, με τον καθ. Ι. Παλλήκαρη και της Κοινωνικής & Οικογενειακής Ιατρικής, με τον καθ. Χ. Λιονή, εξέτασαν περί τους 85 κατοίκους ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους  και παιδιά, στο χωριό Μέρωνα.

Λειτούργησαν όπως πάντα, τα Καφενεία των Ορέων, με τους άνδρες, όπου συζήτησαν θέματα που απασχολούν τους κατοίκους, η κτηνοτροφία και η γεωργία και με τις γυναίκες, η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, η οικιακή οικονομία και η τελειότητα των μοναδικών αυθεντικών χειροτεχνημάτων της Κρητικής Υφαντικής τέχνης, μεγάλης αξίας και διεθνούς αναγνωρισιμότητας. 

 

 

Πρόγραμμα

 

Τελετή Αμοιβαιότητας και Αλληλεγγύης του λιναριού

Το Σάββατο 21 Ιουνίου 2014, 5:00 το πρωί, πριν ανατείλει ο ήλιος, την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, η ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi φορώντας Κρητικά υφαντά ενδύματα, θα συναντηθεί στα Καλέσα του Ηρακλείου.

Σκοπός της συνάντησης, είναι η τέλεση της ιερής εορτής συγκομιδής του λιναριού - τελετή Αμοιβαιότητας και Αλληλεγγύης.

Συνάντηση στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο την Δευτέρα 16 Ιουνίου με θέμα την Παιδαγωγική Παρέμβαση της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi στα σχολεία της Κρήτης και τις δράσεις της Αλληλοδιδασκαλίας του ΠτΟ

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014, ώρα 12.00, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Γάλλο και σε αυτήν θα συμμετέχουν οι καθ. Παιδαγωγικών Επιστημών, κ. Π. Καλογιαννάκη και ο κ. Κ. Καρράς, όλοι σχολικοί σύμβουλοι της Κρήτης και ο και. Ι. Παλλήκαρης πρόεδρος του Πανεπιστημίου των Ορέων και η κ. Β. Τερζάκη, εμπνεύστρια της Αποστολής Πηνελόπης Gandhi.

 

Σκοπός της συνάντησης είναι ο απολογισμός και η συνέχεια κατά την  επόμενη σχολική χρονιά της πιλοτικής παιδαγωγικής παρέμβασης του  Π.Τ.Δ.Ε. του Παν/μίου Κρήτης για την Υφαντική στην Κρήτη, στο πλαίσιο  της δράσης 'Πηνελόπη-Gandhi' του Πανεπιστημίου των Ορέων και η σχεδίαση των δράσεων Αλληλοδιδασκαλίας του Πανεπιστημίου των Ορέων για την επόμενη σχολική χρονιά.  

 

Πρόγραμμα

Αποστολή Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Αποκόρωνα στις 9 Μαΐου 2014

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε το Πανεπιστήμιο των Ορέων και στον Αποκόρωνα Χανίων την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014, με τις ομάδες των εθελοντών του. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη, έκδηλη στα πρόσωπα και στις συμπεριφορές των αποκλεισμένων κατοίκων της Κρήτης, γεμίζει τις ψυχές όλων μας με δύναμη, για την συνέχιση του εθελοντικού μας έργου.

Σε συνεργασία με τις κλινικές του ΠAΓΝΗ και του ΒΕΜΜΟ -Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, της Οφθαλμολογίας, με τον καθ. Ι. Παλλήκαρη, της Ομάδας Νευροχειρουργικής με τον επ. Καθ. Α. Βάκη, της Ομάδας Νευρολογίας με τον κ. Γ. Σπανάκη , εξέτασαν και υποστήριξαν περί τους 130 κατοίκους ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, στο χωριό Φρε.

Στην Αλληλοδιδασκαλία των μαθητών που υλοποιήθηκε ανάμεσα στα σχολεία του Δημοτικού Σχολείου Φρε, με υπεύθυνο το διευθυντή  Ν. Σταυγιαννουδάκη και του Ιδιωτικού Δημοτικού σχολείου Ναυστάθμου Κρήτης με υπεύθυνο το διευθυντή Α. Τομαζινάκη, οι μαθητές ανέπτυξαν τα θέματα «Παρουσίαση σχολείου & του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος », «Ποιήματα Καβάφη, μία εκπαιδευτική ματιά», «Κουρά προβάτου», «Ξάσιμο και φυσικές βαφές μαλλιού».

Στην συνάντηση στο Καφενείο των Ορέων των ανδρών, στο Φρε, επιστήμονες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, ο καθ. Οφθαλμολογίας, κ. Ι. Παλλήκαρης, ο κ. Α. Στεφανάκης, Κτηνίατρος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, ο κ. Γ. Σπανάκης, Νευρολόγος, Ολιστικός ιατρός, ο κ. Αρ. Οικονομόπουλος, ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και ο κ. Εμμ. Βολουδάκης, Δάσκαλος, συζήτησαν με τους ντόπιους κατοίκους, θέματα σχετικά με την τοπική οικονομία, για το κρασί το λάδι και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αγωνία και διάθεση να βοηθήσουν με όλους  τους τρόπους και τα μέσα που διαθέτουν, τους ανθρώπους των χωριών, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στο τόπο τους. Επίσης και όλους όσους επιστρέφουν από τις πόλεις, να στραφούν στη γη και στα παραδοτέα των γονέων τους και μέσα από αυτά, να ζήσουν χαρούμενοι, απολαμβάνοντας αυτό που οι ίδιοι παράγουν και όχι να ζουν με την αγωνία του εύκολου κέρδους, του δανεισμού και των επιδοτήσεων.

Στο Καφενείο των γυναικών στο Φρε, η κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, Πηνελόπη Gandhi, υφάντριες της Αποστολής από τα Παλαιά Ρούματα Χανίων και το Αμάρι Ρεθύμνης, συζήτησαν με τις γυναίκες της περιοχής και τις τοπικές υφάντρες, για την αξία του χειροποίητου και της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη, την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, τις τοπικές τεχνικές, τα ξόμπλια, την ηθική και τον πολιτισμό του αργαλειού.

 

Πρόγραμμα

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Αγ. Νικολάου στις 11 Απριλίου 2014

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, επισκέφθηκε τον Δήμο Αγ. Νικολάου την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, με τις ομάδες των εθελοντών του.

Στο σπουδαίο χωριό Κρούστα, που εξακολουθεί να παράγει πολιτισμό με έναν εξαιρετικό Πολιτιστικό σύλλογο, την κυρία Καλλιόπη Κουρίνου και όλες τις άλλες εξαίρετες κυρίες, ο καθ. Ι. Παλλήκαρης μαζί και καθηγητές ιατροί άλλων ειδικοτήτων με τις ομάδες τους, εξέτασαν παιδιά, γέροντες και άπορους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Υλοποιήθηκε επίσης, με την καθ. Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Κρήτης κυρία Π. Καλογιαννάκη, η καινοτόμος δράση της Αλληλοδιδασκαλίας, μεταξύ των μαθητών του Δημοτικού σχολείου Κρούστας  και του  2ου Δημοτικού σχολείου Αγ. Νικολάου.

Έγιναν δημιουργικές συζητήσεις με τις γυναίκες της περιοχής, για την Ιερή τέχνη της Υφαντικής, την παραγωγή και επεξεργασία μεταξιού και τα αργαστήρια που ήδη υφαίνουν στον Κρούστα, μοναδικά αυθεντικά χειροτεχνήματα μεγάλης αξίας και διεθνούς αναγνωρισιμότητας.   

Με τους άνδρες, η συζήτηση εστιλαθηκε στην παραδοσιακή κρητική διατροφή, στην δενδροκομία, στην αξιοποίηση του μαλλιού και στην ανάπτυξη οικονομίας μικρής κλίμακας, μεγάλης αξίας.

 

 

Πρόγραμμα

Αφίσα 

Ημερίδα με θέμα 'Η Καλλιέργεια του Καστάνου στο Ν. Χανίων'

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, διοργανώνει στην Κάντανο Χανίων, το Σάββατο 12 Απριλίου 2014 και από ώρες 17:00 έως 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, εκδήλωση-ημερίδα για την καλλιέργεια καστάνου στον Νομό Χανίων.

Η ημερίδα έχει στόχο, την επιστημονική ενημέρωση του κοινού και την χάραξη ενιαίας στρατηγικής για την καλλιέργεια του καστάνου και την ανάδειξή του, ως ένα από τα βασικά πρωτογενή προϊόντα της οικονομίας της Κρήτης.

Η επιστημονική ενημέρωση θα γίνει από τον κύριο Στέφανο Διαμαντή και τον κύριο Δημήτριο Αβτζή, ειδικούς επιστήμονες-ερευνητές από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στην Θεσσαλονίκη, που εξειδικεύονται στην καλλιέργεια καστάνου και τους βιολογικούς τρόπους καταπολέμησης των δασικών εντόμων και του έλκους της καστανιάς και από τον ομ. καθ. Δενδροκομίας ΤΕΙ Κρήτης, κύριο Σ. Λιονάκη.

Στην συνέχεια η χάραξη της στρατηγικής, θα γίνει μέσω ανοικτής συζήτησης με την παρουσία και την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, της Αντιπεριφέρειας Χανίων, της Ειδικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Δασαρχείου Χανίων, του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, της Αναπτυξιακής Εταιρίας Εννιά Χωριών Κισσάμου Α.Ε. και του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Νομού Χανίων.

     Πιο συγκεκριμένα τα θέματα που θα αναπτυχθούν θα είναι:

 • Οργάνωση νέων φυτειών καστανιάς (ομ. καθ. Σ. Λιονάκης)
 • Έλεγχος εισαγωγής και δενδροφύτευσης καστάνου προερχόμενου εκτός Κρήτης (ομ. καθ. Σ. Λιονάκης)
 • Αντιμετώπιση της ασθένειας του έλκους της καστανιάς με βιολογική μέθοδο (Δρ. Σ. Διαμαντής)
 • Επιχειρηματική καλλιέργεια της καστανιάς-Σύγχρονες τάσεις (Δρ. Σ. Διαμαντής)
 • Μεταποίηση του κάστανου.  Πόσο πίσω βρισκόμαστε σε σχέση με άλλες Μεσογειακές χώρες;  (Δρ. Σ. Διαμαντής)
 • Καρποφάγα έντομα της καστανιάς στην περιοχή Ν. Χανίων (Δρ. Δ. Αβτζής)
 • Η σφήκα της καστανιάς. Νέος κίνδυνος για την καστανιά έξω από την πόρτα μας (Δρ. Δ. Αβτζής)

    Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για την χάραξη ενιαίας στρατηγικής στην παραγωγή καστάνου.

Αφίσα

 

Παρουσίαση Αποστολής Πηνελόπη Gandhi στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου στις 31 Μαρτίου 2014

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου οργάνωσε ανοικτή εκδήλωση, στο ξενοδοχείο Park Bόλου, την Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014, στις 6.30 μ.μ, με σκοπό την παρουσίαση της πρωτοποριακής και εξαιρετικά ενδιαφέρουσας Αποστολής Πηνελόπη Gandhi - η Ιερή Τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα.

Η Αποστολή παρουσιασθηκε από  την κυρία Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής και τα μέλη της ομάδος, την κυρία Λουϊζα Καραπιδάκη, Ιστορικό Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών και την κυρία Τίνα Δασκαλαντωνάκη.

Ενδιαμέσως παρεμβάλλονταν ολιγόλεπτα βίντεο από την εμπειρία της Αποστολής.

Την επομένη ημέρα 1 Απριλίου 2014, πραγματοποιήθηκε α) επίσκεψη των μελών της Αποστολής, στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου (νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο), όπου υπάρχει μόνιμη έκθεση αυθεντικών ενδυμασιών του Πηλίου, των Σποράδων κλπ. και β) επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Κίτσου Μακρή, σημαντικού ερευνητή της εθνογραφίας της περιοχής. 

 

Επίσης, ο Γιάννης Πλατάκης και o Αγγελος Σπαχής, Κρήτες φοιτητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλίας τραγούδησαν για την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi:

 

Καλήν εσπέραν Αρχοντάδες

καλως ορίσατε κυράδες

Μέλισσες μάζεψαν τη γύρη

τη φέρανε στο πανηγύρι.

 

Οι μέλισσες  ζυμώνουν μέλι

ηλιε μου φάε και μη σε μέλλει

Οσα κι αν πω κι οτι κι αν δείτε

να μην με παραξενευτείτε

 

Οσα χωρούνε στην αλήθεια

δεν τα βιαστούν τα παραμύθια .

 

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Πλατανιά Χανίων στις 28 Φεβρουαρίου 2014

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε το Πανεπιστήμιο των Ορέων και στο Πλατανιά Χανίων την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014, με τις ομάδες των εθελοντών του. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη, έκδηλη στα πρόσωπα και στις συμπεριφορές των αποκλεισμένων κατοίκων της Κρήτης, γεμίζει τις ψυχές όλων μας με δύναμη, για την συνέχιση του εθελοντικού μας έργου.

Σε συνεργασία με τις κλινικές του ΠAΓΝΗ και του ΒΕΜΜΟ -Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, της Οφθαλμολογίας, με τον καθ. Ι. Παλλήκαρη, της Ακτινολογίας με τον κ. Κ. Ψαθάκη, της Ομάδα Νευροχειρουργικής με τον επ. Καθ. Α. Βάκη, εξέτασαν και υποστήριξαν περί τους 150 κατοίκους ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, στο χωριό Παλαιά Ρούματα.

Στην Αλληλοδιδασκαλία των μαθητών που υλοποιήθηκε ανάμεσα στα σχολεία του  2ου Γυμασίου Ρεθύμνου, με υπεύθυνο το διευθυντή  κ. Α. Αθανασάκη και του Γυμνασίου Βουκολίων με υπεύθυνο το διευθυντή Γ. Αλυγίζο, οι μαθητές ανέπτυξαν τα θέματα «Οικοτουρισμός», «Αμπελο-οινο-φιλοσοφίες», «Βενετσιάνικα μνημεία της παλαιάς πόλης των Χανίων», «Μαθήματα κινηματογράφου», «Ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4».

Στην συνάντηση στο Καφενείο των Ορέων των ανδρών, στα Παλαιά Ρούματα, επιστήμονες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, ο καθ. Οφθαλμολογίας, κ. Ι. Παλλήκαρης και ο κ. Γ. Δημητριάδης, ιδιοκτήτης BIOLEA, συζήτησαν με τους ντόπιους κατοίκους, θέματα σχετικά με την τοπική οικονομία, για το κρασί το λάδι και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αγωνία και διάθεση να βοηθήσουν με όλους  τους τρόπους και τα μέσα που διαθέτουν, τους ανθρώπους των χωριών, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στο τόπο τους. 

Στο Καφενείο των γυναικών στα Παλαιά Ρούματα, η κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, Πηνελόπη Gandhi, ο κ. M. Κολιοραδάκης, σχολικός σύμβουλος, η κ. Ε. Μοτάκη, υφάντρια και η καθ. Παιδαγωγικών κ. Π. Καλογιαννάκη, μαζί με υφάντριες από όλη την Κρήτη, συζήτησαν με τις γυναίκες της περιοχής και τις τοπικές υφάντρες, για την αξία του χειροποίητου και της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη, την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, τις τοπικές τεχνικές, τα ξόμπλια, την ηθική και τον πολιτισμό του αργαλειού.

Συνάντηση της ομάδας υφαντριων την Αποστολής Πηνελόπη Gandhi & της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανεπιστήμιου των Ορέων

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 14.00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ομάδας των υφαντριών της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, που συμμετείχαν στην Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με θέμα το μέλλον της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, στο Γραφείο Συντονισμου του Πανεπιστημίου των Ορέων.

 

Την ίδια μέρα και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Ορέων με θέμα τον προγραμματισμό των δράσεων του 2014 και τον απολογισμό του 2013.

Tο Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη, από 2 Νοεμβρίου εως 29 Δεκεμβρίου 2013

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί με αφορμή τους επίσημους εορτασμούς των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την «Αποστολή Πηνελόπη Gandhi - η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη» με σειρά εκδηλώσεων.

Η Αποστολή αυτή αποτελεί καινοτόμο, εθελοντική, μη επιχορηγούμενη πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου των Ορέων της Κρήτης. Έχει ως μέλημά τη διάσωση και την αναβίωση της ιερής τέχνης της Υφαντικής στην Κρήτη, στόχο τη μετάδοση της από τις τελευταίες μυημένες υφάντριες στη νεότερη γενιά και σκοπό τη συγκρότηση οικονομίας μικρής κλίμακας, μεγάλης αξίας.

Υφάντριες από διαφορετικές περιοχές της Κρήτης έρχονται στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη και, κατά τις ώρες λειτουργίας του, αναβιώνουν την «ανυφαντική» τέχνη.

ΥΦΑΝΤΡΙΕΣ:

Γεωργία Αλυγιζάκη (Καστέλι Κισάμου, Χανιά), Ευτυχία Μοτάκη (Παλαιά Ρούματα, Χανιά), Καλλιόπη Κουρίνου (Κρούστας, Λασίθι), Μαρία Ξυλούρη (Ηράκλειο), Νίτσα Χαιρέτη (Ανώγεια, Ρέθυμνο), Αρχοντία Μπουζέ (Αλικαρνασσός, Ηράκλειο), Κατίνα Δραμιτινού (Αμάρι, Ρέθυμνο), Στέλλα Τούλη (Αλικαρνασσός, Ηράκλειο), Δέσποινα Μαυράκη (Ηράκλειο), Μαλαματένια Πλουμή (Σητεία. Λασίθι),Ανδρονίκη Μαρνελάκη (Παλαιά Ρούματα, Χανιά), Κατερίνα Λεμπιδάκη (Ελούντα, Λασίθι), Μαρία Αρναουτάκη (Ελούντα, Λασίθι), Στεφανία Μοδάτσου (Αίμονας, Ρέθυμνο) και Κατερίνα Καραμπά (Ρέθυμνο).

Παράλληλα, κάθε Σάββατο απόγευμα και Κυριακή πρωί (εκτός του Σαββατοκύριακου 16 και 17/11/2013),  πραγματοποιούνται στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Μπενάκη Μικρές σπουδές του νήματος...νοήματος, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τέχνη της Υφαντικής στον αργαλειό (αργαστήρι) από υφάντριες της Κρήτης. Στο τέλος κάθε παρουσίασης ακολουθεί 15λεπτη ομιλία ειδικών (παιδαγωγών, αρχαιολόγων, ιστορικών, εθνογράφων κλπ) και συζήτηση με το κοινό. Οι ομιλίες πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 12:30, με εξαίρεση την ομιλία της Ίριδος Τζαχίλη, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, η οποία πραγματοποιηθηκε στις 13:00.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου πραγματοποιηθηκε στο εστιατόριο του Κεντρικού κτηρίου και ειδική εκδήλωση για την έναρξη της "Αποστολής Πηνελόπη Gandhi".

Παράλληλα, έως και τα τέλη του Δεκεμβρίου οργανώνονται βραδιές με μυρωδικά, γεύσεις και τσικουδιές από την Κρήτη.

Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται από ειδικά σχεδιασμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο θα απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ Μικρές σπουδές του νήματος...νοήματος


02/11/2013, 18:30

Άγγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη

«Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi  στο Μουσείο Μπενάκη»

03/11/2013, 12:30

Ιωάννης Παλλήκαρης, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

«Πανεπιστήμιο των Ορέων: δράσεις και προοπτικές»

09/11/2013, 18:30

Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi 

«Πηνελόπη Gandhi, φιλοσοφία και ταυτότητα»

10/11/2013, 13:00

Ίρις Τζαχίλη, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

«Η πολύπλευρη σημασία της υφαντικής»

 23/11/2013, 18:30

Λουϊζα Καραπιδάκη, Υπεύθυνη μουσειακής συλλογής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

«1963-2013: κρητικά υφαντά, από τη χρήση στη διακόσμηση»

24/11/2013, 12:30

Ροδούλα Σταθάκη, λαογράφος

«Τα Υφαντά της Κρήτης, διάκοσμος και σύμβολα»

30/11/2013, 18:30

Θεοχάρης Δετοράκης, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας,

 Πανεπιστημίου Κρήτης

«Όλη ‘ναι η θάλασσα αργαλειός κι η Κρήτη κάθεται και υφαίνει»

01/12/2013, 12:30

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρύτανης Πανεπιστημίου της Σορβόνης

«Το κρητικό υφαντό»

07/12/2013, 18:30

Πέλλα Καλογιαννάκη, καθηγήτρια Παιδαγωγικών, Πανεπιστημίου Κρήτης
«Η διδασκαλία της Υφαντικής στα Σχολεία της Κρήτης στο πλαίσιο της Αποστολής Πηνελόπη Gandh

08/12/2013, 12:30

Αικατερίνη Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

«Αργαλειός, αργαστήρι, εργαλείο»

14/12/2013, 18:30

Βιργινία Ματσέλη, Αν. Διευθύντρια της Νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού

15/12/2013, 12:30

Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

«Αρχόντισσες υφάντρες στον Όμηρο και την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου»

 21/12/2013, 18:30

Ξένια Πολίτου, Επιμελήτρια της Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη

«Κρητικά υφαντά και νεοελληνική υφαντική μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη»

22/12/2013, 12:30

Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, Έφορος Γενικών Αρχείων του Κράτους

«Τα χρώματα και η ιστορία τους»

28/12/2013, 18:30

Τάσος Σακελλαρόπουλος, Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη

«Η Ένωση, ο κρητικός εθελοντισμός και οι κοινωνίες των βουνών»

29/12/2013, 12:30

Τίνα Δασκαλαντωνάκη, Μέλος της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi

«Η τελειότητα της Μεγαλονήσου»

Κλείσιμο των εκδηλώσεων της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi στο Μουσείο Μπενάκη:

Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη «Η Κρήτη Ύφαινε αριστουργήματα στον αργαλειό πολύ πριν ο κόσμος ανακαλύψει τα νομίσματα».

 

 

Δελτίο Τύπου

Αρχεία

Επίσκεψη του καθ. Ι. Παλλήκαρη στο Leinden της Ολλανδίας και συνάντησή του με τον καθ. J. Slikkerveer προκειμένου το ΠτΟ να συμμετέχει σε κοινό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάπτυξη των Καφενείων των Ορέων σε χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής.

Επίσκεψη του καθ. Ι. Παλλήκαρη στο Leinden της Ολλανδίας και συνάντησή του με τον καθ. J. Slikkerveer προκειμένου το ΠτΟ να συμμετέχει σε κοινό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάπτυξη των Καφενείων των Ορέων σε χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής.

Συναντήσεις της ομάδας Πηνελόπη Gandhi στο Ρέθυμνο, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013, η ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi επισκέφθηκε την πόλη της Ρεθύμνης και συναντήθηκε με την αρχόντισσα της Ρεθυμνης και οδηγό της Αποστολής μας, κ. Μαρία Τσιριμονάκη.

Στη συνεχεια υπήρξε συνάντηση με την Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνης, μαζί με την κ. Β. Τερζάκη Παλλήκαρη, εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής και ο κ. Κ. Δασκαλάκης, από το Κέντρο Λαϊκής Τέχνης, η κ. Αικ. Καραμπά, φιλόλογος, ο κ. Κ. Χρηστίδης από το Τμήμα Δημ. Εκπ/σης του Παν/μιου Κρήτης.

Τέλος. πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την κ. Αναστασία Πλατυραρχου, υπεύθυνη του Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης.

 

Συνάντηση της ομάδας Πηνελόπη Gandhi στο Γραφείο Συντονισμού του Πανεπιστήμιου των Ορέων, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, στο Γραφείο Συντονισμού του Πανεπιστημίου των Ορέων, με θέμα την φιλοξενία της Έκθεσης - Διάδρασης "Πηνελόπη Gandhi, η ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα" στο Μουσείο Μπενάκη από 1 Νοεμβρίου εως 29 Δεκεμβρίου 2013 και την οργάνωση της.


Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2013

 

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων ευχαριστεί τους εθελοντές καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, τους ιατρούς και νοσηλευτές, που αφιέρωσαν γνώση και χρόνο, στην μεγάλη εξόρμηση στα χωριά Ψυχρό, Άγιος Χαράλαμπος, Πλάτη, Καμινάκι, Αβρακόντες, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Κωνσταντίνος, Μαρμακέτο, Πινακιανό, Λαγού, Φάρσαλο, Τζερμιάδο, Κάτω Μετόχι του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Σε συνεργασία με τις κλινικές του ΠαΓΝΗ και του ΒΕΜΜΟ -Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, της Οφθαλμολογίας, με τον καθ. Ι. Παλλήκαρη, τον επ. καθ. Ε. Δετοράκη και την ομάδα των εθελοντών ιατρών, της Ψυχιατρικής με τον καθ. Ν. Παρίτση, με τον κ. Η. Πρασσά και την κ. Κ. Γαρεφαλλάκη, της Νευροχειρουργικής με τον επικ. καθ. Α. Βάκη και την κ. Κ. Μανωλίτση εξέτασαν και υποστήριξαν 100 κατοίκους, ασθενείς, παιδιά και ηλικιωμένους.

Στο Καφενείο των Ορέων, με τους άνδρες στο χωριό Ψυχρό, επιστήμονες  διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, ο καθ. Ιωάννης Παλλήκαρης, ο κ. Ζαχ. Κυπριωτάκης, καθ. Βοτανολογίας ΤΕΙ και ο Α. Στεφανάκης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, συζήτησαν με τους ντόπιους κατοίκους, θέματα σχετικά με την τοπική οικονομία και την κτηνοτροφία με αγωνία και διάθεση να βοηθήσουν με  όλους  τους  τρόπους και τα μέσα που διαθέτουν, τους ανθρώπους των χωριών, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στο τόπο τους.

Στο Καφενείο των γυναικών στο χωριό Ψυχρό, τοπικές υφάντριες συναντήθηκαν με την ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, την κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη,  και την κ. Κ. Γαρεφαλλάκη και συζήτησαν με τις γυναίκες της περιοχής, για την αξία του χειροποίητου και της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη, την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, τις τοπικές τεχνικές, τα ξόμπλια και τον πολιτισμό του αργαλειού. 

H Πηνελόπη Gandhi υφαίνει στην Ελούντα της άλλοτε χλιδής...,Έκθεση - Διάδραση από 20 Ιουλίου εως 31 Αυγούστου 2013

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 20 Ιουλίου 2013 στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Κοινοτικού Καταστήματος  Ελούντας, τα εγκαίνια της Έκθεσης-Διάδρασης για την ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα, που διοργάνωσε η «Βιβλιοθήκη Μανώλης Φουντουλάκης» (www.vivliothikimanolisfountoulakis.wordpress.com) και το Πανεπιστήμιο των Ορέων (www.panoreon.gr) σε συνεργασία με τον Προοδευτικό Σύλλογο Ελούντας και τη Δημοτική Κοινότητα Ελούντας.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου των Ορέων, μίλησε η εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi κ Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, η  οποία παρουσίασε στο κοινό την ταυτότητα, τη φιλοσοφία και τους σκοπούς της καινοτόμου αυτής πρωτοβουλίας για την αναβίωση της ιερής τέχνης της Υφαντικής στην Κρήτη. Η προβολή χαρακτηριστικών φωτογραφιών από κρητικά υφαντά της τελευταίας 100ετίας καθώς και από δράσεις της Αποστολής σε ολόκληρη την Κρήτη, συμπλήρωσε την πρώτη γνωριμία με την Πηνελόπη Gandhi.

Την εκδήλωση συνέχισε με σύντομη εισήγησή του ο Καθηγητής κ.Θεοχάρης Προβατάκης, τ.Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος αναφέρθηκε σε κρητικούς παραδοσιακούς τρόπους φυτικής βαφής του νήματος, αλλά και σε χαρακτηριστικά εργαλεία της γνέσης και της ύφανσης και παρουσίασε κάποια από τα ιδιαίτερα υφαντά, που μετέφερε για τις ανάγκες της έκθεσης από τη γενέτειρά του, τον Χριστό Ιεράπετρας. Μερικά από τα βιβλία του σχετικά με τη λαογραφία και την υφαντική-βαφική τέχνη, εκτίθενται στο χώρο της Έκθεσης.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η Βιαννίτισα υφάντρια κ Μαρία Παπαδογεωργάκη, συγγραφέας του εξαίρετου βιβλίου «Ξομπλιάζοντας τις μνήμες»(εκδ Βιάννος 2012), η οποία ταξίδεψε για τα εγκαίνια μαζί με πολλές άλλες υφάντριες-Πηνελόπες Gandhi  από τα Χανιά, τα Ανώγεια, το Ηράκλειο.

 Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση ήταν: ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας κ. Μανώλης Κλώντζας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας κ. Βαγγέλης Μαυρικάκης, τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας κκ Δημήτρης Λουκάκης και Κωστής Μαυρικάκης (και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Βιβλιοθήκης), ο πολιτικός μηχανικός και μέγας φίλος-αρωγός της Βιβλιοθήκης κ Κωστής Μαυρικάκης, ο αρχιτέκτων κ  Οδυσσέας Σγουρός και η ενδυματολόγος κ Νεοφύτου, προερχόμενη από το Λονδίνο μέσω Κριτσάς.

Τα εκθέματα ανασύρθηκαν αποκλειστικά από τις κασέλες των ελουδιανών κυριών, στις οποίες αξίζουν πολλά και ειλικρινή συγχαρητήρια. Η ανταπόκρισή τους υπήρξε πρωτόγνωρη και εξακολουθεί καθημερινά να μεγαλώνει.

Η Έκθεση-Διάδραση της Ελούντας έχει διττό χαρακτήρα:  μακαρία από τη μια, αιώνια, για όλες εκείνες τις υπέροχες ελουδιανές νοικοκυρές του περασμένου αιώνα, που ύφαναν τη ζωή, τους καημούς και τα όνειρά τους στο ιερό αργαστήρι τους. Από την άλλη, τέχνης αναγέννηση, διέξοδος επαγγελματική, πολλά υποσχόμενη στους δίσεκτους χρόνους που ζούμε.  

Ήδη, μια μεγάλη Κυρία της παλιάς Ελούντας , υφάντρια από τα δεκατρία της, η κ Αθηνά Μπεμπελάκη-Λουκάκη (Κουτσουρέλαινα), στα ογδόντα ένα της πια, υποσχέθηκε να παραδίδει μαθήματα υφαντικής σε όσες και όσους ενδιαφέρονται, ένα ή δυο απογεύματα την εβδομάδα, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο και  όσο της το επιτρέπουν οι δυνάμεις της. Παράλληλα, χάρισε απλόχερα τον αργαλειό της μαζί με το ανυφαντικό του, στη Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης», για χρήση του στο πλαίσιο των σκοπών της και βέβαια παραχώρησε, εκείνη και οι υπέροχες κόρες της, άφθονα αριστουργηματικά υφαντά για τις ανάγκες τις έκθεσης.

Εκτός από αυτά, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μεμονωμένα κομμάτια υφασμένα από ασθενείς της Σπιναλόγκας στο πρώτο μισό του 20ου αι., πατανίες υφασμένες από ακρωτηριασμένη γυναίκα με το ένα πόδι, υφαντά με όπλα και παραστάσεις από την υποδοχή του Πρίγκηπα Γεωργίου στις αρχές του 20ου αι, αλλά και βαρύ ρασίδι υφασμένο με τρίχα αίγας, ντρουβάδες με ρίγες σε υπέροχα χρώματα, ακόμη και υφαντές βρεφικές φασκιές σε βαμβάκι και μαλλί.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης φιλοξενούνται από τους συνδιοργανωτές και από όλο το χωριό, δυο φοιτητές των ΤΕΙ Πειραιά (Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας), οι οποίοι στηρίζουν τις δράσεις μας και καταγράφουν τα υφαντά και τις ίδιες τις υφάντριες σε ώρα εργασίας, ταυτόχρονα συλλέγουν μαρτυρίες και συνεντεύξεις τους, με απώτερο σκοπό την εκπόνηση εργασίας για τη σχολή τους με θέμα την υφαντική της περιοχής μας.

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Μυλοποτάμου Ρεθύμνης στις 19 Ιουλίου 2013

     Το Πανεπιστήμιο των Ορέων ευχαριστεί τους εθελοντές καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, τους ιατρούς και νοσηλευτές, που αφιέρωσαν γνώση και χρόνο, στην μεγάλη εξόρμηση στα χωριά Λιβάδια, Δροσιά, Αξός, Αΐμονας του Δήμου Μυλοποτάμου.

     Σε συνεργασία με τις κλινικές του ΠαΓΝΗ και του ΒΕΜΜΟ -Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, της Οφθαλμολογίας, με τον καθ. Ι. Παλλήκαρη, τον επ. καθ. Χ. Σιγανό και την ομάδα των εθελοντών ιατρών, της Ψυχιατρικής με τον κ. Η. Πρασσά και την κ. Κ. Γαρεφαλλάκη, την κ. Κ. Μπατάλα και την κ. Π. Κονσολάκη, της ΩΡΛ με τον επ. καθ. Ε. Προκοπάκη και την ομάδα του, της Νευροχειρουργικής με τον επικ. καθ. Α. Βάκη και την κ. Κ. Μανωλίτση και της Ακτινοδιαγνωστικής με τον κ. Κ. Ψαθάκη, εξέτασαν και υποστήριξαν 180 κατοίκους, ασθενείς, παιδιά και ηλικιωμένους.

    Στο Καφενείο των Ορέων, με τους άνδρες στα Λιβάδια, επιστήμονες  διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, ο καθ. Ιωάννης Παλλήκαρης, ο κ. Ζαχ. Κυπριωτάκης, καθ. Βοτανολογίας ΤΕΙ και ο Α. Στεφανάκης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, συζήτησαν με τους ντόπιους κατοίκους, θέματα σχετικά με την τοπική οικονομία και την κτηνοτροφία με αγωνία και διάθεση να βοηθήσουν με  όλους  τους  τρόπους και τα μέσα που διαθέτουν, τους ανθρώπους των χωριών, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στο τόπο τους.

     Στο Καφενείο των γυναικών στο χωριό Αξός, τοπικές υφάντριες συναντήθηκαν με την ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, την κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, την κ. Μ. Χρηστάκη, την κ. Κ. Μπατάλα, τον επικ. καθ. κ. Δ. Καραγιώργο και την κ. Κ. Γαρεφαλλάκη και συζήτησαν με τις γυναίκες της περιοχής, για την αξία του χειροποίητου και της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη, την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, τις τοπικές τεχνικές, τα ξόμπλια και τον πολιτισμό του αργαλειού.

    


Αποστολή Πηνελόπη Gandhi: Θερινό Αργαστήρι Υφαντικής Τέχνης με την συμμετοχή ομάδας φοιτητων του ΤΕΙ Πειραιά, 22 εως 28 Ιουλίου 2013

       Το Α.Τ.Ε.Ι. Πειραιά, Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο των Ορέων, οργανώνουν τα Θερινά Αργαστήρια, Συμβιωματικής Γνώσης, για την ιερή Τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα.

       Οι Ομάδες των υφαντριών της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, θα διδάξουν την ηθική και τον πολιτισμό του Κρητικού Αργαστηριού στους 20 φοιτητές του Α.Τ.Ε.Ι. Πειραιά και θα τους φιλοξενήσουν στα σπίτια τους.

      Το Θερινό Αργαστήρι, θα ξεκινήσει στις 22 Ιουλίου, είναι άλλη μια δράση του Πανεπιστημίου των Ορέων, μη επιχορηγούμενη, η οποία  στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά  των συμμετεχόντων και των τοπικών κοινωνιών.
     Τα αποτελέσματα της Εκπαιδευτικής αυτής πράξης, θα καταγραφούν στις διπλωματικές εργασίες των φοιτητών.

Οι περιοχές που συμμετέχουν στο Θερινό Αργαστήρι είναι:

 • Παλαιά Ρούματα Χανίων
 • Καστέλι Κισσάμου Χανίων
 • Αμάρι Ρεθύμνης
 • Αγιά Μυλοποτάμου Ρεθύμνης
 • Αΐμονας Μυλοποτάμου Ρεθύμνης
 • Αλικαρνασσός Ηρακλείου
 • Βιάννος Ηρακλείου
 • Κρούστας Μεραμβέλλου Λασιθίου
 • Ελούντα Αγ. Νικαλάου Λασιθίου
 • Σητεία ΛασιθίουO Καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης, ομιλητής στα διαδραστικά workshops 'Green Ideas 2013'

 

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013, το Πανεπιστήμιο των Ορέων συμμετέχει στα διαδραστικά workshops "Green Ideas 2013", με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Παλλήκαρη, Καθηγητης Οφθαλμολογίας.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης φιλοξενει το "Green Ideas 2013", μια συνεργασία της Agro-Know Technologies και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, από τις 28 εως και τις 30 Ιουνίου 2013.

Τα Green Ideas είναι διαδραστιά workshops, τα οποία βασίζονται στην σχεδιαστική σκέψη (design thinking) για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, οι οποίες θα μετατραπούν στη συνέχεια σε πρωτότυπες κατασκευές.

Στόχος των GreenIdeas είναι η ενίσχυση της πράσινης καινοτομίας μέσω της εκπαίδευσης και της Τεχνολογίας.

 

Ιστοχώρος GreenIdeas 2013

 

Συνάντηση της ομάδας Πηνελόπη Gandhi με το Σύλλογο Γυναικών Π. Ρούματα Χανίων, την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013 και ώρα 11.00, η ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi συναντήθηκε με τις κυρίες του Συλλόγου Γυναικών Π. Ρούματα Χανίων.

Με σκοπό την οργάνωση της ομάδος Υφαντικής - "Πηνελόπη Gandhi", το στήσιμο των Αργαστηριών και την υλοποίηση μιας θαυμάσιας και μόνιμης Έκθεσης Υφαντών, στην ιστορική αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Π.Ρουμάτων, την οποία παραχώρησε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ι. Μαλανδράκης, στο Σύλλογο Γυναικών Π.Ρούματα και την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi.

 

Παρουσίαση της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi στο Ρέθυμνο, την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 και ώρα 19.00

Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi παρουσιάζεται από το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ρεθύμνης στις γυναίκες της Πόλης, την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 και ώρα 19.00 στο ξεν. ΜINOS.

 

To Πανεπιστήμιο των Ορέων και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi συμμετέχουν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Κοινοφελή Δράση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, 27 και 28 Ιουνίου 2013 στην Αθήνα

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi συμμετέχουν στο 2o Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για την Κοινωφελή Δράση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με θέμα:"Ο ρόλος της φιλανθρωπίας στο πλαίσιο μιας κοινωνίας πρόνοιας", που θα πραγματοποιηθεί στις 27 με 28 Ιουνίου 2013, στο ξεν. Divani Apollon Palace & Spa στην Αθήνα.

 

 

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Σας προσκαλούμε στην Εορτή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθυμνης, αφιερωμένη στην Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 και ώρα 20.00

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, σας προσκαλούν στη Σχολική Εορτή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης "Τα παιδιά υφαίνουν με χρώματα το μέλλον" - αφιερωμένη στην Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, με στόχο τη διάσωση και την ανάδειξη της Κρητικής Υφαντικής Τέχνης.

Η γιορτή θα παρουσιαστεί από τους μαθητές του τμήματος ΒΙ, την Πέμπτη 13 Ιουνίου και ώρα 20.00, στο αμφιθέατρο του Σχολείου.

 

Πρόσκληση 

Video από τη Σχολική Εορτή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης

H Αποστολή Πηνελόπη Gandhi σας προσκαλεί στις εκδήλωσεις του Σχολείου Ευρωπαικής Παιδείας Ηρακλείου

 

Το Σάββατο 8 Ιουνίου 11.π.μ. ….Υφαίνουμε τα όνειρα μας…

 

Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης και το Πανεπιστήμιο των Ορέων, με την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi - η Iερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα, θα δημιουργήσουν με νήματα, τέχνη στο δρόμο, "Children Street Art".

Το νήμα- νόημα, θα κρατούν στα χέρια τους οι μαθητές του Ευρωπαϊκού Σχολείου, το Σάββατο 8 Ιουνίου 2013,  στις 11.00  το πρωί, ξεκινώντας από το χώρο του Σχολείου, θα ανέβουν στην Πλατεία Λιονταριών και ξετυλίγοντας το νήμα – νόημα της ζωής, θα αγκαλιάσουν όλο το Ηράκλειο, δημιουργώντας μια τόσο μεγάλη αγκαλιά, όση δημιουργεί... το νήμα της Κρήτης. Τα  παιδιά  θα πλαισιωθούν μουσικά, από παραδοσιακά όργανα της Κρήτης και θα κάνουν τέχνη με τα νήματα, τα δέντρα, τα λουλούδια και τα πουλιά, στα σοκάκια και τις  γειτονιές του Ηρακλείου... 

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 8.μ.μ. στο μικρό κηποθέατρο "Μ. Χατζιδάκις"…

Υφαίνουμε τις ελπίδες μας… υφαίνουμε το μέλλον....

 

Θα παρουσιαστούν οι καρποί του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε από τους μαθητές του σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, στην διάρκεια του σχολικού έτους, με θέμα την Υφαντική Τέχνη στην Κρήτη. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες της Κρητικής Παραδοσιακής Μουσικής: Ξυλούρης Γιάννης – Ψαρογιάννης, Σταυρακάκης Γιώργος, Ζαχαριουδάκης Δημήτρης – Χαΐνης και Καλαΐτζάκης Φώτης.

 

Πρόσκληση

Αφίσα Εκδήλωσης

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Video από την Εκδήλωση του Σχολείου

Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi συμμετέχει σε εκδήλωση του ΤΕΙ Πειραιά με θέμα 'Διασύνδεση 2013:Απο τις σπουδές στο επάγγελμα', την Τετάρτη 29 Μαίου 2013

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων με την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, συμμετέχει στο τετραήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης της Δομής Απασχόλησης Σταδιοδρομίας του ΤΕΙ Πειραιά, για τους σπουδαστές και πτυχιούχους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τίτλο «ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ 2013: Από τις σπουδές στο επάγγελμα» από 27 – 30/5/2013 στο Συνεδριακό Κέντρο του Τ.Ε.Ι. Πειραιά (Π. Ράλλη & Θηβών 250, Αιγάλεω).

Η κ. Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη, εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, μαζί με την κ. Λουίζα Καραπιδάκη από την Ακαδημία Αθηνών και την κ. Τίνα Δασκαλαντωνάκη, θα παρουσιάσουν την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, η Ιερή Τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα, την Τετάρτη 29 Μαίου 2013 και ώρα 10.15.

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα,στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν:

1.Έκθεση Μεταπτυχιακών Σπουδών & Υποτροφιών-Post Graduate Forum (27,28, 29, 30/5/2013), με θέμα τις Μεταπτυχιακές Σπουδές και Υποτροφίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό από τις 10.00 π.μ. έως τις 19.00 μ.μ..

2.Ημέρες Σταδιοδρομίας- Speed Dating with HR Managers (28,29,30/5/2013), όπου θα πραγματοποιηθούν προσωπικές συνεντεύξεις από τους Υπεύθυνους Προσωπικού των συμμετεχουσών εταιρειών με σπουδαστές και πτυχιούχους της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών και της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας για κάλυψη θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό από τις 10.00 π.μ. έως τις 19.00 μ.μ.

3. Ημερίδες (27,28,29,30/5/2013) σχετικές με τις δυνατότητες Μεταπτυχιακών Σπουδών, Υποτροφιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τις 10.30 π.μ. έως τις 14.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από Υπευθύνους Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, Εκπαιδευτικούς Ακόλουθους Πρεσβειών, Εκπαιδευτικούς Συμβούλους και Μεταπτυχιακούς Σπουδαστές ή Αποφοίτους, Μέντορες κ.α.

4. Ημερίδες (27,28,29,30/5/2013),  σχετικές με την  αγορά εργασίας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και τις μελλοντικές προοπτικές για τους φοιτητές και αποφοίτους της ανώτατης εκπαίδευσης, από τις 15:30 μ.μ έως τις 19:00 μ.μ., με αντίστοιχες παρουσιάσεις σε επιλεγμένα  θεματικά πεδία.

5. Έκθεση Φορέων και Επιχειρήσεων (29,30/5/2013), από τις 10.00 π.μ. έως τις 19.00 μ.μ..

6. Εκδήλωση (30/5/2013), με σκοπό αφενός μεν την συνάντηση, επικοινωνία, δικτύωση αποφοίτων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά αφετέρου δε την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας «ALUMNI: αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Πειραιά», από τις 12.30 π.μ. έως τις 15.30 μ.μ..

Το Γραφείο Διασύνδεσης θα διοργανώσει στα πλαίσια αυτά διάφορες επίκοινες δράσεις.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων "Διασύνδεση 2013"

Παρουσίαση

Video από την εκδήλωση στο ΤΕΙ Πειραιά

Εκδήλωση του Πανεπιστημίου των Ορέων στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου

Tο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, διοργανώνει το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο "Εκπαίδευση και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών στον κόσμο, Σύγχρονες τάσεις, Προβλήματα και Προοπτικές" στο Ρέθυμνο, από 28 έως 30 Μαΐου 2013.

Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013 και ώρα 17:30, το Πανεπιστήμιο των Ορέων, υποδέχεται τους συνέδρους καθηγητές Παιδαγωγικών Επιστημών από όλο τον κόσμο, στο Αμφιθέατρο 2 της Ιατρικής Σχολής στο Ηράκλειο.
Στην συνάντηση αυτή, ο Καθηγητής Ι. Παλλήκαρης, θα καλωσορίσει τους συνέδρους και θα μιλήσει με θέμα "Γεφυρώνοντας τις σχολικές κοινωνίες". Στην συνέχεια, θα παρουσιαστεί το επτάχρονο έργο του Πανεπιστημίου των Ορέων και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi - η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα.
Θα ακολουθήσει κέρασμα με χιλιόκαλα της Κρήτης.

Σας προσκαλούμε στην συνάντηση μας αυτή.

Video από το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο του Παιδαγωγικού Τμήματος

Συνάντηση της ομάδας Πηνελόπη Gandhi με θέμα

 

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013 και ώρα 10.30, η ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi θα συναντηθεί στο χωριο Βιάννος, σκόπος της συνάντησης "η ιστορία του μαλλιού και η επεξεργασία του".

 

Video από τη συνάντηση 

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Ρεθύμνης στις 10 και 17 Μαΐου 2013

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε το Πανεπιστήμιο των Ορέων και στο Δήμο Ρεθύμνης στην εξόρμηση που οργάνωσε, την Παρασκευή 10 Μαίου και την Παρασκευή 17 Μαίου 2013, στα χωριά Άγιος Κωνσταντίνος, Ρούστικα και Γωνιά. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη, έκδηλη στα πρόσωπα και στις συμπεριφορές των κατοίκων της Κρήτης, γεμίζει τις ψυχές όλων μας με δύναμη, για την συνέχιση του εθελοντικού μας έργου.

Σε συνεργασία με τις κλινικές του ΠAΓΝΗ και του ΒΕΜΜΟ -Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, της Οφθαλμολογίας, με τον καθ. Ι. Παλλήκαρη, τον λεκτ. Γ. Κυμιωνή και την ομάδα των εθελοντών ιατρών, της Νευροχειρουργικής, με τον επ. καθ. Α. Βάκη, της Κοινωνικής & Οικογενειακής Ιατρικής με τον κ. Κ. Χλίβερο και της Ατομικής και Οικογενειακής Υποστήριξης, με την κ. Κ. Γαρεφαλλάκη, εξέτασαν και υποστήριξαν περί τους 70 κατοίκους ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, στα χωριά Άγιος Κωνσταντίνος και Ρούστικα.

Στην Αλληλοδιδασκαλία των μαθητών, που υλοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαίου, ανάμεσα στο Δημοτικό σχολείο Γωνιάς, με υπεύθυνο το διευθυντή του σχολείου, κ. Δ. Γεράση και την εκπαιδευτικό κυρία Ε. Μιχαήλ και το 16ου Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνης, με υπεύθυνο τον διευθυντή, κ. Π. Σκούλικο, οι μαθητές ανέπτυξαν τα θέματα «Οι φίλοι μας τα βότανα και η σοφία της φύσης», «Γνωρίζω την πόλη μου – Μνημεία της πόλης του Ρεθύμνου» και «Υγιεινή παραδοσιακή κρητική διατροφή-συνταγές-μαντινάδες».

Η καθ. Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κυρία Π. Καλογιαννάκη, υπεύθυνη της Παιδαγωγικής παρέμβασης της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, ο επ. καθ. ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριος Κ. Καρράς, ο επ. καθ. ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Δ. Καραγιώργος και ο σχολικός σύμβουλος της Περιφερειακής διεύθυνσης Κρήτης, κ. Α. Μπερκούτης, οργάνωσαν και βοήθησαν πολλαπλώς όλη αυτή τη δραστηριότητα, με ιδιαίτερη αγάπη.

Στην συνάντηση στο Καφενείο των Ορέων των ανδρών, στο χωριό Ρούστικα, επιστήμονες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, ο καθ. Οφθαλμολογίας, κ. Ι. Παλλήκαρης, ο επ. καθ. Νευροχειρουργικής, κ. Α. Βάκης και ο καθ. Βοτανικής ΤΕΙ Κρήτης, κ. Ζ. Κυπριωτάκης, συζήτησαν με τους ντόπιους κατοίκους, θέματα σχετικά με την τοπική οικονομία, την γεωργία και τα βότανα, με αγωνία και διάθεση να βοηθήσουν με όλους τους τρόπους και τα μέσα που διαθέτουν, τους ανθρώπους των χωριών, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στο τόπο τους. Επίσης και όλους όσους επιστρέφουν από τις πόλεις, να στραφούν στη γη και στα παραδοτέα των γονέων τους και μέσα από αυτά, να ζήσουν χαρούμενοι, απολαμβάνοντας αυτό που οι ίδιοι παράγουν και όχι να ζουν με την αγωνία του εύκολου κέρδους, του δανεισμού και των επιδοτήσεων.

Στο Καφενείο των γυναικών στο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος, η κυρία Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, ο κ. Δ. Καραγιώργος, επ. καθ. ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης και η κυρία Κ. Γαρεφαλλάκη, συστημική σύμβουλος Ψυχολογίας, συζήτησαν με τις γυναίκες της περιοχής και τις τοπικές υφάντρες, για την αξία του χειροποίητου και της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη, την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, τις τοπικές τεχνικές, τα ξόμπλια, την ηθική και τον πολιτισμό του αργαλειού.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων των χωριών Άγιος Κωνσταντίνος και Ρούστικα, κύριοι Σ. Γαβαλάς και Σ. Φουντουλάκης, μαζί με τους προέδρους των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και κατοίκους της περιοχής, συνεχίζοντας την πανάρχαια φιλοξενία των Κρητών, παρέθεσαν τοπικά εδέσματα, καταθέτοντας την ευχαρίστηση και την συναδερφοσύνη τους.

Δελτίο Τύπου

Πρόγραμμα Αποστολής

Video από την Απόστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Ρεθύμνης
Χάρτης αποστολής στον Δήμο Ρεθύμνης

Συνάντηση της ομάδας της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, την Τρίτη 4 Ιουνίου 2013 και ώρα 14.00

Με χαρά και πολυ κέφι για δημιουργία, η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi
πορεύεται και ανασταίνει την Ιερή Τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα.
Έχουν περάσει αρκετές ημέρες που δεν εχουμε συναντηθεί για να μιλήσουμε και να 
καταθέσουμε όλοι και όλεςς μας την σκέψη και το αποτέλεσμα, μα κυρίως τις επόμενες 
πράξεις οι οποίες πιθανόν και να είναι το σκαλί απ´οπου θα αγγίξουμε το αποτέλεσμα,
τους καρπούς των αγαθών προσπαθειών μας.
Σας προσκαλούμε με αγάπη να συναντηθούμε την Τρίτη 4 Ιουνίου 2013 και ώρα 14.00, στο 
Γραφείο Συντονισμού του Πανεπιστημιου των Ορέων.


Συνάντηση της ομάδας Πηνελόπη Gandhi με την Δ/νση και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου Ευρωπαικής Παιδείας Ηρακλείου

Την Τέταρτη 22 Μαίου 2013, η ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi συναντήθηκε με την Διευθυνση και τους εκπαιδευτικός του Σχολείου Ευρωπαικής Παιδεία Ηρακλείου.

Θέμα συζήτησης η εκπαιδευτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 στο Κηποθέατρο "Μάνος Χατζιδάκης".

Συνάντηση της ομάδας της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, την Τρίτη 21 Μαίου 2013

Η ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandgi θα συναντηθει αύριο Τρίτη 21 Μαίου 2013.

Στην συνάντηση θα συμμετέχουν η κ. Βαρβαρα Τερζάκη Παλλήκαρη, εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, o κ. Εμμ. Κουράτορας , κλωστουφαντουργός, η κ. Καλλιόπη Κουρίνου, υφάντρα χωριό Κρουστάς, υφάντρες του Ηρακλείου, η κ. Μαρία Χρηστάκη, χωριό Βιάννο και ο κ. Σπύρος Μέντης, βιοτέχνης.

Συζήτηση της ομάδας Πηνελόπη Gandhi με την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων, τη Δευτέρα 20 Μαίου 2013

Τη Δευτέρα 20 Μαίου 2013, πραγματοποιήθηκε συζήτηση της ομάδας της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi με την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων κ. Ζωή Μητσοτάκη, που αφορά στη Σημαία, η οποία θα ανυψωθεί με την ευκαιρία των Εορτασμών για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Συνάντηση της ομάδας Πηνελόπη Gandhi με την κ. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, το Σάββατο 18 Μαίου 2013

Στην Αθήνα τo Σάββατο 18 Μαίου 2013, η κ. Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη, εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi συναντήθηκε με την κ. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Δ/ντρια Εθνικής Πινακοθήκης, την κ. Μαρίνα Φουντουλάκη, Πρ. της Βιβλιοθήκης "Μανώλη Φουντουλάκη" και την κ. Φ. Λεοντίνη.

Συναντήσεις της ομάδας Πηνελόπη Gandhi στην Αθήνα, την Παρασκευή 17 Μαίου 2013

Την Παρασκευή 17 Μαίου 2013 και ώρα 12.00 στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την κ. Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη, εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, την κ. Λουίζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τεχνης Ακαδημία Αθηνών και την κ. Τίνα Δασκαλαντωνάκη, επιχειρηματιας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η κ. Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη συναντήθηκε με την κ. Ιρις Τζαχίλη, Καυ. Αρχαιολογίας Παν/μιο Κρήτης και την κ. Λουίζα Καραπιδάκη, Ακαδημία Αθηνών.

Συνεργασία της ομάδας της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi με το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων

Η ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi και η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων κ. Ζωή Μητσοτάκη συνεργάστηκαν για την επιλογή των σχεδίων και των Υφαντών που θα παραχθούν από την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, η Ιερή Τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα.

Συνάντηση της ομάδας της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi στην Αθήνα

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της κ. Βαρβάρας Τερζάκη Παλλήκαρη, εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη, με την κ. Λουίζα Καραπιδάκη, Ακαδημία Αθηνών και τον κ. Χριστόφορο Βαλιάνο, Δ/ντη του Εθνολογικού Μουσείου Βωρους Ηρακλείου

Αλληλοδιδασκαλία μαθητών στο 2ο και 5ο Δημοτικό σχολείο Αλικαρνασσού με θέμα την Υφαντική Τέχνη

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, θα πραγματοποιήσουν στο πλαίσιο της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, Παιδαγωγική παρέμβαση-Αλληλοδιδασκαλία, με θέμα την Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα. 

Η δράσις αυτή θα γίνει μεταξύ των μαθητών του σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου και του 2ου και 5ου Δημοτικού σχολείου Αλικαρνασσού, στο οποίο και θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 22 Μαΐου 2013, η Αλληλοδιδασκαλία, με πρόγραμμα: 

 • Προβολή παρουσίασης με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας για την υφαντική τέχνη, στο πλαίσιο της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi - Η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα
 • Τραγούδι και χορός "Ο αργαλειός"
 • Κατασκευή: Το πλέγμα της φιλίας
 • Κατασκευή: Υφαίνουμε τον ιστό της αράχνης
 • Απόσπασμα από τη δραματοποίηση του παραμυθιού "Πηνελόπη Gandhi" της εκπαιδευτικού κυρίας Αμαλίας Φιλιππάκη  
 • Συζήτηση για την προσωπικότητα του Mahatma Gandhi σε ομάδες εργασίας
 • Θεατρικό παιχνίδι από την εκπαιδευτικό Ασπασία Παναγιωτάκη και την ομάδα του Συλλόγου Παιδαγωγών-Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού Ηρακλείου

Οι εκπαιδευτικοί που συνεργάστηκαν από το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας είναι η διευθύντρια κυρία Άντα Μπατάλα, η υποδιευθύντρια κυρία Αμαλία Φιλλιπάκη και οι εκπαιδευτικοί: Χαρούλα Χρονιάρη (δασκάλα της Γ΄ και Δ΄ τάξης αγγλόφωνου), Καρολίνα Κανέλλου (καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας), Μαρία Κασμιρλή (δασκάλα Ε΄ τάξης αγγλόφωνου), Αναστασία Δαγαλάκη (καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας), Αγλαΐα Μιχελάκη (δασκάλα εικαστικών) και Δώρα Ψυχογιού (δασκάλα Γ΄ τάξης ελληνόφωνου). 

Από το 2ο και 5ο Δημοτικό σχολείο Αλικαρνασσού, ο διευθυντής του 2ου δημοτικού σχολείου, κ. Κωνσταντίνος Θεοφάνους, η διευθύντρια του 5ου δημοτικού σχολείου, κυρία Φραγκούλα Κουσκουρίδα και οι εκπαιδευτικοί κυρία Μηλαθιανάκη Ευαγγελία και κυρία Δημητρουλάκη Μαρία.

Συνάντηση της ομάδας της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi στα Χανιά, την Τετάρτη 8 Μαίου 2013

Την Τετάρτη 8 Μαίου 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας Πηνελόπη Gandhi στα Χανία, στο ξεν. Casa Delfino.

Στην συνάντηση συμμετείχαν η κ. Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη, εμπνεύστρια & συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, η κ. Ζωή Μητσοτάκη, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων, η κ. Γεωργία Αλυγιζάκη, η κ. Ευτυχία Μοτάκη, η κ. Κατερίνα Δραμιτινού, Πρόεδρος του Παναμαριώτικου Συλλόγου Γυναικών "Η Εργάνη" και ο κ. Σπύρος Μέντης, Βιοτέχνης.

 

H Αποστολή Πηνελόπη Gandhi επισκέφθηκε το χωριό Κρουστα & την Ελούντα Ν. Λασιθίου, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

 

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 και ώρα 14.00, η ομάδα της Πηνελόπη Gandi επισκέφθηκε το Πολιτιστικό Σύλλογο Κρουστα Ν. Λασιθίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η κ. Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη, εμπνεύστρια & συνονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, ο κ. Γιώργος Μαυράκης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, ο κ. Ευθύμης Βασιλάκης, η κ. Καλλιόπη Κουρίνου, υφάντρα.

Στις 17.00, η ομάδα της Πηνελόπη Gandhi με την κ. Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη,  την κ. Άντα Μπατάλα, Δ/ντρια του Σχολείου Ευρωπαικής Παιδείας Ηρακλείου και την κ. Καλλιόπη Κουρίνου, υφάντρα επισκέφθηκαν τον Προοδευτικό Σύλλογο Ελούντας και συναντήθηκαν με την κ. Μαρίνα Φουντουλάκη, Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης "Μ. Φουντουλάκη",   κ. Αννα Μανουσάκη, γραμματέας του Συλλόγου Β. Κορνάρου Σητείας, o κ. Γιώργος Μαυρικάκης, Υπ. Βιβλιοθήκης "Μ. Φουντουλάκη και ο κ. Γιώργος Λουκάκης, Αντιπρ. Προοδευτικού Συλλόγου Ελούντας,

Αποστολή Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Αμαρίου στις 3 Απριλίου 2013

 

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε το Πανεπιστήμιο των Ορέων και στο Δήμο Αμαρίου, στην εξόρμηση που οργάνωσε, την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013, στα χωριά Μέρωνας και Πλάτανος του Δήμου Αμαρίου. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη, έκδηλη στα πρόσωπα και στις συμπεριφορές των αποκλεισμένων κατοίκων της Κρήτης, γεμίζει τις ψυχές όλων μας με δύναμη, για την συνέχιση του εθελοντικού μας έργου.

Σε συνεργασία με τις κλινικές του ΠAΓΝΗ και του ΒΕΜΜΟ -Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, της Οφθαλμολογίας, με τον καθ. Ι. Παλλήκαρη, τον λεκτ. Γ. Κυμιωνή και την ομάδα των εθελοντών ιατρών, της ΩΡΛ, με τον επ. καθ. Ε. Προκοπάκη και της Ακτινολογίας με τον κ. Κ. Ψαθάκη, εξέτασαν και υποστήριξαν περί τους 70 κατοίκους ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, στο χωριό Μέρωνας.

Στην Αλληλοδιδασκαλία των μαθητών που υλοποιήθηκε ανάμεσα στα σχολεία του Δημοτικού σχολείου Πλατάνου, με υπεύθυνο το διευθυντή του σχολείου, κ. Α. Σταυρακάκη και του Δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου με υπεύθυνη τη διευθύντρια, κυρία Μ. Εμμανουηλίδου, οι μαθητές ανέπτυξαν τα θέματα «Στιγμές από την κτηνοτροφική ζωή», «Υφαντική τέχνη» και «Καλλιέργεια πατάτας».

Η καθ. Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κυρία Π. Καλογιαννάκη, υπεύθυνη της Παιδαγωγικής παρέμβασης της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, ο επ. καθ. ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριος Κ. Καρράς και ο σχολικός σύμβουλος της Περιφερειακής διεύθυνσης Κρήτης, κ. Μ. Κολιοραδάκης, οργάνωσαν και βοήθησαν πολλαπλώς όλη αυτή τη δραστηριότητα με ιδιαίτερη αγάπη.

Στην συνάντηση στο Καφενείο των Ορέων των ανδρών, στο χωριό Μέρωνας, επιστήμονες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, ο καθ. Οφθαλμολογίας, κ. Ι. Παλλήκαρης, ο καθ. Οινολογίας ΤΕΙ Κρήτης, κ. Δ. Λυδάκης, ο κ. Β. Γαργανουράκης, Φυσικός, υπεύθυνος ΕΚΦΕ, ο κ. Μ. Πατεράκης, κτηνοτρόφος και ο κ. Α. Σημαντήρης, Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μέρωνα, συζήτησαν με τους ντόπιους κατοίκους, θέματα σχετικά με την τοπική οικονομία, για το κρασί το λάδι και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αγωνία και διάθεση να βοηθήσουν με όλους  τους τρόπους και τα μέσα που διαθέτουν, τους ανθρώπους των χωριών, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στο τόπο τους. Επίσης και όλους όσους επιστρέφουν από τις πόλεις, να στραφούν στη γη και στα παραδοτέα των γονέων τους και μέσα από αυτά, να ζήσουν χαρούμενοι, απολαμβάνοντας αυτό που οι ίδιοι παράγουν και όχι να ζουν με την αγωνία του εύκολου κέρδους, του δανεισμού και των επιδοτήσεων.

Στο Καφενείο των γυναικών στο κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ, η κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, Πηνελόπη Gandhi, η κ. Κων. Μπατάλα, διευθύντρια του σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, ο κ. M. Κολιοραδάκης, σχολικός σύμβουλος και η κ. Αικ. Δραμιτινού, Πρόεδρος του Παναμαριώτικου Συλλόγου Γυναικών «Εργάνη», μαζί με υφάντριες από όλη την Κρήτη, συζήτησαν με τις γυναίκες της περιοχής και τις τοπικές υφάντρες, για την αξία του χειροποίητου και της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη, την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, τις τοπικές τεχνικές, τα ξόμπλια, την ηθική και τον πολιτισμό του αργαλειού.

Ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Σ. Σημαντήρας, μαζί με τους προέδρους της τοπικής κοινότητας και κατοίκους της περιοχής, συνεχίζοντας την πανάρχαια φιλοξενία των Κρητών, παρέθεσαν τοπικά εδέσματα, καταθέτοντας την ευχαρίστηση και την συναδερφοσύνη τους.

 

Πρόγραμμα Δράσης

Δελτίο Τύπου

Συνάντηση της ομάδας της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 και ώρα 14.00

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 και ώρα 14.00, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, στο Γραφείο Συντονισμού του Πανεπιστημιου των Ορέων, με σκοπό να συζητηθεί και να αποφασιστεί η εφαρμογή της φιλοσοφίας της και η ανάπτυξη δικτύου, που θα ενισχύσει και θα διαδώσει την "καλή εργασία" μικρής κλίμακας, μεγάλης αξίας, που αφορά στην Αποστολή Πηνελόπη Gandhi αλλά και στην πατρίδα ολόκληρη.

 

Συνάντηση της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi με την κ. Ζωή Μητσοτάκη, Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Χανίων, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

 

 Στο Λύκειο των Ελληνίδων Χανίων είχε σήμερα συνάντηση η κ. Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη, Συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, με την κ. Ζωή Μητσοτάκη, Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Συζήτησαν για την οργάνωση της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi στα Χανιά.

 

Παρουσίαση της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi στους φοιτητές του ΤΕΙ Πειραιά, Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Σε ημερίδα που διοργάνωσε ο καθ. κ. Γεώργιος Πρινιωτάκης και το Γραφείο Διασύνδεσης της Δ.Α.ΣΤΑ. Τ.Ε.Ι. Πειραιά με θέμα:“Το νήμα, η τέχνη και η οικοτεχνία στην Ελλάδα σήμερα”, την Τρίτη 5 Μαρτίου 2013 και ώρα 12:00 στο συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, παρουσιάστηκε η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, από την κ.Βαρβάρα Τερζάκη - Παλλήκαρη, Συντονίστρια της Αποστολής «Πηνελόπη Gandhi» και την κ. Λουίζα Καραπιδάκη, Αρχαιολόγος του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Μεγάλη ήταν η προσέλευση φοιτητών, καθώς και διαφορων φορέων που έχουν σχέση με την Υφαντική.
Στην ημερίδα συμμετείχε και ο κ. Σπύρος Μέντης, Δωρεά Μέντη - Μουσείο Μπενάκη.

Αρχεία

Επίσκεψη της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi στη Βιάννο Ηρακλείου, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 και ώρα 10.30, η ομάδα της Πηνελόπη Gandhi, με την κ. Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη, εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, την κ. Πέλλα Καλογιαννάκη, καθ. Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, την κ. Αμαλία Φιλιππάκη, υποδιευθύντρια του Σχολείου Ευρωπαικής Παιδείας Ηρακλείου, τον κ. Μιχάλη Κολιοραδάκη, σχολικό σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την κ. Ειρήνη Αντωνακάκη, αρχαιολόγο, επισκέφθηκαν το χωριό Βιάννο Ηρακλείου (Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου "Περικλής Βλαχάκης").

 

 

 

 

Επίσκεψη

στο χωριό Βιάννο,
03.03.2013
 

 

Επίσκεψη

στο χωριό Βιάννο,
03.03.2013

 

 

 Επίσκεψη

στο χωριό Βιάννο,
03.03.2013

 

Συνάντηση της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi στο Τμήμα Παιδαγωγικών του Παν/μιου Κρήτης στο Ρέθυμνο, με την κ. Π. Καλογιαννάκη, κ. Δ. Καραγιώργο και τον κ. Κ. Καρρά, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18.00, η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi συνάντησε την ομάδα παιδαγωγικών παρεμβάσεων της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi στο Πανεπιστήμιο Κρητης στο Ρέθυμνο, με θέμα την καινοτόμο παιδαγωγική παρέμβαση για την Υφαντική στα Σχολεία.

Στην συνάντηση μετείχαν η κ. Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη, εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, από την ομάδα παιδαγωγικών παρεμβάσεων οι καθηγητές του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Πέλλα Καλογιαννάκη, κ. Δημήτριος Καραγιωργος, κ. Κωνστ/νος Καρράς και ο κ. Μιχάλης Κολιοραδάκης, σύμβουλος Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η κ. Αμαλία Φιλιππάκη, υποδιευθύντρια του σχολείου Ευρωπαικής Παιδείας Ηρακλείου, η κ. Στεφανία Μοδάτσου, Βικελαία Βιβλίοθήκη, ο κ. Κώστας Δασκαλάκης, Κέντρο Λαικής Τέχνης Ρεθύμνης, η κ. Μαρία Στριλιγκά και η κ. Μαρία Σούκα, εκπαιδευτικοί.

Επίσης, μετείχαν το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνης, με τον κ. Νικόλαο Φωτάκη, διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς κ. Π. Σαλβαράκη, κ. Α. Αραμπατζόγλου, κ. Ευαγγ. Παντινάκης και κ. Γ. Παπαδάκης.

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνης,με τον κ. Παναγιώτη Βαλσαμίδη, διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς κ. Μ. Περάκη, κ. Στ. Πατσακτσίδου, κ. Ν. Αλεξανδρινός και κ. Αρτ. Τσουρλάκη.

Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνης, με τον κ. Εμμανουήλ Βαγιωνάκη, διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς κ. Α. Αθανασίου και κ. Ο. Αθουσάκη.

Και το Δημοτικό Σχολείο Άδελε,με τον κ. Λάμπρο Καρβούνη, διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς κ. Ι. Ανδριόπουλος και κ. Π. Μέτου.

 

 

 

 

 

Συναντήσεις

της Αποστολής
Πηνελόπη Gandhi
 

 

Συναντήσεις

της Αποστολής
Πηνελόπη Gandhi
 

 

Συναντήσεις

της Αποστολής
Πηνελόπη Gandhi
 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Συνάντηση της ομάδας της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, τη Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18.00

Το Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ομάδας Πηνελόπη Gandhi, για το σχεδιασμό του Οικονομικοτεχνικού Πλάνου, που αφορά στην Πηνελόπη Gandhi. 

Τη Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της ομάδος για το σκοπό αυτό, στο γραφείο συντονισμού του Πανεπιστημιου των Ορέων.

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Σητείας, 01 Φεβρουαρίου 2013

 

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε το Πανεπιστήμιο των Ορέων στον Δήμο Σητείας, στην επίσκεψή του, την Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2013, στα χωριά Λιθίνες, Χανδράς και Ζήρος. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη, έκδηλη στα πρόσωπα και στις συμπεριφορές των αποκλεισμένων στα ορεινά, κατοίκων της Κρήτης, γεμίζει τις ψυχές όλων μας με δύναμη, για την συνέχιση του έργου μας.

Σε συνεργασία με τις κλινικές του ΠαΓΝΗ και του ΒΕΜΜΟ -Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, της Οφθαλμολογίας, με τον καθ. Ι. Παλλήκαρη και τον αν. καθ. Μ. Τσιλιμπάρη και την ομάδα των εθελοντών ιατρών, της Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τον καθ. Χ. Λιονή και την ομάδα του, της Ψυχιατρικής με τον καθ. Ν. Παρίτση και την ομάδα του και της Ακτινολογίας με τον κ. Κ. Ψαθάκη, ειδ. Μοριακής απεικόνισης, εξέτασαν και υποστήριξαν περί τους 100 κατοίκους, ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, στα χωριά Λιθίνες, Χανδράς και Ζήρος.

Στην Αλληλοδιδασκαλία των μαθητών που υλοποιήθηκε ανάμεσα στα σχολεία, του 2ου Γυμνασίου Σητείας και του Γυμνασίου Χανδρά, παρευρέθηκε, συμμετείχε και συντόνισε την δράση, ο κ. Δημ. Καραγιώργος, επικ. καθ. Παιδαγωγικών του Πανεπ. Κρήτης, με τους διευθυντές και τους καθηγητές των Γυμνασίων. Οι μαθητές ανέπτυξαν θέματα σχετικά με την περιβαλλοντική ευαισθησία, την ανακύκλωση, την υπερκατανάλωση, την αυτοδιαχείριση των σχολικών κυλικείων και την παραγωγή σαπουνιού με ελαιόλαδο. Ο σχολικός σύμβουλος της περιφερειακής διεύθυνσης Κρήτης, κ. Απ. Κλινάκης καθώς και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θ. Πατεράκης, βοήθησαν πολλαπλώς όλη αυτή τη δραστηριότητα με ιδιαίτερη αγάπη.

Στην συνάντηση, στο Καφενείο των Ορέων των ανδρών στον Χανδρά, επιστήμονες  διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, ο κ. Ι. Παλλήκαρης, καθ. Οφθαλμολογίας του Παν. Κρήτης, ο κ. Χ. Λιονής, καθ. Γενικής Ιατρικής του Παν. Κρήτης, ο κ. Δημ. Καραγιώργος, επικ. καθ. Παιδαγωγικών του Πανεπ. Κρήτης και ο κ. Ζαχ. Κυπριωτάκης, καθ. Βοτανολογίας ΤΕΙ, συζήτησαν με τους ντόπιους κατοίκους, θέματα σχετικά με την τοπική οικονομία, τα κηπευτικά, τα βότανα και τις ελιές, με αγωνία και διάθεση να βοηθήσουν με  όλους  τους  τρόπους  και τα μέσα που διαθέτουν, τους ανθρώπους των χωριών, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στο τόπο τους. Επίσης και όλους όσους επιστρέφουν από τις πόλεις, να στραφούν στη γη και στα παραδοτέα των γονέων τους και μέσα από αυτά, να ζήσουν χαρούμενοι, απολαμβάνοντας αυτό που οι ίδιοι παράγουν και όχι να ζουν με την αγωνία του εύκολου κέρδους, του  δανεισμού και των επιδοτήσεων.

Στο Καφενείο των γυναικών στο χωριό Ζήρος, η εξαίρετη Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» - Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Σητείας, κ. Στεφανία Μυλωνάκη και οι ευγενείς κυρίες, που αποτελούν το Δ.Σ του Συλλόγου, συναντήθηκαν σε εξαιρετική σύμπνοια και διάθεση συνεργασίας, με την κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη και συζήτησαν με τις γυναίκες της περιοχής και τις τοπικές υφάντρες, για την αξία του χειροποίητου και της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη, την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, τις τοπικές τεχνικές, τα ξόμπλια και τον πολιτισμό του αργαλειού.

Εξαιρετική ήταν επίσης η παρουσία της κ. Άννας Τακάκη, συγγραφέως, ποιήτριας και της κ. Καίτης Γαρεφαλάκη, συστημικής συμβούλου Ψυχολογίας.

Συγκινητικές ήταν οι γυναίκες της περιοχής και ιδιαίτερα η κ. Μαρίκα Ορφανουδάκη, που προσέφερε ζεστούς χειροποίητους λουκουμάδες με μέλι, σε όλες τις παριστάμενες, καθώς και η οικογένεια του κ. Ιωάννη Χατζαντωνάκη, του τελευταίου παραδοσιακού κουδουνάρη της Κρήτης, που κατοικεί στην Ζήρο.

Η συμβολή της κ. Άννας Μανουσάκη, γραμματέως του Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος», υπήρξε επίσης, πολύτιμη και ουσιαστική στην διοργάνωση και την επιτυχία της συνάντησης.       

Ο δήμαρχος κ. Θ. Πατεράκης, ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Χατζηνάκης και ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Δρακάκης, μαζί με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων των Λιθίνων, του Χανδρά και της Ζήρου, συνεχίζοντας την πανάρχαια συνήθεια των Κρητών, παρέθεσαν πλούσια εδέσματα, καταθέτοντας την ευχαρίστηση και την αδελφοσύνη τους.

 

Συνάντηση μελών του Πανεπιστημίου των Ορέων για την ταυτότητα και τον προγραμματισμό των δράσεων του 2013, 08 Ιανουαρίου 2013

Την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του Πανεπιστημίου των Ορέων, με θέμα τον προγραμματισμό και την ταυτότητα των δράσεων του ΠτΟ το 2013. 
Στην συνάντηση συμμετείχαν: ο καθ. κ. Ι. Παλλήκαρης, ο καθ. κ. Χ. Λιονής, ο καθ. κ. Ε. Καπετανάκης, η καθ. κ. Π. Καλογιαννάκη, ο καθ. κ. Ε. Πετράκης, ο καθ. κ. Δ. Χρηστάκης, ο καθ. κ. Ι. Σιατίτσας, ο καθ. κ. Δ. Χρηστάκης, ο καθ. κ. Δ. Καραγιώργος, ο καθ. κ. Κ. Καρράς, ο κ. Α. Στεφανάκης και ο κ. Μ. Σκουλάς.

Το έργο του Πανεπιστημιου των Ορέων επιβραβεύεται

Την 4η θέση στον τομέα Κοινωνία της πανελλήνιας δημοσκόπησης του in.gr για το πρόσωπο της χρονιάς 2012 κατέκτησε ο καθ. Ιωάννης Παλλήκαρης (1701 ψήφοι).
Ακολουθήστε το σχετικό σύνδεσμο για περισσότερες λεπτομέρειες:
http://personoftheyear.in.gr/2012/results.asp

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή στα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου και ώρα 10.30

Τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, ο κ. Κώστας  Χρηστίδης και η κ. Βαρβάρα Τερζάκη - Παλλήκαρη, προσκαλούν τους μικρούς συμπολίτες μας στην καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη γιορτή τους, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 10:30 π.μ στο χώρο των Εργαστηρίων.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να  κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια με εναλλακτικούς και ποικίλους τρόπους, να τραγουδήσουν τα κάλαντα και να χαρούν.

Μετά το πέρας των κατασκευών, στους μικρούς μας συμπολίτες θα μοιραστούν  βιβλία φημισμένων συγγραφέων της παιδικής λογοτεχνίας.

Τα βιβλία είναι προσφορά των εκδοτικών οίκων  Θ. Καστανιώτη, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, Libro και συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της κ. Βαρβάρας Τερζάκη.

‘Ολοι εμείς στα Εικαστικά Εργαστήρια, ευχαριστούμε  θερμά την κ. Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη, για την  αγάπη και την ακούραστη συμπαράστασή της στο έργο των Εργαστηρίων, αλλά και την δεκαετή προσφορά  εκ μέρους  της, του «πολυτιμότερου» δώρου ( το βιβλίο), στα παιδιά του Ρεθύμνου.

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δημοτικό διαμέρισμα Γοργολαΐνη του Δήμου Ηρακλείου, Άγιος Μύρωνας, Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Tο Πανεπιστήμιο των Ορέων, με τον καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη και τις ομάδες των εθελοντών Ιατρών των Ορέων, με τις πανεπιστημιακές κλινικές της Οφθαλμολογίας-ΒΕΜΜΟ, της Γενικής Ιατρικής, της Νευροχειρουργικής, της Ψυχιατρικής κλινικής, της Ακτινολογίας και της Τοξικολογίας, επισκέφθηκαν το χωριό Άγιος Μύρωνας του Δημοτικού διαμερίσματος Γοργολαΐνη του Δήμου Ηρακλείου, όπου εξέτασαν τους κατοίκους.         

 

Έκθεση Αξιολόγησης της πιλοτικής εφαρμογής της καινοτόμου δράσης για την εισαγωγή της υφαντικής στο δημοτικό σχολείο στο πλαίσιο της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi

Η δράση ‘Πηνελόπη-Gandhi’  με επικεφαλής την κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη υλοποίησε –ανάμεσα σε άλλες δράσεις- και την πιλοτική καινοτόμο παιδαγωγική εφαρμογή που αφορούσε στην εισαγωγή της Υφαντικής στο δημοτικό Σχολείο.

Την επιστημονική-παιδαγωγική καθοδήγηση είχαν η κ. Καλογιαννάκη Π. και ο κ. Καρράς Κ., καθηγητές στο Παν/μιο Κρήτης. Την πιλοτική εφαρμογή της δράσης πλαισίωσαν ο σχολικός σύμβουλος Περιφέρειας Ρεθύμνης κ. Κολιοραδάκης Μ., ο οποίος επόπτευε και τα δύο προαναφερόμενα σχολεία (Ρουσσοσπιτίου και Αποστόλων), οι αποσπασμένες εκπαιδευτικοί κ. Μ. Σούκα και κ. Μ. Στριλιγκά οι οποίες συνέταξαν το σχετικό ‘Σχέδιο Διδασκαλίας’ εφαρμογής της καινοτόμας δράσης, οι εκπαιδευτικοί κ. Χ. Μάνδαλης (Ε΄τάξη δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου, με Διευθύντρια Σχολείου την κ. Βασιλάκου Κ.), κ. Μ. Εμμανουηλίδου (Δ΄τάξη δημοτικού σχολείου Αποστόλων),  κ. Ά. Σπυριδάκη (Ε΄τάξη δημοτικού σχολείου Αποστόλων), κ. Ν. Μυρτιανό (ΣΤ΄τάξη δημοτικού σχολείου Αποστόλων, με Διευθύντρια Σχολείου Αποστόλων την κ. Μ. Εμμανουηλίδου).  

Επίσης, στην πιλοτική εφαρμογή της δράσης συμμετείχαν ο κ. Μ. Βαρδαβάς  ο οποίος ανέλαβε τη βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση των δράσεων και η  κ. Κ. Πυργιωτάκη η οποία παρείχε γραμματειακή υποστήριξη της δράσης.

Πρόσκληση για την τελετή Έκθεσης-Διάδρασης της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα, 16 Νοεμβρίου 2012

Με ιδιαίτερη χαρά και το βάρος της ευθύνης μας μεγάλο, μετά από 17 ημέρες αγώνα, γνώσης, ευχαρίστησης και ενθουσιασμού, Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και ώρα 17.00 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, να κάνουμε μαζί τον απολογισμό μιας εμπειρίας, μίας Σπουδής του νήματος-νοήματος, της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi.
Ο απολογισμός αυτός θα μας οδηγήσει να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον της Ιερής Τέχνης της Υφαντικής στη Κρήτη σήμερα, να αναδείξουμε την αξία του χειροποίητου και να αναπτύξουμε την οικονομία μικρής κλίμακας, μεγάλης αξίας.

14η Ημέρα Έκθεσης-Διάδρασης της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, 14 Νοεμβρίου 2012

Δεκατέσσερις μέρες χαράς, προσδοκίας και αθάνατης χειροποίητης τέχνης, σηματοδοτούν ένα μέλλον ασφαλές και αισιόδοξο, με τον μίτο της Πηνελόπη Gandhi, να δείχνει το δρόμο του νήματος, τον δρόμο της Κρήτης. Το Μουσικό Λύκειο Ηρακλείου, μαζί με το Λύκειο Παγκρατίου, το Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας και το 52ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, γέμισαν και σήμερα τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου με νιάτα, μουσική, δημιουργία, που συνοδεύονταν από τον αρχέγονο ήχο Του Αργαστηριού.
Αύριο Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012, οι επίκουροι καθηγητές του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριος Κωνσταντίνος Καρράς και κύριος Δημήτρης Καραγιώργος, η κυρία Εύα Στεφανάτου, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δ/νσης Π/μιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, θα μετέχουν στην Μικρή Σπουδή του νήματος-νοήματος , μαζί με υφάντριες από την Σητεία και το Ρέθυμνο.
Την Πηνελόπη Gandhi, θα συναντήσουν αύριο στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου το Δημοτικό Σχολείο Δαφνών, το 6ο και 44ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και το Δημοτικό του Ζάννειου Εκπαιδευτηρίου.
Αγαπώ το Αργαστήρι Αγαπώ το Έθνος

13η Ημέρα Έκθεσης-Διάδρασης της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, 13 Νοεμβρίου 2012

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου γέμισε όπως κάθε μέρα από παιδιά, του Παγκρητίου σχολείου, του 8ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου και του Καλλιτεχνικού εργαστηρίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Οι υφάντριες, οι διάστρες, οι περαματίστρες, οι γυναίκες από όλη την Κρήτη με τη ρόκα και με το αδράχτι, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα προσευχής και λατρείας, μέσα στον υπέρλαμπρο αυτό ναό. Είναι αλήθεια εντυπωσιακή, η χαρά που νιώθουν και η διάθεση που έχουν να μπουν πάλι στα αργαστήρια και να «υφάνουν τις ζωές τους».
Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, συνεχίζει τις πράξεις της μέχρι και την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012, ημέρα που θα ολοκληρωθεί η καινοτόμος και εθελοντική αυτή δράση.
Αύριο, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, θα επισκεφθούν την Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το Λύκειο Παγκρητίου Σχολείου Ηρακλείου, το Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας και το 52ο Δημοτικό Σχολείου Ηρακλείου.
Το απόγευμα στις 17:30 θα δοθεί για δεύτερη φορά η θεατρική παράσταση «Μαλαματένιος Αργαλειός και φιλντισένιο χτένι», στον ίδιο χώρο, στο πλαίσιο της Αποστολής.
Θα ακολουθήσει, Μικρή Σπουδή του νήματος-νοήματος, με ομιλήτριες την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων, κυρία Ζωή Μητσοτάκη, την υποδιευθύντρια του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, κυρία Αμαλία Φιλιππάκη και την κυρία Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη- Πηνελόπη Gandhi.

9η Ημέρα Έκθεσης-Διάδρασης της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, 09 Νοεμβρίου 2012

Με ένα κερί βαλμένο σ’ ένα  αρτόψωμο, φερμένο από Χανιώτικο σπίτι και σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα, μίλησε ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και δ/ντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθισμένος σ’ ένα φαντό χαλί στο πάτωμα, με όλους γύρω του, διαβάζοντας κομμάτια από τον Όμηρο, τα οποία καταδεικνύουν πως θεές, βασίλισσες, αρχόντισσες, και γυναίκες κύρους ύφαιναν στην αρχαιότητα.  

Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο κέντρο του Ηρακλείου, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ωφέλησε τη  χθεσινή  Μικρή  Σπουδή του νήματος-νοήματος…στο πλαίσιο της Αποστολής “Πηνελόπη Gandhi”.

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, το 1ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου και το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου Λασιθίου, επισκέφθηκαν την Διαδραστική  Έκθεση "Πηνελόπη Gandhi"  και παρακολούθησαν μαζί με τις υφάντριες της Κρήτης και έμαθαν τη τέχνη του “Διασίματος και Περαματίσματος” του κρητικού αργαστηριού.

6η Ημέρα Έκθεσης-Διάδρασης της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, 06 Νοεμβρίου 2012

 

O καθηγητής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνος Καρράς και η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, μέλος της Ομάδας «Αποστολη Πηνελοπη Gandh» και Ιδρυτικό μέλος του Πανεπιστήμιου των Ορέων, τοποθετηθήκαν με την ευγένεια και την διορατικότητα που διακρίνει την πορεία τους στην επιστήμη  και την τέχνη, κατά τη διάρκεια της μικρής σπουδής του νήματος - νοήματος στο πλαίσιο της διαδραστικής Έκθεσης Πηνελόπη Gandhi  στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου αναφέρθηκαν στη βιωματική σχέση του ανθρώπου με το αργαστήρι.

Η Πηνελόπη Gandhi μας είπαν, είναι η πρώτη σωτήρια στιγμή της ύφανσης, πριν εκλείψουν οριστικά οι άγιες αυτές γυναίκες που φέρουν τη γνώση και τη βαθειά πείρα της τέχνης της υφαντικής.

 

 

Tο Θέατρο του Παπουτσιού παρουσιάζει την παράσταση Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι, στην έκθεση της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, 12 και 14 Νοεμβρίου 2012, Βασιλική Αγ. Μάρκου 17:30

Το Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο προσκλήθηκε να παρουσιάσει την παράσταση Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι, στα πλαίσια της Έκθεσης για την κληρονομιά της Υφαντικής Τέχνης, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο των Ορέων από 1 έως 17 Νοεμβρίου 2012, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Παράλληλα, το Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο φιλοδοξεί να παρασύρει μικρούς και μεγάλους στην γοητεία της υφαντικής μέσα από το παραμύθι της Μαρίας Παπαλέξη Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι.

Μια φορά κι έναν καιρό, ήρθε στον κόσμο ένα κοριτσάκι, όμορφο και χαριτωμένο. Την τρίτη νύχτα από τη γέννησή του, όταν όλοι στο σπίτι κοιμόντουσαν, μπήκαν αθόρυβα στο δωμάτιο του μωρού οι τρεις Μοίρες. Στάθηκαν πάνω απ’ την κούνια του κι άρχισαν να λένε τα γραμμένα του…

...με στημόνι αρχαίους ελληνικούς μύθους και λαϊκές αφηγήσεις...

...με υφάδι παραδοσιακά τραγούδια του αργαλειού, νανουρίσματα και παιχνιδοτράγουδα...

...το Θέατρο του παπουτσιού υφαίνει επί σκηνής την ιστορία της Ρηνιώς, μιας νεαρής υφάντρας...

Τα παιδιά παίζουν, διασκεδάζουν και γνωρίζουν με πρωτότυπο τρόπο την υφαντική τέχνη!

 

7η Ημέρα Έκθεσης-Διάδρασης της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, 07 Νοεμβρίου 2012

Ο καθηγητής Ανατομίας Ιωάννης Σιατίτσας και η καθηγήτρια Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κυρία Πέλλα Καλογιαννάκη μας είπαν πως «από το μίτο της Αριάδνης, με το στημόνι της Πηνελόπης Gandhi»,  η υφαντική τέχνη ελευθερώνει την ψυχή μας. Στη μικρή σπουδή συμμετείχαν η κυρία Νατάσα Σιγανού, φιλόλογος, ο καθ. Οφθαλμολογίας κ. Ιωάννης Παλλήκαρης και η κυρία Μαρία Χνάρη υφάντρια και φοιτήτρια στο Τμήμα Χημείας.

8η Ημέρα Έκθεσης-Διάδρασης της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, 08 Νοεμβρίου 2012

Σήμερα, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012, σε συνέχεια των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Διαδραστικής Έκθεσης «Αποστολή Πηνελόπη Gandhi» που πραγματοποιείται από 1ης έως και 17 Νοεμβρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, τέσσερις υφάντρες από την Κίσσαμο Χανίων θα συνεχίσουν να υφαίνουν με μετάξι, μαλλί και βαμβάκι.

Παράλληλα ο  καθ. Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και Δ/ντης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, θα μας πει πως «Μόνο Θεές, Βασίλισσες, Πριγκίπισσες και γυναίκες κύρους ύφαιναν από την αρχαιότητα». 

Στη συνέχεια, ο επίκουρος καθ. Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Κρήτης κύριος Δημήτρης Καραγιώργος, μαζί με την κυρία Μαρίνα Σούκα και την κυρία Μαρία Στριλιγκά, εκπαιδευτικούς  που μετέχουν στο Καινοτόμο πρόγραμμα «Πηνελόπη Gandhi», για τα σχολεία της Κρήτης, θα μιλήσουν για  τον «Στημονερό της Κρήτης».

  

Η Πηνελόπη Gandhi κρατεί την άκρη του νήματος...Έκθεση - Διάδραση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο Κρήτης, 1 - 17 Νοεμβρίου 2012

Η Πηνελόπη Gandhi, παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη δράση της με μία Έκθεση-Διάδραση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, από την 1η έως στις 17 Νοεμβρίου 2012 στο  Ηράκλειο. Οι παλιές  υφάντριες  της Κρήτης, μαζί με κοινωνικούς επιστήμονες, παιδαγωγούς, αρχαιολόγους και επιστήμονες άλλων γνωστικών αντικειμένων, θα διδάξουν στα παιδιά των σχολείων της Κρήτης.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο οργανώνει βιωματικές προσεγγίσεις και εργαστηριακού τύπου συζητήσεις υπό την καθοδήγηση της κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, μαζί με τις προσκεκλημένες κυρίες από την Μέση Ανατολή και την Ινδία, τις ντόπιες υφάντριες και τα παιδιά - μαθητές. Η Αποστολή συντονίζεται από τη κυρία Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη.

     Η Λυσιστράτη έλεγε, ότι θα οργανώσει την πολιτική ζωή όπως οργανώνει το αργαστήρι της, θα καθαρίσει και θα ξεμπλέξει τα νήματα, θα μαζέψει όσα είναι σκορπισμένα, θα τους βάλει όλους σε σειρά και θα υφάνει και μια κάπα για τον Δήμο…

     Η Αριάδνη κρατούσε το νήμα-νόημα του πολιτισμού της Κρήτης στα  χέρια της...

     Η Πηνελόπη Gandhi  κρατεί  την άκρη του νήματος σήμερα...

Η Έκθεση θα είναι ανοικτή για όλους όσους επιθυμούν να μετέχουν στις βιωματικές/διαδραστικές προσεγγίσεις της Υφαντικής Τέχνης, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, από την 1η έως στις 17 Νοεμβρίου 2012 στο Ηράκλειο.

Συνέντευξη Τύπου της ομάδας Πηνελόπη Gandhi, Αθήνα 23 Οκτωβρίου 2012

Η ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, με την κ. Βαρβάρα Τερζάκη, εμπνεύστρια της Πηνελόπη Gandhi,  την κ. Λουίζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης - Αρχαιολόγος, Κέντρο Λαογραφίας Ακαδημία Αθηνών,  τον κ. Κων/νο Καρρά επ. καθ. Πανεπιστημίου Κρήτης,  την κ. Ίρις Τζαχίλη, καθ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, την κ. Νατάσα Σιγανού, Φιλόλογος στο Ευρωπαϊκό σχολείο Ηρακλείου και την κ. Ασπασία Παπαδοπεράκη, γλύπτρια, βρέθηκε στην Αθήνα στο ξενοδοχείο N.J.V Athens Plaza, στις 23 Οκτωβρίου 2012, όπου δόθηκε Συνέντευξη Τύπου.

 

Συνάντηση της ομάδας Πηνελόπη Gandhi, στο Γραφείο Συντονισμού του Πανεπιστημίου των Ορέων, 19 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση της ομάδας της Πηνελόπη Gandhi, για την οργάνωση και την πρώτη επίσημη δράση της στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, είχαν στο Γραφείο Συντονισμού του Πανεπιστημίου των Ορέων, η κ. Βαρβάρα Τερζάκη, συντονίστρια της αποστολής Πηνελόπη Gandhi με τους κ. Γιάννη Αλεξανδράκη, την κ. Μαρία Μαστρογιωργάκη, την κ. Αμαλία Φιλιππάκη, την κ. Στεφανία Μοδάτσου, την κ. Κων/να Μπατάλα, την κ. Καίτη Γαρεφαλάκη και την κ. Ρενάτα Χατζέα.

 

 

Συνάντηση για την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi στο Δήμο Πλατανιά, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Η ομάδα της ΠG συναντήθηκε με γυναίκες από το Δημο Πλατανιά στο χωριό Παλιά Ρούματα και συζήτησαν για τη συμμετοχή τους στην Αποστολή που έχει στόχο την ανάσταση της Ιερής Υφαντικής Τέχνης.

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Πλατανιά Χανίων, Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Tο Πανεπιστήμιο των Ορέων, με τον καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη και τις ομάδες των εθελοντών Ιατρών των Ορέων, με τις πανεπιστημιακές κλινικές της Οφθαλμολογίας-ΒΕΜΜΟ, της Ψυχιατρικής κλινικής, της Ακτινολογίας και της Τοξικολογίας, επισκέφθηκαν τα χωριά Αλικιανός και Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά Χανίων, όπου και εξέτασαν πάνω από 250 κατοίκους του Δήμου.      

Επίσης, σήμερα στο χωριό Κολυμβάρι την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012, η ομάδα της Γενικής Ιατρικής με επικεφαλή τον καθηγητή Χρήστο Λιονή θα εξετάσει τους κατοίκους της περιοχής.

Παραλλήλως με τις ιατρικές εξετάσεις λειτούργησαν και τα Καφενεία των Ορέων.                                              

Στο Καφενείο των γυναικών στο χωριό Παλιά Ρούματα στις 17:00, ο επικ. καθηγητής της Παιδαγωγικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Δημήτρης Καραγιώργος με την ομάδα των εθελοντριών του ΠτΟ και τον Σύλλογο Γυναικών του χωριού, συναντήθηκαν και συνομίλησαν για την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi Η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα.

Τα τελευταία σαράντα χρόνια, το νήμα της Υφαντικής κινδυνεύει να χαθεί. Την άκρη αυτού του νήματος, θέλουμε να πάρουμε στα χέρια μας  με την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi και να περπατήσουμε τους δρόμους του νήματος-νοήματος, που δίδει «το απείρως εκτατό». Τον δρόμο που οδηγεί «στο αίσθημα γαλήνιας βεβαιότητας», όπως συχνά ακούγεται στον τόπο μας, την Κρήτη.

Την έμπνευση και τον συντονισμό της Αποστολής έχει η κ. Βαρβάρα Τερζάκη. Σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης και της επιστήμης από την Ελλάδα την Ευρώπη και την Ασία, αποτελούν την ομάδα δράσης της Πηνελόπη Gandhi.

Στο Καφενείο των Ανδρών στο χωριό Ντερέ, στις 19:00, η βιωματική γνώση συναντήθηκε με την επιστημονική. Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Παλλήκαρης, ο καθηγητής  κ. Αθανάσιος Κουτσολέλος, ο καθηγητής ΑΤΕΙ Κρήτης κ. Δημήτρης Χρηστάκης και ο κ. Γ. Δημητριάδης, ιδρυτής της Biolea, συζήτησαν με τους ντόπιους κατοίκους θέματα που αφορούσαν στα προϊόντα της περιοχής, στην ενέργεια και στο περιβάλλον.

Η ομάδα καταγραφής υλικού της αποστολής Πηνελόπη Gandhi στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης Ρεθύμνης, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης Ρεθύμνης, ο ομάδα καταγραφής υλικού με την κ. Βαρβάρα Τερζάκη – Παλλήκαρη και τον κ. Κώστα Δασκαλάκη, την κ. Μαρία Μοσχονά και την κ. Μαρία Γιακουμάκη συζήτησαν θέματα που αφορούν στην συλλογή αργαλειών και μοτίβο που θα παρουσιαστούν στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στα πλαίσια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi.  

Η ομάδα καταγραφής της ΠG, επισκέφτηκε την Κριτσά Λασιθίου, 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η ομάδα καταγραφής της αποστολής «Πηνελόπη Gandhi», με υπεύθυνη την Βαρβάρα Τερζάκη και με την γραμματειακή υποστήριξη του Πανεπιστημίου των Ορέων, Ευαγγελίας Λέλεκα,  επισκέφτηκε την Κριτσά Λασιθίου στις 12 Σεπτεμβρίου 2012. Εκεί, συναντήθηκε με τις αξιόλογες υφάντριες του χωριού,  Μαρία Σημαιάκη πρόεδρο του Τοπικού Γυναικείου Συνεταιρισμού Κριτσάς, Κυριακή Διαλυνά, Πόπη Κοντογιάννη, Μαρία Βάρδα, Ειρήνη Ατσαλή και με την Καλλιόπη Ψυλλάκη.

Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν η καταγραφή  της εμπειρίας των συγκεκριμένων σοφών γυναικών, που καθρεπτίζει τεχνικές ενός ήθους μιας άλλης εποχής, μιας ιδιαιτερότητας, καθώς και την σημαντική και αξιόλογη δραστηριότητα που συνιστά η γνήσια παράδοση.

Σ’ αυτήν την συνάντηση ήταν παρών και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρούστας Γιώργος Μαυράκης που παρέδωσε στην αποστολή το φιλμ όλης της διαδικασίας παραγωγής μεταξιού που αναβίωσαν στο χωριό Κρούστα.

 

 

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου, 24 Αυγούστου 2012

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων,  ακολουθώντας τους στόχους του και ιδιαίτερα σήμερα μέσα  στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας, συνεχίζει την αποστολή του στις απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές της Κρήτης για να προσφέρει υπηρεσίες τριτοβάθμιας Υγείας σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.  

Τον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης, τα χωριά Σελλιά, και Ροδάκινο, επισκέφθηκαν  την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012 οι γιατροί  - εθελοντές του Πανεπιστημίου των Ορέων. Ο κ. Ιωάννης Παλλήκαρης, καθ. οφθαλμολογίας, ο  Α.Τσατσάκης καθ. τοξικολογίας του Παν. Κρήτης και ο Ν. Παρίτσης, καθ. ψυχιατρικής με τις ομάδες τους, οργάνωσαν στα Σελλιά και στο Ροδάκινο 24 Αυγούστου 2012, ιατρεία μιας ημέρας και έδωσαν φροντίδα σε μαθητές, γέροντες και σε ανήμπορους.

Όπως είναι γνωστό, σκοπός του Πανεπιστημίου των Ορέων, είναι να φέρει τη γνώση κοντά στη κοινωνία και την κοινωνία κοντά στη γνώση, μέσω της ανάπτυξης του διαλόγου και του συγκερασμού της βιωματικής και της επιστημονικής γνώσης. Με τη λειτουργία του Καφενείου των Ανδρών στο Ροδάκινο ο καθ. Ιωάννης Παλλήκαρης, ο  κτηνίατρος και πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Αλ. Στεφανάκης και ο πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης κ. Ευάγγελος Καπετανάκης, ανέπτυξαν θέματα  που έχουν σχέση με την κτηνοτροφική και τη γεωργική καλλιέργεια και με την παραγωγή με την  συμμετοχή των ντόπιων  κατοίκων, οι οποίοι μαζί με τις πολλές αγωνίες για το πού πορεύεται ο τόπος μας, κατέθεσαν μεγάλη  καλοσύνη, αποφασιστικότητα και τη γνωστή    φιλοξενία τους.

Στο καφενείο γυναικών στα Σελιά, η κ. Καίτη Γαρεφαλάκη, συστημική ψυχολόγος, η. κ. Αννα Καραγιώργου, καθ. Αγγλικής φιλολογίας Παν. Κρήτης και ο κ. Δημήτρης Καραγιώργος καθ. της Παιδαγωγικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρθηκαν για την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi -Η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα-.                                        

Η κ. Βαρβάρα Τερζάκη, τόνισε ότι η  Αποστολή έχει κύριο και πρωτεύοντα στόχο την   τοποθέτηση-στήσιμο και λειτουργία  100 αργαλειών σε σπίτια νέων γυναικών της Κρήτης. Η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, γυναικών και ανδρών, αποτελεί το κύριο μέλημα της Αποστολής, η οποία όχι μόνον θα συμβάλει στη διατήρηση και διάδοση στη νέα γενιά της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά θα μπορέσει να βοηθήσει πολλά νοικοκυριά και ανθρώπους της πόλης και της υπαίθρου, με την προσωπική τους ενασχόληση και παραγωγή, να αναπτύξουν οικονομία μικρής κλίμακας,  εν’ όψει μάλιστα της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης.

Στην υποστήριξη της Αποστολής, γυναίκες των χωριών Σελιών, Λευκόγεια, Ροδάκινου, νέες, μητέρες, ηλικιωμένες και πάντα δυνατές, επιπλέον δημιουργικές, ελεύθερες και αληθινά στηρίγματα του τόπου, γεμάτες ενέργεια, έδωσαν με την παρουσία τους την αγάπη τους. Η  κ. Ελένη Μανωλουδάκη, από τα Λευκόγεια πρόσφερε ένα από τα βασικά υλικά της ύφανσης , το λινάρι και εξήγησε τη δυσκολία που έχει στην επεξεργασία του σε σχέση με τα άλλα νήματα της υφαντικής τέχνης.

 

Συνάντηση για το Ινστιτούτο Μέλους και Λόγου στον ορεινό Μυλοπόταμο, 22 Αυγούστου 2012, Ηράκλειο

Η κ. Βαρβάρα Τερζάκη - Παλλήκαρη, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Πανεπιστημίου των Ορέων, με την κ. Λουίζα Καραπιδάκη από την Ακαδημία Αθηνών και την κ. Μαρία Χναράκη, Διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ, στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. σε συνάντηση για το Ινστιτούτο Μέλους και Λόγου στον ορεινό Μυλοπόταμο, στις 22 Αυγούστου 2012 στο Ηράκλειο.

Συνάντηση για την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, 13 Αυγούστου 2012

Συνάντηση για την Αποστολή της Πηνελόπη Gandhi, είχε η εκπαιδευτική ομάδα της Πηνελόπη GaNdhi, H Iερή Τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα, με την κ. Λουίζα Καραπιδάκη από την Ακαδημία Αθηνών.

Συνάντηση για την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, Αθήνα, 05 Αυγούστου 2012

Συνάντηση για την Αποστολή της Πηνελόπη Gandhi, είχαν στην Αθήνα η κ. Βαρβάρα Τερζάκη, μέλος της Ε.Ε. του Πανεπιστημίου των Ορέων και η κ. Λουίζα Καραπιδάκη από την Ακαδημία Αθηνών.

Έθεση Ξυλογλυπτικής του Καθηγητή Βιολογίας του Π.Κ. και μέλους του Πανεπιστημίου των Ορέων με τίτλο: Άνθρωπος και Φύση σε Αρμονία, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012 στο Παπαδάκειο Σχολείο Ψυχρού

Έθεση Ξυλογλυπτικής του Καθηγητή Βιολογίας του Π.Κ. και μέλους του Πανεπιστημίου των Ορέων με τίτλο: Άνθρωπος και Φύση σε Αρμονία, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012 στο Παπαδάκειο Σχολείο Ψυχρού.

 

Έκθεση Μ. Στρατάκη

Προγραμμα Εκδηλώσεων Ι'Ε Δικταία 2012

Πρόσκληση του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Σικίνου, 26 Ιουλίου 2012

O καθ. Ιωάννης Παλλήκαρης μαζί με την κ. Βαρβάρα Τερζάκη, προσεκλήθησαν στο Δήμο Σικίνου, με σκοπό την οργάνωση της αποστολής του Πανεπιστημίου των Oρέων, στο μικρό και υπέροχο νησί των Κυκλάδων, την Σίκινο.

 

 • Άγιος Παντελεήμων

 

Συνάντηση για την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi στο Ρέθυμνο, 21 Ιουλίου 2012

Το Σάββατο 21 Ιουλίου 2012, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας Πηνελόπη Gandhi στην οικία της κ. Μ. Τσιριμονάκη, η οποία αφορούσε στην βιντεοσκόπηση υλικού για την Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη.

Συναντήσεις για την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi στα χωριά Αξός και Αΐμονας Μυλοποτάμου, 20 Ιουλίου 2012

Την Παρασκευή 20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στα χωριά Αξός και Αΐμονας για την αποστολη Πηνελόπη Gandhi με σκοπό την καταγραφή υλικού.

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Αποκορώνου Χανίων, 13 και 14 Ιουλίου 2012

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε το Πανεπιστήμιο των Ορέων και στην επαρχία Αποκορώνου, στην επίσκεψή του, την Παρασκευή 13 Ιουλίου και το Σάββατο 14 Ιουλίου στην επαρχία Κισσάμου Καστελλίου.2012.

Σε συνεργασία με τις κλινικές του ΠαΓΝΗ και του ΒΕΜΜΟ -Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, της Οφθαλμολογίας με τον καθ. Ι. Παλλήκαρη και την ομάδα του, της Ωτορυνολλαρυγγολογίας με τον  Εμμ. Προκοπάκη, επικ. καθ. Παν. Κρήτης και την ομάδα του, της Ψυχιατρικής με τον κ. Ν. Παρίτση, καθ. Παν. Κρήτης με την ομάδα του, της Ακτινολογίας με τον κ. Κ. Ψαθάκη, ειδ. Μοριακής απεικόνισης,  και της Τοξικολογίας με τον κ. Αρη Τσατσάκη καθ. Παν. Κρήτης και την ομάδα του, εξέτασαν και υποστήριξαν περί τους  250  κατοίκους, ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, στα χωριά Τζιτζιφές, Ασή Γωνιά, Βάμμος, Νιό Χωριό.

 

Συνάντηση των μελών-εθελοντών του Πανεπιστημίου των Ορέων, Πνευματικό Κέντρο Καλεσιών, 11 Ιουλίου 2012

Υστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Ορέων, προς τα μέλη-εθελοντές του ΠτΟ  έγινε συνάντηση  μεγάλου αριθμού των μελών του, στο Πνευματικό Κέντρο Καλεσων την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 στις 19:00μ.μ.
Στην αίθουσα αυτή που με ευγένεια παρεχωρήθη στο Πανεπιστήμιο των Ορέων, συζητήθηκαν θέματα οργανωτικά, θέματα συντονισμού καθώς επίσης κατετέθησαν σκέψεις και προτάσεις που αφορούν στην πορεία και τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί το Πανεπιστήμιο των Ορέων, που μαζί με την γνώση, την επιστήμη, την συμβιωματική παιδεία και την αλληλοδιδασκαλία, δίδει ανάσα ελπίδας και ανακουφίζει τους συνανθρώπους μας, σε καιρούς  δύσκολους και εξαιρετικά αβέβαιους.

Συνάντηση για την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi στο χωριό Βιάννος, 9 Ιουλίου 2012

Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας Πηνελόπη Gandhi στην οικία της κ. Μ. Μαστρογιωργάκη, η οποία αφορούσε στην βιντεοσκόπηση υλικού για την ιερή τέχνη της υφαντικής στην Κρήτη.

 

Συνάντηση της ομάδας της αποστολής Πηνελόπη Gandhi, 26 Ιουνίου 2012

Την Τρίτη 26 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας Πηνελόπη Gandhi,  η οποία αφορούσε στην οργάνωση και στον καταμερισμό εργασιών.

 

 

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου, 22 και 23 Ιουνίου 2012

 

Τον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης, τα χωριά Σελλιά, Πλακιάς και Λευκόγεια, επισκέφθηκαν  την Παρασκευή 22 Ιουνίου και το Σάββατο 23 Ιουνίου οι γιατροί  - εθελοντές του Πανεπιστημίου των Ορέων, μαζί  με τον πρόεδρο των ΤΕΙ Κρήτης, με γεωπόνους, κτηνίατρους και καθηγητές των Παιδαγωγικών, της Βιολογιας, της Ιατρικής, της τοξικολογίας  και της Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εξέτασαν μεγάλο αριθμό κατοίκων της περιοχής και συζήτησαν στις δύο συναντήσεις, που οργανώθηκαν στα Καφενεία των Ορέων, πολλά και κρίσιμα θέματα του τόπου.

Ο Δήμαρχος της περιοχής κ.Ι.Πιπεράκης, με τους τοπικούς προέδρους και τον Αντιδήμαρχο κ. Εμμ. Καλατζιδάκη, οργάνωσαν άριστα την μεταφορά των κατοίκων στα κέντρα εξέτασης, από πολλά χωριά της επαρχίας.

Φωτογραφικό Υλικό

Συνάντηση της ομάδος, η οποία οργανώνει την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, 15 Ιουνίου 2012

Στη Συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην οργάνωση του εκπαιδευτικού υλικού και των σχολείων που θα συμμετάσχουν.

 

Συνάντηση της ομάδος, η οποία οργανώνει την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, 11 Ιουνίου 2012

Στο  Πανεπιστημίο των  Ορέων,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση χθές, για την οργάνωση  της αποστολής της Συμβιωματικής παιδείας, Πηνελόπη & Gandhi.

Στην  τρίτη αυτή συνάντηση της εθελοντικής ομάδας, συμμετείχαν  η   κ. Ελίνα Κονσολάκη, γναθοχειρουργός ΠαΓΝΗ, η κ.Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, μέλος της  Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Ορέων, η κ. Μαρία Μαστρογιωργάκη, Υφάντρια από τη Βιάννο, η κ. Αντωνία Κουτάντου, Υφάντρια, από την Αξό Μυλοποτάμου, η κ. Αμαλία Φιλιππάκη, υποδ/ντρια Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου,  η κ. Κωνσταντίνα Μπατάλα, δ/ντρια του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου, η κ. Στεφανία Μοδάτσου, βιβλιοθηκονόμος, η κ. Νατάσσα Δαγαλάκη-Σιγανού, εκπαιδευτικός, η κ. Μαρία Χνάρη, φοιτήτρια χημικού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η κ. Στέλλα Τσακωνίκου, εθελόντρια του ΠτΟ, η κ. Μαρία Σημαιάκη, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του συνεταιρισμού Κριτσά,  ο κ. Κωνσταντίνος Καρράς, Καθηγητής Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και  η κ. Ελένη Τσαντηράκη, Γραμ. Οργάνωσης  του Πανεπιστημίου των Ορέων.

Στην  συνάντηση των κυριών των Ορέων,  παρευρέθηκε για αρκετή ώρα ο καθ. Ιωάννης Παλλήκαρης. 

 

Συνάντηση της ομάδας των κυριών του Πανεπιστημίου των Ορέων, που οργανώνει την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, με την κυρία Μαρία Μαστρογιωργάκη, Υφάντρια

Η κ. Αναστασία Δαγαλάκη - Σιγανού και κ. Βαρβάρα Τερζάκη - Παλλήκαρη, συναντήθηκαν με την κ. Μαρία Μαστρογιωργάκη, από την Βιάννο, γνωστή υφάντρια και ερευνήτρια της Υφαντικής τέχνης,της Βιάννου. Με την ομάδα των κυριών στην οποία συμμετέχει, συνομίλησε και από κοινού ξεκίνησαν την προετοιμασία της ενδιαφέρουσας αυτής αποστολής, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων κ. Ζωή Μητσοτάκη.

 

Ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη & Gandhi:

 

 • Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρυτανίτιδα  Πανεπιστημίου Σορβόννης, Αθήνα
 • Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΠτΟ
 • Καμηλάκη - Πολυμέρου Αικ., Διευθύντρια του κέντρου ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
 • Καραπιδάκη Λουίζα, Αρχαιολόγος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
 • Καλογιαννάκη Πέλα, Καθηγήτρια Παιδαγωγικών Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Καρράς Κωνσταντίνος, Καθηγητής Παιδαγωγικών του  Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Σταμπολίδης Νικόλαος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
 • Μαμαλάκης Κώστας, Επιμ. Σύγχρονης Ιστορίας, Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου
 • Φλεμετάκη Γεωργία, Υφάντρια, χωριό Βουλγάρο, Καστέλλι Κισσάμου Χανίων
 • Κουτάντου Αντωνία, Υφάντρια, χωριό Αξός, Ρεθύμνου
 • Μαστρογιωργάκη  Μαρία, Υφάντρια,  Ανω Βιάννος  Νομός Ηρακλείου
 • Φιλιππάκη Αμαλία, Υποδ/ντρια Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου
 • Μπατάλα Κωνσταντίνα, Δ/ντρια Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου
 • Κονσολάκη Ελίνα, Ιατρός Γναθοχειρουργός Ιατρός ΠΑΓΝΗ, Ηράκλειο - Άνω Βιάννος
 • Μητσοτάκη Ζωή, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων, Χανιά
 • Mεταξά Λούλα, Επιχειρηματίας, Ηράκλειο Κρήτης
 • Σημαιάκη Μαρία, Εκπαιδευτικός, Κριτσά Αγίου Νικολάου
 • Τσιριμωνάκη Μαρία, Υφάντρια - Βαφές, Ρέθυμνο
 • Μοδάτσου Στεφανία , Βιβλιοθηκονόμος, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη
 • Δετοράκη Αννα, Εκπαιδευτικός, Ηράκλειο Κρήτης
 • Δαγαλάκη - Σιγανού Αναστασία, Εκπαιδευτικός, Ηράκλειο Κρήτης
 • Τζαχίλη Ίρις, Καθηγήτρια Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Χνάρη Μαρία, Φοιτήτρια Χημικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Τσακωνίκου Στέλλα, Επιχειρηματίας
 • Γαρεφαλάκη Καίτη, Συστημική Ψυχολόγος
 • Γουναδάκη Παρασκευή, Εθελόντρια του Πανεπιστημίου των Ορέων
 • Στεφανάτου Εύα, Εκπαιδευτικός
 • Αλεξανδράκης Γιάννης, Υπεύθυνος του Οπτικοακουστικού Τμήματος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ηρακλείου
 • Αραμπατζή Ελεονώρα, Designer
 • Ειρήνη  Τζεδάκη - Ρενιτάκη, Εθελόντρια του Πανεπιστημίου Ορέων, Aϊμονας Ρεθύμνης
 • Λουκία Τσίχλα, Εθελόντρια του Πανεπιστημίου των Ορέων
 • Βάνα Α. Λαζαράκου-Λιάρτη, Δ/τρια Δημοσίων Σχέσεων, Αθήνα
 • Χριστίνα Αμπαρτζάκη, Εθελόντρια του Πανεπιστημίου των Ορέων
 • Παπαδοπεράκη Ασπασία, Γλύπτρια-Ζωγράφος, Αθήνα 
 • Anna Barbara, Ιατρός, Ισραήλ
 • Nastaran  Ronjbari, Ιατρός, Πανεπιστήμιο Τεχεράνης, Ιράν
 • Rosanak Bigdeli, Ιατρός, Ιράν
 • Rogan, Δημοσιογράφος, κρητική τέχνη
 • Παπουτσάκη Ολγα, Ερευνήτρια της Λαϊκής Κρητικής τέχνης, Ηράκλειο
 • Κολιοραδάκης Μιχάλης, Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
 • Εμμανουήλ Κουράτορας, Υφαντής, Ρέθυμνο
 • Κώστας Δασκαλάκης, Δημιουργός Κέντρου Λαϊκής Τέχνης ΕΟΜΕΧ Ρεθύμνου
 • Nικόλαος Πετρόπουλος, Σκηνογράφος / Τheater designer, Αθήνα
 • Αφροδίτη Αρβανίτη,Μanager N.J.V Athens Plaza
 • Αικατερίνη Μαντζάκου, Creative Concepts & Communication

 

 

Συνάντηση του Πανεπιστημίου των Ορέων για θέματα της αποστολής ΠηνελόπηGandhi, 17 Μαΐου 2012

Συναντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Νικ. Καστρινάκη, είχε η κ. Bαρβάρα Τερζάκη - Παλλήκαρη, ύστερα από την συναντηση που είχε η ομάδα  γυναικών του πολιτισμου του ΠΤΟ, στην Κριτσά και στον Κρούστα στις 17 Μαΐου 2012, όπου συζητήθηκε με τις γυναίκες των δύο χωριών το θέμα  της επαναλειτουργίας των παραδοσιακών εργαστηριών, στην περιοχή του Μεραμπέλου καθώς και σε όλη την Κρήτη. Πολλές γυναίκες του Μεραμπέλου, με οδηγό μία από τις αξιέπαινες γυναίκες του τόπου, την κυρία Μ Σημαιάκη, δεδομένου ότι εκεί ακόμη και σήμερα, οι γυναίκες υφαίνουν όπως στους περασμένους χρόνους και διατηρούν ήθος  και συμπεριφορά αξιοζήλευτη, παρ´ όλες τις δυσκολίες της εποχής μας.
Ο Αντιπεριφερεάρχης Λασιθιου, με ενθουσιασμό άκουσε και συζήτησε το σχέδιο αυτό,το οποίο το Πανεπιστήμιο Των Ορέων, προσδοκά να υλοποιήσει, με την συμμετοχή και υποστήριξη κυρίως των γυναικών της Κρήτης.

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στην περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου Λασιθίου, 16 Μαΐου 2012

To Πανεπιστήμιο των Ορέων, από την Τετάρτη 16 Μαίου μέχρι  και  Τρίτη 22 Μαίου 2012, πραγματοποίησε σειρά από ιατρικές εξετάσεις στα χωριά: Καλό Χωριό και Κριτσά Αγίου Νικολάου με τις   πανεπιστημιακές κλινικές του ΠαΓΝΗ,   Ωτορινολαρυγγολογίας, Οφθαλμολογίας, Τοξικολογίας, Γενικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής, Ακτινοδιαγνωστικής  με τους καθηγητάς Ιατρούς και τους εθελοντές Ιατρούς των Ορέων. Εξετάστηκαν περί τα 500 άτομα της ορεινής περιφέρειας του Αγ. Νικολάου.

Συγχρόνως λειτούργησαν δύο Καφενεία των Ορέων, στην Κριτσά και στο Κρούστα,  με μεγάλη συμμετοχή των ντόπιων  κατοίκων, οι οποίοι μαζί με τις πολλές αγωνίες για το πού πορεύεται ο τόπος μας , κατέθεσαν μεγάλη  καλοσύνη, αποφασιστικότητα και τη γνωστή    φιλοξενία τους.

Στην Αλληλοδιδασκαλία των μαθητών που υλοποιήθηκε  ανάμεσα στα σχολεία, του 3ου Δημ. Αγίου Νικολάου, του δημ. Σχολείου Κρούστα και του δημ. Σχολείου Κριτσάς, παρευρέθηκαν, συμμετείχαν και συντόνισαν οι καθηγητές των Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Κρήτης με τους διευθυντάς  των δημοτικών σχολείων και τους δασκάλους.

Ο σχολικός σύμβουλος της περιφερειακής διεύθυνσης  Κρήτης καθώς και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου βοήθησαν πολλαπλώς όλη αυτή τη δραστηριότητα με ιδιαίτερη αγάπη.

               

Συνάντηση του Πανεπιστημίου των Ορέων για το πρόγραμμα συμβιωματικής παιδείας ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI, 15 Μαϊου 2012, ΠΑΓΝΗ

Την Τρίτη 15 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πανεπιστημίου των Ορέων για το πρόγραμμα συμβιωματικής παιδείας Πηνελόπη Gandhi.

 

Συνάντηση του Πανεπιστημίου των Ορέων για θέματα ενέργειας, Άνω Καλέσα, 14 Μαΐου 2012

Tο Πανεπιστήμιο των Ορέων, τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2012 στα Άνω Καλέσα πραγματοποίησε συνάντηση, η οποία αφορούσε σε θέματα ενέργειας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου των Ορέων καθ. Ιωάννης Παλλήκαρης, ο καθ. του ΤΕΙ Ηρακλείου κ. Δημήτρης Χρηστάκης, η αρχιτέκτων κ. Βάννα Σφακιανάκη, ο ερευνητής κ. Πέτρος Λυμπεράκης, ο καθ. Ανατομίας κ. Ιωάννης Σιατίτσας και η κ. Βαρβάρα Τερζάκη - Παλλήκαρη, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Πανεπιστημίου των Ορέων.

 

Διημερίδα του ευρωπαϊκού έργου DANTE, Aldemar Knossos Royal hotel, Χερσόνησος, 17-18 Μαΐου 2012

Στις 17 & 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε διημερίδα του ευρωπαϊκού έργου DANTE, στο Aldemar Knossos Royal hotel, Χερσόνησος, με παρουσίαση του Πανεπιστημίου των Ορέων για την ανάπτυξη τηλεατρικής, οφθαλμολογικής, ψηφιακής πλατφόρμας στους ορεινούς όγκους της Κρήτης. Από τον κ. Αναστάσιο Αναστασάκη, επικ. Ιατρό Οφθαλμολογίας, παρουσιάστηκαν οι  δράσεις του Πανεπιστημίου των Ορέων που αφορούν τους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης-Παιδείας, της Ευημερίας και Πολιτισμού, που πραγματοποιούνται στις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές.

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο 1ο Ειδικό Σχολείου Ρεθύμνου, 6 Απριλίου 2012

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων με τον Καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη,  μαζί με τις ομάδες των εθελοντών Ιατρών των Ορέων, την Πανεπιστημιακή κλινική της  Οφθαλμολογίας, της Ψυχιατρικής και της  Ωτορινολαρυγγολογικής, θα επισκεφθούν  την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012,  το 1ο Ειδικό Σχολείο Ρεθύμνου και θα εξετάσουν τα παιδιά του σχολείου καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Φωτογραφικό Υλικό

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δ. Μινώα Πεδιάδος, 30 & 31 Μαρτίου 2012

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, έχει ως κύριο στόχο του, την  παρέμβαση στα Σχολεία των Ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών και στις τρείς βαθμίδες της εκπαίδευσης με προγράμματα Συνδιδασκαλίας μεταξύ των Ορεινών Σχολείων και των μαθητών των Σχολείων των πόλεων.
Καθηγητές των Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου της Κρήτης, με υπεύθυνο τον Καθ. κ. Παναγιώτη Μιχαηλίδη και με την υποστήριξη άλλων καθηγητών των Παιδαγωγικών, τους δασκάλους  με τους καθηγητές των Σχολείων  και με την συνεχή  αρωγή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Παιδείας Κρήτης, δια του Περιφερειάρχου  Παιδείας κ. Αποστόλου Κλινάκη, οργανώνουν καινοτόμες διδακτικές παρεμβάσεις, με εργαστηριακά μαθήματα  για την υλοποίηση πειραμάτων φυσικής, με ιδιοκατασκευές ή εκπαιδευτικής ρομποτικής. Τα παιδιά των Σχολείων των Ορεινών περιοχών, με μεγάλη δεξιότητα και αγάπη για τους Τόπους τους, διδάσκουν αντίστοιχα τα παιδιά των πόλεων, τρόπους παραγωγής ρακής, παραγωγής διαφόρων τυριών, φυτέματος κήπων και περιβολιών, την τέχνη της υφαντικής, την τέχνη του κρητικού χορού, του  τραγουδιού, την τέχνη της παράδοσης.
Με αυτό τον τρόπο, το Πανεπιστήμιο των Ορέων, προσπαθεί να διερευνήσει και να γεφυρώσει τις εκπαιδευτικές ανισότητες που έχουν χαρακτηριστικά γεωγραφικά, κοινωνικά, οικονομικά με την εφαρμογή προγραμμάτων αντισταθμιστικής αγωγής.
Ολη αυτή η προσπάθεια της Αλληλοδιδασκαλίας,  ανάμεσα στα παιδιά της υπαίθρου και της πόλης, είναι μεγάλης εθνικής σπουδαιότητος, δεδομένου ότι δημιουργείται συνάφεια όχι μόνο ανάμεσα στους μαθητές αλλά και ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς από τη Πρωτοβάθμια βαθμίδα έως και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου της Κρήτης, που ως εθελοντές υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου των Ορέων.
Η Αλληλοδιδασκαλία των μαθητών,  σε αυτή την αποστολή,  θα γίνει ανάμεσα στο Γυμνάσιο του χωριού Θραψανός και του Γυμνασίου του Πειραματικού Σχολείου Ηρακλείου, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012,  από 9:00π.μ.έως 13:30 μ.μ.
Στην εξόρμηση αυτή επίσης το Πανεπιστήμιο των Ορέων, θα λειτουργήσει δύο Καφενεία των Ορέων. Στο Καφενείο των Γυναικών, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 στις 11:30 π.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ στο Καστέλλι Πεδιάδος, θα συζητηθεί το θέμα της «Οικονομίας μικρής κλίμακας-Η Αλήθεια, είναι η ανατροπή σήμερα». Οι κυρίες των Ορέων, Νατάσσα Δαγαλάκη-Σιγανού, εκπαιδευτικός, η κ. Καίτη Γαρεφαλάκη, συστιμική σύμβουλος ψυχολογίας και η κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη,επικοινωνιολόγος, θα αναπτύξουν τη συζήτηση και την επικοινωνία με τις γυναίκες του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.
Στο Καφενείο των Ορέων  για τους Ανδρες,   το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012,  στις 17:00 μ.μ. στον Οικισμό Αυλή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, θα αναπτυχθούν  από τους εισηγητές  κ. Ιωάννη Παλλήκαρη, Καθ. Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον κ. Αλ. Στεφανάκη, Κτηνίατρο και Πρόεδρο της ΓΕΩΤΕ, τον κ. Αρη Τσαντηρόπουλο, Λέκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον κ. Στ. Πυρίντσο   Επικ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον κ. Ευαγ. Καπετανάκη, Πρόεδρο ΤΕΙ Κρήτης, θέματα που αφορούν την υγεία, την  κοινωνία, τον πολιτισμό, την κτηνοτροφία και γεωργία, και τα οποία  θα συζητήσουν με τους κατοίκους της περιοχής.
Το Πανεπιστήμιο των Ορέων,  με την υποστήριξη των  Πανεπιστημιακών  Κλινικών  του Πανεπιστημίου Κρήτης,  την Οφθαλμολογική Κλινική-ΒΕΜΜΟ,  την Νευροχειρουργική, την Ακτινοδιαγνωστική,  την Ωτορινολαρρυγγολογική Κλινική, την Κλινική Ψυχολογίας και Τοξικολογίας,  θα  επισκεφθεί και θα εξετάσει τους κατοίκους του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.
Τη Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012, στο Κέντρο Υγείας Καστελλίου Πεδιάδος, θα εξετάζουν ασθενείς, κυρίως  ηλικιωμένους  και παιδιά,   η  Οφθαλμολογική Κλινική με τον Καθηγητή  της Οφθαλμολογίας κ. Ιωάννη Παλλήκαρη και τον Επικ. Καθηγητή κ. Στάθη Δετοράκη  με την  ομάδα των οφθαλμιάτρων.
Επίσης  την ίδια ημέρα, θα εξετάσουν ασθενείς, η  Νευροχειρουργική Κλινική  με τον  Καθ. Νευροχειρουργικής κ. Αντώνη Βάκη με την ομάδα του, η Ψυχιατρική κλινική με τον Καθ. Ψυχιατρικής κ. Νικόλαο Παρίτση  με την ομάδα του, η Ακτινοδιαγνωστική κλινική  με τον κ. Κωνσταντίνο Ψαθάκη  καθώς επίσης και από την  κλινική  της Τοξικολογίας με τον  Καθ. κ. Αριστείδη Τσατσάκη και τους ιατρούς  κ. Εμμανουήλ  Τζατζαράκη Λέκτορα τοξικολογίας, κ. Γιώργο Μαραυγάκη και κ. Ελισάβετ Ρενιέρη.
Το Σάββατο 31 Μαρτίου  2012,  στο Κέντρο Υγείας Καστελλίου Πεδιάδος θα βρίσκονται η Ωτορινολαρρυγγολογική Κλινική  με τον Επικ. Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Προκοπάκη με την ομάδα του και η Ψυχιατρική Κλινική  με τον Καθ. Νικόλαο Παρίτση.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από 9:00 π.μ. μέχρι 16:00μ.μ. και στις δύο ημέρες.

Φωτογραφικό Υλικό

Καφενείο των Ορέων στα Ανώγεια, 21 Μαρτίου 2012

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, με τον δημιουργό του Καθ. κ. Ιωάννη Παλλήκαρη, με την ομάδα εθελοντών του και με συντονιστή τον Καθ. Ανατομίας κ. Ιωάννη Σιατίτσα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ανωγείων, θα λειτουργήσουν Καφενείο των Ορέων στα Ανώγεια, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012.

Όπως είναι γνωστό, σκοπός του Πανεπιστημίου των Ορέων, είναι να φέρει τη γνώση κοντά στη κοινωνία και την κοινωνία κοντά στη γνώση, μέσω της ανάπτυξης του διαλόγου και του συγκερασμού της βιωματικής και της επιστημονικής γνώσης. Με τη λειτουργία των Καφενείων των Ορέων, τόσο οι άνθρωποι της επιστήμης, όσο και οι κάτοικοι των ορεινών Ανωγείων, μπορούν να ενθαρρυνθούν μέσα από την εμπράγματη αλληλεπίδραση, η οποία μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα για την πραγμάτωση μιας βιωματικής δυναμικής.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Καφενείο των Γυναικών στις 15.30 μ.μ., αφορούν στην καθημερινότητα των γυναικών που ζουν στα ορεινά της Κρήτης και που είναι νέες, μητέρες, ηλικιωμένες και πάντα δυνατές, επιπλέον δημιουργικές, ελεύθερες και αληθινά στηρίγματα του τόπου, γεμάτες ενέργεια, δίνουν πνοή και αγάπη στο τόπο τους.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Καφενείο των Ορέων με τους Άνδρες στις 18:00μ.μ., έχουν σχέση με την κτηνοτροφική και τη γεωργική καλλιέργεια και με την παραγωγή, το πλαστικό χρήμα, τα θέματα υγείας και εκπαίδευσης.

Έντυπα

Φωτογραφικό Υλικό

Δράσεις του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Ιεράπετρας Λασιθίου, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2012

 To Πανεπιστήμιο των Ορέων, με οδηγό τον Καθ. Ιωάννη Παλλήκαρη, θα πραγματοποιήσει την επόμενη αποστολή του στο Δήμο  Ιεράπετρας  στο Λασίθι την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012.
Το Πανεπιστήμιο των Ορέων,  ακολουθώντας τους στόχους του και ιδιαίτερα σήμερα μέσα  στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας, συνεχίζει την αποστολή του στις απομακρυσμένες, ορεινές και εγκαταλελειμμένες περιοχές της Κρήτης για να προσφέρει υπηρεσίες Τριτοβάθμιας Υγείας σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.   Ο Καθ. Ι. Παλλήκαρης με την ομάδα του, ο Καθ. Χρ. Λιονής με την ομάδα του, ο Καθ. Αντ. Βάκης με την ομάδα του, ο Καθ. Ε. Τζατζαράκης με την ομάδα του, θα οργανώσουν και στην Ιεράπετρα αντιστοίχως ιατρεία μιας ημέρας και θα δώσουν φροντίδα σε μαθητές, γέροντες και σε ανήμπορους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Πανεπιστημίου των Ορέων, έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητά της, τους νέους, τα παιδιά που φοιτούν στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Με την εξαιρετική υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Παιδείας της Κρήτης, τους δασκάλους και τους καθηγητάς οργανώνει μαθήματα αλληλοδιδασκαλίας σε όλη τη Κρήτη μεταξύ των μαθητών των Σχολείων των πόλεων και της επαρχίας. Στην αποστολή αυτή,  η 6η Τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου της  Ιεράπετρας  θα μεταβεί  στο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαύκας μαζί με τον Καθηγητή  Παιδαγωγικoύ Τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης Π. Μιχαηλίδη που θα ενισχύσει με τη βοήθεια των διδασκάλων τους και του Καθ. Δ. Καραγιώργου τη μέθοδο της αλληλοδιδασκαλίας.

Γνωρίζοντας τη μαγική δύναμη του καφενείου στο χωριό «με καθαρτικές ιδιότητες» στη ψυχή των ανθρώπων, το Πανεπιστήμιο των Ορέων, θα οργανώσει και θα λειτουργήσει ένα Καφενείο των Ορέων στο χωριό στις Μάλες της Ιεράπετρας, όπου άνθρωποι της  ντόπιας κοινωνίας θα συνομιλήσουν με τον Καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ι. Παλλήκαρη σχετικά με την κρίση αξιών και ταυτότητας, με τον Λέκτορα Πανεπιστημίου Κρήτης Αρ. Τσαντηρόπουλο για τα λαϊκά δρώμενα των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, με τον Καθ. Αλ. Στεφανάκη για τη διαχείριση βοσκοτόπων και προστασία μελισσοβοσκών, με τον Πρόεδρο του ΑΤΕΙ και Καθ. Ε. Καπετανάκη, για θέματα χρήσης φυτοφαρμάκων και με την Καθ. Πολιτικών Επιστημών Ελ. Μανδαλενάκη θέματα μετανάστευσης.

Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων, είναι η επιστημονική γνώση να συναντηθεί με την βιωματική εμπειρία, δίχως αμφισβήτηση, αλλά με σύνεση και σεβασμό, ώστε το κενό στην κοινωνία να γεφυρωθεί, η ψυχή των ανθρώπων να ανασάνει με την πίστη ότι, η γη ανήκει  σε όλους χωρίς διακρίσεις, όσο κι αν σχεδόν.. μας έχουν πείσει για το ακριβώς αντίθετο.

Δράση Πανεπιστημίου των Ορέων στους Δήμους Aρχανών – Αστερουσίων & Δ. Μινώα - Πεδιάδος , 27 & 28 Ιανουαρίου 2012

Η πρώτη δράση του Πανεπιστημίου των Ορέων για το 2012 πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων σε διάφορα χωριά του Δήμου.

Ετήσια συνάντηση απολογισμού και προγραμματισμού του Πανεπιστημίου των Ορέων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση απολογισμού και προγραμματισμού του Πανεπιστημίου των Ορέων την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011, παρουσία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού χωρίς Σύνορα, Έλληνας Πολίτης - Ευρωπαίος Πολίτης, 17 Δεκεμβρίου, Hilton

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων συμμετείχε στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού χωρίς Σύνορα, Έλληνας Πολίτης - Ευρωπαίος Πολίτης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στο Hilton.

Τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και το Πανεπιστήμιο των Ορέων γιορτάζουν με τα παιδιά του Ρεθύμνου, λένε κάλαντα και μοιράζονται βιβλία.

Τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και η κυρία Βαρβάρα Τερζάκη - Παλλήκαρη, σας προσκαλούν στην καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη παιδική εορτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011, στις 11:00 π.μ., στο χώρο του Μουσείου (Χειμάρας 5).

Η κυρία Βαρβάρα Τερζάκη - Παλλήκαρη, εδώ και πολλά χρόνια επιισκέπτεται τα σχολεία του νομού Ρεθύμνης με εθελοντές και μοιράζει βιβλιά στα παιδιά των Ρεθυμνιωτών και στα παιδιά των μεταναστών.

Δράση Χριστουγέννων Πανεπιστημίου των Ορέων στις Φυλακές Χανίων, Αλικαρνασσού Ηρακλείου & Αγυιάς Χανίων καθώς και στο Ορφανοτροφείο Ηρακλείου και στο Δημόσιο Γηροκομείο Ρεθύμνου

Οι Ημέρες των Χριστουγέννων φτάνουν και οι ανάγκες μαζί με τις αγωνίες μας δυστυχώς μεγαλώνουν.

Οι κάθε είδους αποκλεισμένοι, είτε είναι έγκλειστοι σε κανονικές φυλακές είτε, είναι αποκλεισμένοι  σε διάφορα κοινωνικά πεδία, μας χρειάζονται και εμείς τους χρειαζόμαστε.

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων με τις Ομάδες των Ιατρών και Εθελοντών του θα επισκεφθεί τις Φυλακές Χανίων την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, τις Φυλακές Αλικαρνασσού Ηρακλείου την Τρίτη 6, την Παρασκευή 9 & τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, και τις Φυλακές Αγιάς Χανίων την Παρασκευή  23 Δεκεμβρίου προκειμένου να διεξαχθούν ιατρικές εξετάσεις.

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων  θα επισκεφθεί το Δημόσιο Γηροκομείο Ρεθύμνου και Ορφανοτροφείο Θηλέων Ηρακλείου την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Επίσκεψη του Πανεπιστημίου των Ορέων στις Φυλακές Αγυιάς Χανίων, 23 Δεκεμβρίου 2011

Επίσκεψη Πανεπιστημίου των Ορέων στο Γηροκοκομείο Ρεθύμνης & Ορφανοτροφείο Θηλέων Ηρακλείου, 20 Δεκεμβρίου 2011

Επίσκεψη του Πανεπιστημίου των Ορέων στις φυλακές Ηρακλείου, 12 Δεκεμβρίου 2011

Επίσκεψη του Πανεπιστημίου των Ορέων στις δικαστικές φυλακές Χανίων, 02 Δεκεμβρίου 2011

Αρχεία

Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας 'Ανάπτυξη Ορεινών Όγκων' του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης & του Πανεπιστημίου των Ορέων, Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, 09 Νοεμβρίου 2011

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης πραγματοποιήθηκε Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας ‘Ανάπτυξη Ορεινών Όγκων’ του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης & του Πανεπιστημίου των Ορέων, παρουσία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.

Εξόρμηση Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Καστελίου Κισσάμου, 04, 05 και 10 Νοεμβρίου 2011

Μέσα από τις δράσεις του το Πανεπιστήμιο των Ορέων κατόρθωσε να ενταχθεί πλήρως στη ζωή των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών διαπιστώνοντας από την αρχή την ανάγκη συμπόρευσης με τις κοινωνίες αυτές.
Συνεχίζοντας να στέκεται αρωγός στα θέματα που απασχολούν την ανάπτυξη των κοινωνιών αυτών και τη βελτίωση συνθηκών ζωής, το Πανεπιστήμιο των Ορέων πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου, το Δήμο Καστελλίου Κισσάμου Χανίων και το Αννουσάκειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου, την Παρασκευή 04, το Σάββατο 05 και την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 σειρά δράσεων για την Υγεία, την Παιδεία, την Ευημερία και τον Πολιτισμό.

Εσπερίδα στο Δήμο Αμαρίου το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Tο Πανεπιστήμιο των Ορέων, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011 συμμετείχε στην εσπερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου με θέμα «Αμάρι και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Ο καθηγητής των ΤΕΙ Ηρακλείου κ. Δημήτρης Χριστάκης εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο των Ορέων και ως υπεύθυνος εργαστηρίου Αιολικής Ενέργειας αναφέρθηκε στο Ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης στην κοινωνική του διάσταση.

Εξόρμηση Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, 07 Οκτωβρίου 2011

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων την Παρασκευή 07 Οκτωβρίου  και την Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2011, με μία Ομάδα Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και σε συνεργασία με το Δήμο Αγ. Βασιλείου πραγματοποίησε σειρά δράσεων στην περιοχή του Δήμου με μεγάλη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον από τους κατοίκους της περιοχής.

 

Οι δύο Ομάδες εργασίας του Πανεπιστημίου των Ορέων ήταν οι:

 

     1. H ομάδα ‘Κοινωνία – Υγεία’, με υπεύθυνο τον Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Διευθυντή της  Κλινικής, Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χ. Λιονή, επισκέφθηκε το Δήμο Αγ. Βασιλείου και εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στα χωριά Ακούμια, Σπήλι & Μέλαμπες αποτελούμενη από:

(α) Γεν. Ιατρούς του Πα.Γ.Ν.Η., με υπεύθυνο τον κ. Χ. Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στα Ακούμια.

(β) Οφθαλμιάτρους του Πα.Γ.Ν.Η. και του Β.Ε.Μ.Μ.Ο και την Κινητή Μονάδα Οφθαλμολογίας, με υπεύθυνο τον κ. Χ. Σιγανό, Επίκουρο Καθηγητή Οφθαλμολογίας, στο Σπήλι.

(γ)  ΩΡΛ, με υπεύθυνο τον κ. Ε. Προκοπάκη, Επιμελητή Ά ΠαΓΝΗ, στις Μέλαμπες.

δ) Τοξικολόγους, με υπεύθυνο τον κ. Ε. Τζατζαράκη, Λέκτορα Τοξικολογίας, στις Μέλαμπες.

 

Στο σύνολο των ιατρικών δράσεων εξετάσθηκαν  περίπου 300  ντόπιοι κάτοικοι, μέρος των οποίων αρκετά παιδιά.

 

2.  Και  η ομάδα ‘Ανάπτυξη – Οικονομία – Περιβάλλον’ με υπεύθυνο τον κ. Ι. Σιατίτσα καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με της οποίας την υποστήριξη πραγματοποιήθηκε  ημερίδα με πλήθος συμμετεχόντων και οι  παρουσιάσεις που έγιναν ήταν οι ακόλουθες:  

 

Η ασφάλεια των ανθρώπων και του περιβάλλοντος στη γεωργική παραγωγική διαδικασία ως ζωτικό στοιχείο ποιότητας | κ. Ε.  Καπετανάκης, Πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης

Πυρκαγιές και Βοσκοτόπια στο Δήμο Αγ. Βασιλείου | κ. Α. Στεφανάκης, Κτηνίατρος  

 

Παρευρέθησαν επίσης οι κ.κ. Στέλιος Βρυλάκης & Δημοσθένης Παπαδομιχελάκης Αντιδήμαρχοι Δήμου Αγ. Βασιλείου, κ. Μιχάλης Μαυροτσουπάκης  Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Βαγγέλης Παπαδομιχελάκης  Πρόεδρος στο χωριό Μέλαμπες, κ. Ιωάννης Παλλήκαρης Καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Ορέων, κα. Βαρβάρα Τερζάκη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Ορέων, η Προϊσταμένη της Οφθαλμολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ κ. Ειρήνη Αντωνοδημητράκη, Νοσηλευτές, Εθελοντές  &  Ορέοι.

Είναι εντυπωσιακή η διάθεση των ανθρώπων να γίνουν υποστηρικτές του Πανεπιστημίου των Ορέων, της γενναίας αυτής προσπάθειας. 

 

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητα, Δήμος Χερσονήσου, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Tο Πανεπιστήμιο των Ορέων, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011 συμμετείχε στις εκδήλωσεις που πραγματοποίησε ο Δήμος Χερσονήσου για την Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητα,  με θέμα «Προστατεύω το περιβάλλον – Βελτιώνω τη ζωή μου», με την εισήγηση του Ομότιμου Καθ. Βιοχημείας και μέλους του Πανεπιστημίου των Ορέων κ. Εμμανουήλ Στρατάκη.

Ομιλία Καθ. κ. Εμμανουήλ Στρατάκη με θέμα: «Τα γηρατειά τα ευχόμαστε και όμως όλοι τα φοβόμαστε», Σάββατο 27 Αυγούστου 2011, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου

Το Σάββατο 27 Αυγούστου 2011 στις 8:00 μμ πραγματοποιήθηκε ομιλία από το μέλος του Πανεπιστημίου των Ορέων, Καθ. κ. Εμμανουήλ Στρατάκη στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Κωνσταντίνου, με θέμα: «Τα γηρατειά τα ευχόμαστε και όμως όλοι τα φοβόμαστε».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσική και τραγούδια που αφορούν στην ηλικία από το συγκρότημα του Μιχάλη Ξυδάκη και Κωστή Μουδάτση.

Εξόρμηση του Πανεπιστημίου των Ορεών, 27 & 28 Αυγούστου 2011, Δήμος Σφακίων

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων το Σάββατο 27 και τη Κυριακή 28 Αυγούστου 2011, με μία Ομάδα Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και σε συνεργασία με το Δήμο Σφακίων πραγματοποίησε σειρά δράσεων στην περιοχή του Δήμου με μεγάλη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον από τους κατοίκους της περιοχής.

Παρουσίαση του βιβλίου της Αντωνίας Μποτονάκη «Άσ’ το... κι ας αποθάνει», 25 Ιουλίου στις 19:30, Βιβλιοπωλείο ’’ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ’’

Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στις 19:30, το Βιβλιοπωλείο ’’ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ’’ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο των Ορέων, το Μουσείο Λυχνοστάτης και τις Εκδόσεις Ιβίσκος πραγματοποιήθηκε η  παρουσίαση του βιβλίου της Αντωνίας Μποτονάκη «Άσ’ το... κι ας αποθάνει»

 

Για το βιβλίο εκτός από τη συγγραφέα, μίλησαν: 

Αμαλία Φιλιππάκη, Εκπαιδευτικός ΜSc Επιστημών Αγωγής, Μέλος Ομάδας Πολιτισμού του Πανεπιστημίου των Ορέων.

Γιάννης Μαρκάκης, Διευθυντής Μουσείου παραδοσιακής  ζωής  Κρήτης "ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ", Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων (ICR/ICOM).

Δράσεις του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Χερσονήσου, 1 Ιουλίου 2011

Την Παρασκευή 01 Ιουλίου 2011 το Πανεπιστήμιο των Ορέων, σε συνεργασία με το Δήμο Χερσονήσου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μοχού, πραγματοποίησαν ιατρικές εξετάσεις στην περιοχή του Δήμου.

H ομάδα ‘Κοινωνία – Υγεία’, με υπεύθυνο τον Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Διευθυντή της  Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χ. Λιονή, αποτελούμενη από:

(α) Γεν. Ιατρούς του Πα.Γ.Ν.Η. με υπεύθυνο τον κ. Χ. Λιονή, επισκέφθηκαν τις Γωνιές.

(β) Οφθαλμιάτρους του Πα.Γ.Ν.Η. και του Β.Ε.Μ.Μ.Ο και την Κινητή Μονάδα Οφθαλμολογίας, με υπεύθυνους ομάδος τον κ. Α. Αναστασάκη, Επίκουρο Επιμελητή και Γ. Κυμιωνή Λέκτορας Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, επισκέφθηκαν το Μοχό.

(γ) Τοξικολόγους του Ιατρικού Τμήματος με υπεύθυνο τον κ. Ε. Τζατζαράκη, Λέκτορα Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, επισκέφθηκαν το Αβδού.

(δ) ΩΡΛ του Πα.Γ.Ν.Η. με υπεύθυνο τον επιμελητή Α’ κ. Εμμανουήλ Προκοπάκη, επισκέφθηκαν το Κράσι.

O καθ. Ιωάννης Παλλήκαρης παρουσιάζει το Πανεπιστήμιο των Ορέων σε ημερίδα του Δήμου Χανίων στις 29 Ιουνίου 2011

Εξόρμηση του Πανεπιστημίου των Ορεών, Δήμος Σητείας, 3 & 4 Ιουνίου 2011

Την Παρασκευή 03 και Σάββατο 04 Ιουνίου 2011 το Πανεπιστήμιο των Ορέων, σε συνεργασία με το Δήμο Σητείας πραγματοποίησε σειρά δράσεων στην περιοχή του Δήμου.

Συνάντηση των μελών της Ομάδας Ανάπτυξης για την υποβολή οικονομοτεχνικών μελετών, Πρυτανεία Ηρακλείου, 17 Μαΐου 2011

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2011, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Πρυτανεία Ηρακλείου, με μέλη της Ομάδας Ανάπτυξης, για την υποβολή οικονομοτεχνικών μελετών.

Δράσεις του Πανεπιστημίου των Ορέων, Δήμος Καντάνου - Σελίνου, 6 & 7 Μαΐου

Την Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Μαΐου 2011 το Πανεπιστήμιο των Ορέων, σε συνεργασία με τους Δήμους Καντάνου – Σελίνου και Πλατανιά πραγματοποίησε σειρά δράσεων στους αντίστοιχους δήμους:

O Serge Latouche μίλησε για το μεγάλο στοίχημα της αποανάπτυξης, καλεσμένος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθ. Ι. Παλλήκαρη, του Πανεπιστημίου των Ορέων, του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Μεσσαράς και του κ. Κώστα Μανιδάκη

Γεμάτη η Αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου από πλήθος κόσμου, ακαδημαϊκούς και φοιτητές στη διάλεξη που πραγματοποίησε ο Serge Latouche (Σερζ Λατούζ) την Πέμπτη 5 Μαΐου 2011 στις 18:15 μ.μ.με θέμα την «Απο-ανάπτυξη/ Απο-μεγέθυνση ως ένα Τοπικό Σχέδιο» .

Συνάντηση με θέμα την αξιοποίηση του «Μουσείου Ομαλού», Νομαρχιακό Μέγαρο Χανίων, 27 Απριλίου 2011

Τη Τετάρτη 27 Απριλίου 2011, το Πανεπιστήμιο των Ορέων με επικεφαλής, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθ. κ. Ιωάννη Παλλήκαρη, συνάντηση με φορείς του Νομού Χανίων, στην αίθουσα συσκέψεων του Νομαρχιακού Μεγάρου Χανίων, με θέμα την αξιοποίηση του «Μουσείου Ομαλού», την γεωργοκτηνοτροφική ανάπτυξη της περιοχής και τον προγραμματισμό των σχετικών δράσεων.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωάννης Φίλης, ο Εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων κ. Στέλλιος Ρίγλης, ο  Αντιδήμαρχος Αποκορώνου κ. Εμμανουήλ Νοικολούδης, η Προϊσταμένη 1ου Π.Ε. Χανίων κ. Στέλλα Λειβαδιωτάκη, η Εκπρόσωπος από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς κ. Ελπίδα Περουλάκη, ο υπεύθυνος συντονισμού του Πανεπιστημίου των Ορέων κ. Ιωάννης Σιατίτσας, ο κ. Εμμανουήλ Μπενιουδάκης, Μηχανολόγος, καθώς και μέλη του Πανεπιστημίου των Ορέων.

Στη συνάντηση προγραμματίστηκε η παρέμβαση του Πανεπιστημίου των Ορέων στον Ομαλό στις 07/05/2011.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της παρεμβάσης, θα αναρτηθεί το συντομότερο δυνατό.

Συνάντηση της Ομάδας Πολιτισμού με θέμα την οργάνωση περαιτέρω δράσεων, 26 Απριλίου 2011

Στις 26 Απριλίου 2011, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της ομάδας Πολιτισμού των Ορέων, με θέμα την οργάνωση των περαιτέρω δράσεων του Πανεπιστημίου των Ορέων. 
Υπεύθυνος της Ομάδας Πολιτισμού ανέλαβε ο Καθ. κ. Θεοχάρης Δετοράκης σε συνεργασία με τον Καθ. κ. Μιχάλη Κοπιδάκη.

Συνάντηση στο Νομαρχιακό Μέγαρο Χανίων με θέμα την αξιοποίηση του «Μουσείου Ομαλού», 18 Απριλίου 2011

  Τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2011, το Πανεπιστήμιο των Ορέων με επικεφαλής, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθ. κ. Ιωάννη Παλλήκαρη, πραγματοποίησε συνάντηση με φορείς του Νομού Χανίων, στην αίθουσα συσκέψεων του Νομαρχιακού Μεγάρου Χανίων, με θέμα την αξιοποίηση του «Μουσείου Ομαλού»  και γενικότερα την υποστήριξη της ανάπτυξης στους  ορεινούς όγκους και απομονωμένες  περιοχές του Νομού, καθώς και τον προγραμματισμό της νέας δράσης του, που θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Καντάνου – Σελίνου.

     Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Χανίων κ. Εμμανουήλ Σκουλάκης, η Αντιδήμαρχος Χανίων κα Χρ. Χατζηδάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης της Νομαρχιακής Ενότητας Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων, κ. Δημήτριος Μιχελογιάννης, οι Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Καντάνου – Σελίνου, κ.κ. Γεώργιος Δερμιτζάκης, Ευτύχιος Πυροβολάκης, ο Αντιδήμαρχος Αποκορώνου κ. Εμμανουήλ Νικολούδης, ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά, κ. Εμμανουήλ Σολιδάκης, ο Δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Ηλίας Ποντικάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων κ. Τάσος Κουρουπάκης, η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του δήμου Χανίων κα Έμμυ Παπαβασιλείου, ο κ. Πέτρος Λυμπεράτος, Πρόεδρος ΔΣΕΔ Σαμαριάς, ο υπεύθυνος συντονισμού του Πανεπιστημίου των Ορέων κ. Ιωάννης Σιατίτσας, η κα Βαρβάρα Τερζάκη, Επικοινωνιολόγος, ο κ. Αλέκος Στεφανάκης, Κτηνίατρος, ο κ. Εμμανουήλ Μπενιουδάκης, Μηχανολόγος, καθώς και μέλη του Πανεπιστημίου των Ορέων.

     Στη συνάντηση προγραμματίστηκε να γίνει παρέμβαση του Πανεπιστημίου των Ορέων στον Ομαλό στις 07/05/2011.

     Το αναλυτικό πρόγραμμα της παρεμβάσεις, θα καθορισθεί σε νέα συνάντηση την Τετάρτη 27 Απριλίου 2011 και θα αναρτηθεί το συντομότερο δυνατό.

Δράσεις του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Αμαρίου, 8 Απριλίου 2011

Την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 το Πανεπιστήμιο των Ορέων, σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρίου πραγματοποίησε σειρά δράσεων σε χωριά του Δήμου Αμαρίου.

Ιατρική Εξόρμηση στο χωριό Άνω Βιάννος, 4 Μαρτίου 2011

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011 το Πανεπιστήμιο των Ορέων, σε συνεργασία με το Δήμο Βιάννου, την Κινητή Μονάδα Οφθαλμολογίας της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Π.Α.Γ.Ν.Η.,  το ΒΕΜΜΟ, με επικεφαλής τον καθ. κ. Ιωάννη Παλλήκαρη, καθώς και  την ομάδα Ωτορινολαρυγγολογικής  κλινικής, με επικεφαλής τον επιμελητή Α’ κ. Εμμανουήλ Προκοπάκη, επισκέφθηκαν το χωριό Άνω Βιάννος, του Δήμου Βιάννου, του Νομού Ηρακλείου όπου και πραγματοποίησαν εξετάσεις στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της περιοχής.

Συνάντηση των Ιατρών των Ορέων στην Πρυτανεία Ηρακλείου, 9 Μαρτίου 2011

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011 και ώρα 2:00 μ.μ. στην Πρυτανεία Ηρακλείου του Πανεπιστημίου Κρήτης, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Ιατρών των Ορέων, με σκοπό τον προγραμματισμό μελλοντικών δράσεων.

Συνάντηση στην Πρυτανεία Ηρακλείου για την ανάπτυξη ανθρωποδικτύου για το σχεδιασμό περαιτέρω δράσεων, 3 Μαρτίου 2011

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου και ώρα 7:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Πρυτανεία Ηρακλείου του Πανεπιστημίου Κρήτης, με σκοπό την ανάπτυξη ενός ανθρωποδικτύου για τον σχεδιασμό περαιτέρω δράσεων.

Συνάντηση στην Πρυτανεία Ρεθύμνου για τον προγραμματισμό των Εκπαιδευτικών Δράσεων, 3 Μαρτίου 2011

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου και ώρα 9:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Πρυτανεία Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης με κ. καθηγητές Κοινωνικών Επιστημών και Επιστήμων Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με σκοπό των προγραμματισμό των Εκπαιδευτικών Δράσεων.

Συνάντηση Ομάδων Εργασίας, 28 Φεβρουαρίου 2011

Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 9:00 π.μ.στην Πρυτανεία πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους υπευθύνους των Ομάδων Εργασίας για τον προγραμματισμό νέων δράσεων του Πανεπιστημίου των Ορέων.

5 Φεβρουαρίου 2011, Συνάντηση με Περιφερειάρχη – Αντιπεριφερειάρχες & Δημάρχους Κρήτης στην Ι.Μ. Βωσάκου

Το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011 στην Ιερά Μονή Βωσάκου Ρεθύμνης, η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου των Ορέων, με επικεφαλής τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη, συναντήθηκε με τους Αντιπεριφερειάρχες και το σύνολο σχεδόν των Δημάρχων του νησιού.

Την παρουσίαση των σκοπών και των πράξεων του Πανεπιστημίου των Ορέων, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έκαμε ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας κύριος Ιωάννης Παλλήκαρης, ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κύριος Χρήστος Λιονής, ο Επίκουρος καθηγητής Βιολογίας, κύριος Στέργιος Πυρίντσος, και ο Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης κύριος Δημήτρης Καραγιώργος. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθησαν αρκετοί Ακαδημαϊκοί μέλη του Πανεπιστημίου των Ορέων όλοι τους εθελοντές, καθώς και αρκετοί Κρήτες από όλη την Κρήτη.

Με το τέλος της παρουσίασης, υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και Δημάρχων της Κρήτης, με το Πανεπιστήμιο των Ορέων.

Στη συνέχεια οι ομάδες εργασίας του Πανεπιστημίου των Ορέων επισκέφθηκαν τα χωριά της Ρεθύμνης, Ζωνιανά, Λιβάδια, Αξός και Σίβρυτος.

Στα Ζωνιανά, ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας κύριος Ιωάννης Παλλήκαρης, και ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κύριος Χρήστος Λιονής έδωσαν τα αποτελέσματα της έρευνας και των μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία 5 χρόνια στην περιοχή, παρουσία Ιατρών, φοιτητών, κοινωνικών φορέων και των κατοίκων του χωριού.

Στα Λιβάδια, ομάδα Ακαδημαϊκών δασκάλων και άλλων εθελοντών του Πανεπιστημίου των Ορέων είχε συνάντηση - συζήτηση με τη νεολαία του χωριού, η οποία αριθμούσε τουλάχιστον 100 άτομα και γονείς καθώς και διάφοροι άλλοι φορείς της κοινωνίας.

Στην Αξό, οι Οφθαλμίατροι των Ορέων με υπεύθυνο της Ομάδος τον Επίκουρο Καθηγητή της Οφθαλμολογίας κύριο Ευστάθιο Δετοράκη, εξέτασαν ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων του χωριού Αξός.

Στη Σίβρυτο Αμαρίου, ο Επίκουρος καθηγητής κύριος Στέργιος Πυρίντσος με εθελοντές των Ορέων επισκέφθηκε τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού ρίγανης και των αρωματικών φυτών της Κρήτης, όπου και συζήτησαν θέματα που αφορούν στα φυτά και στο Περιβάλλον της επαρχίας του Αμαρίου.

Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη είναι έκδηλη στα πρόσωπα και στις συμπεριφορές των αποκλεισμένων στα ορεινά, κατοίκων της Κρήτης και αυτό οπλίζει τις ψυχές των μελών – εθελοντών του Πανεπιστημίου των Ορέων που γνωρίζουν καλά πως:

"Γνώση χωρίς χαρακτήρα, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, πλούτος χωρίς εργασία, απόλαυση χωρίς συνείδηση, συναλλαγή χωρίς ηθική, λατρεία χωρίς θυσία, πολιτική χωρίς αρχές, οι ρίζες της δυστυχίας. " - Μ. Γκάντι.

Ιατρική εξόρμηση στο χωριό Μιαμού, 28 Ιανουαρίου 2011

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, σε συνεργασία με την  Κινητή Μονάδα Οφθαλμολογίας της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Π.Α.Γ.Ν.Η. και το ΒΕΜΜΟ, με επικεφαλής τον καθηγητή κύριο Ιωάννη Παλλήκαρη και τον καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής κύριο Χρήστο Λιονή θα επισκεφθούν το χωριό Μιαμού, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011, με σκοπό την υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής σε θέματα Υγείας.

Συνάντηση με σκοπό την υποστήριξη των σχολείων των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, 25 Ιανουαρίου 2011

Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποίηθηκε συνάντηση στην Πρυτανεία μεταξύ του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης  Καθηγητή κ. Ιωάννη Παλλήκαρη, του Καθηγητή κ. Παναγιώτη Μιχαηλίδη, του Καθηγητή. κ. Χρήστου Λιονή, με τον κ. Απόστολο Κλινάκη, Περιφερειακό Δ/ντη Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και τον  κ. Εμμανουήλ Πολυζωάκη,  Προϊστάμενο Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/μιας Εκ/σης Κρήτης.
     Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εθελόντριες του Πανεπιστημίου των Ορέων κυρία Βαρβάρα Τερζάκη και κυρία Τερέζα Καρπαθιωτάκη.
    Ο σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν η συνεργασία των Πανεπιστημιακών Δασκάλων, του Πανεπιστημίου των Ορέων με την Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, με σκοπό την υποστήριξη των σχολείων των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών.

Συνάντηση απολογισμού για το έτος 2010, 27 Δεκεμβρίου 2010

Τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε συνάντηση απολογισμού για το 2010, στην οποία συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος, κ.κ. Ιωάννης Παλλήκαρης, Παναγιώτης Μιχαηλίδης, Βαρβάρα Τερζάκη, Σταύρος Καμπέλης, Μιχάλης Κοπιδάκης, Γεώργιος Κοπιδάκης, Μανόλης Στρατάκης.

Οι διάλογοι των Αθηνών

Ενα Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό
24 - 27 Νοεμβρίου 2010, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση

Αρχεία

Η επίσκεψη των συζύγων των πρυτάνεων στο Ρέθυμνο Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Η επίσκεψη των συζύγων των πρυτάνεων στο Ρέθυμνο Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Στο πλαίσιο της 65ης συνόδου πρυτάνεων και προέδρων Δ.Ε. των ελληνικών πανεπιστημίων που πραγματοποιήθηκε στις 22-23 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο, οργανώθηκε παράλληλο πρόγραμμα για τις κυρίες-συζύγους των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων με επίσκεψη στην παλιά πόλη, συνοδευόμενων από τη σύζυγο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βαρβάρα Τερζάκη και την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων κυρία Μαρία Παπαδάκη. Η κυρία Αναστασία Πλούταρχου τις ξενάγησε στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης και κατόπιν η κυρία Σοφία Κατόπη τούς υποδέχτηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Δήμου Ρεθύμνης.

Δήλωση Yπουργού Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου, στα πλαίσια της 65ης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο

Θα ήθελα να κάνω μία ειδική αναφορά στο Πανεπιστήμιο των Ορέων, γιατί πιστεύω ότι είναι μία εξαιρετικά φιλόδοξη και σημαντική για την Ελλάδα προσπάθεια όπου φέρνει την γνώση κοντά στην κοινωνία και την κοινωνία στη γνώση. Είναι ένα πείραμα, όπου αν το παρακολουθήσουμε από κοντά και δούμε τα αποτελέσματα του θα είναι σημαντικό για την αλλαγή της φύσης των Πανεπιστημίων.

Αλληλοδιδασκαλία μαθητών Πόλεων και Περιφέρειας, Κράνα Μυλοποτάμου Νομού Ρεθύμνης, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Στο πλαίσιο της 65ης συνόδου των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, το Πανεπιστήμιο των Ορέων οργάνωσε εκπαιδευτική παρέμβαση «αλληλοδιδασκαλίας μαθητών, μεταξύ σχολείων των πόλεων και της περιφέρειας»,  που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Γυμνάσιο της Κράνας την Παρασκευή στις 22 Οκτωβρίου 2010.

Το εξαιρετικά επιτυχημένο  πρόγραμμα του ΠΟ συντόνισαν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης, ο Κοσμήτορας Επιστημών Πολίτης του Πανεπιστημίου Κρήτης κύριος Παναγιώτης Μιχαηλίδης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/μιας και Β/μιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κύριος Απόστολος Κλινάκης, η Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κυρία Μαρία Τζενάκη, ο Διευθυντής 7ου ΓΕΛ Ηρακλείου Ζαχαρίας Σφακιωτάκης με τους συνεργάτες καθηγητές, κυρία Σμαρώ Ντάκου, κύρια Μαρία Σχοιναράκη και ο κύριος Δημήτριος Σακελλάρης, η διεύθυνση του Γυμνασίου Κράνας και ο παπάς Ανδρέας Κόκκινος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο της Κράνας, μεταξύ μαθητών του Γυμνασίου Κράνας, με μαθητές του 7ου ΓΕΛ Ηρακλείου.

Το μάθημα παρακολούθησαν οι Πρυτάνεις και οι Αντιπρυτάνεις της χώρας, καθώς και οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και πλήθος ντόπιων κατοίκων. Ο Δήμαρχος της περιοχής κύριος Δημήτριος Κόκκινος, ο Παπάς ενορίας Λειβαδίων Ανδρέας Κόκκινος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κράνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδίων, ο Λαογραφικός Σύλλογος Λάζαρος και Μανώλης Χνάρης, ο Παπάς ενορίας Κράνας Βασίλειος Μανιάς, διοργάνωσαν παράλληλες εκδηλώσεις, γεμάτες αγάπη, κρητική φιλοξενία και Μυλοποταμίτικη παράδοση, στο προαύλιο του σχολείου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κράνας είχε στήσει παραδοσιακό καζάνι, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τυροκόμηση της μυζήθρας, καθώς και την παρασκευή ρακής από ρακοκάζανο. Όλοι οι καλεσμένοι γεύτηκαν ζεστή μυζήθρα και ρακή, το τυρί Κράνας και εκλεκτά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει με μεράκι οι γυναίκες της περιοχής. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κράνας, στο πλαίσιο της καλής φιλοξενίας, κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής, έδωσε παραδοσιακά προϊόντα, βότανα, ρακή, κρασί και ένα παραδοσιακό μαχαίρι σε κάθε επισκέπτη. Μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον υπήρξε από κατοίκους της περιοχής για τη γέφυρα επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε και εποικοδομητικές ήταν οι συζητήσεις που έγιναν για τη συνέχεια αυτής της τόσο σημαντικής για όλους προσπάθειας.

Την εκδήλωση έκλεισαν τα παιδιά της Κράνας, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, τα οποία χόρεψαν και τραγούδησαν κρητικούς και παραδοσιακούς χορούς παρέα με τους Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις της χώρας και έστρωσαν τραπέζι με άφθονο κρέας κρασί και μέλι.

Μετά την Κράνα εδόθη δεύτερο γεύμα στα Λειβάδια από τον Δήμαρχο της περιοχής κύριο Δημήτριο Κόκκινο.

 

Σωκράτη μου αθάνατε να οι απόγονοι σου,

Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις που΄ναι αντάξιοι σου.

 

Απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοφάνη,

απόψε διασκεδάζουμε κι ο κόσμος δε με βάνει.

24/10/2010

Ξυλούρης (Καντρής) – Σαλούστρος – Φουντουλάκης - Ξημέρης

Φωτογραφικό Υλικό

Βίντεο

video

Συνάντηση στο Λουτρό Σφακίων, 28 Αυγούστου 2010

Το Σάββατο 28 Αυγούστου 2010 στο Λουτρό Σφακίων πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής του «Πανεπιστημίου των Ορέων»  κ. Ιωάννη Παλλήκαρη με το «Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας» καθώς και  με τα μέλη του Πανεπιστημίου των Ορέων.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η επικοινωνία με το τριτοβάθμιο όργανο των Ελλήνων Κτηνοτρόφων για να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην παραγωγή και στη διάθεση των προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στη βελτίωση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας της παραγωγής με γνώμονα μια από τη βασική φιλοσοφία του Πανεπιστήμιου των Ορέων που είναι η υποστήριξη της αυτόνομης ενδογενούς οικονομίας για την παραμονή των νέων στην υπό ερήμωση περιφέρεια. Κυρίως συζητήθηκε η εφαρμογή των καλών πρακτικών του Πανεπιστημίου των Ορέων στην Κρήτη και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση εδόθη επίσης στα πλαίσια της αλληλοδιδασκαλίας, στην οργάνωση των συναντήσεων των κτηνοτρόφων από διάφορες περιοχές της Κρήτης αλλά και από επιστήμονες από διάφορες περιοχές της χώρας.
Στη συνάντηση αυτή παρευρέθησαν από το «Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας» ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας  κ.  Ελευθέριος Γίτσας καθώς και ο υπεύθυνος επικοινωνίας κ. Γεώργιος  Γιαννιτσόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθ. Ιωάννης Παλλήκαρης, ο κ. Ιωάννης  Χατζηδάκης, μελισσοκόμος, ο κ. Στυλιανός Τσιριντάνης κτηνοτρόφος, ο κύριος Εμμανουήλ Πατεράκης, κτηνοτρόφος, ο κ. Χρήστος Αρβανιτίδης υπάλληλος ΔΕΗ και η κα. Τερζάκη Βαρβάρα, επικοινωνιολόγος.

Διημερίδα Πανεπιστημίου των Ορέων, Βορίζια, 10 - 11 Ιουνίου 2010

Στην κοινότητα Βοριζίων, την Πέμπτη και την Παρασκευή 10 & 11 Ιουνίου 2010, πραγματοποιήθηκε σειρά δραστηριοτήτων με θέμα «Δρώμενα Υγείας και Παιδείας». Η διήμερη αυτή επίσκεψη ήταν μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου των Ορέων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Α. Ηρακλείου, τον Δήμο Ζαρού, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΠΑΓΝΗ, το ΒΕΜΜΟ, το Κέντρο Υγείας Μοιρών, το Περιφερειακό Ιατρείο Ζαρού, το Γραφείο Αγωγής Υγείας της ΔΙΠΕ Ηρακλείου, το Γυμνάσιο Ζαρού και τους εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Βοριζίων.

Εργαστήριο: Η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου των Ορέων στην Κρήτη, 2 Ιουνίου 2010

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο  με θέμα "Η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου των Ορέων στην Κρήτη", στο οποίο συμμετείχαν φορείς από το Πανεπιστήμιο των Ορέων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Leiden University της Ολλανδίας. Οι εισηγήσεις των ομιλητών θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα μας.

Αρχεία

Αυτόνομο Ηλιακό Τυροκομείο, Μαδάρες, 18 Απριλίου 2010

Παρόντες: 10 κτηνοτρόφοι από την Ανώπολη Σφακίων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθ. Ι. Παλλήκαρης, ο δήμαρχος Σφακίων κ. Σήφης Λύκος, ο αντινομάρχης Χανίων κ. Κωνσταντίνος Γύπαρης, ο μηχανολόγος κ. Μανόλης Μπενιουδάκης, οι κκ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης (μελισσοκόμος) και Μανόλης Πατεράκης (κτηνοτρόφος) από το Ρέθυμνο και η κ. Βαρβάρα Τερζάκη.

Ο κύριος Παλλήκαρης έκανε αναφορά στις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου των Ορέων και συγκεκριμένα στη σύσταση του αυτόνομου ηλιακού τυροκομείου στις Μαδάρες, ενώ οι κκ. Χατζηδάκης και Πατεράκης που πήραν τον λόγο στη συνέχεια, τόνισαν τη σημασία μιας τέτοιας παρέμβασης ως πρότυπο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Με τη σειρά του, ο κύριος Μπενιουδάκης παρουσίασε την τεχνική μελέτη που έχει εκπονήσει για την κατασκευή του αυτόνομου ηλιακού τυροκομείου μετά από συζητήσεις που είχε με τους ντόπιους κτηνοτρόφους και την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση. Ο Δήμαρχος Σφακίων αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά θέματα του Δήμου και τις παλαιότερες παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα, κρίνοντας το συγκεκριμένο project ως εξαιρετικό και προτείνοντας οι μονάδες των αυτόνομων ηλιακών τυροκομείων να αγοράζονται από τον Δήμο, να τοποθετούνται στα τυροκομεία και να παραδίδονται δωρεάν στους κτηνοτρόφους προς χρήση. Τη θετική άποψή του για την πρωτοβουλία εξέφρασε και ο αντινομάρχης κύριος Γύπαρης.

Στο τέλος της συζήτησης λήφθηκε από κοινού η απόφαση οι πρώτες μονάδες του αυτόνομου ηλιακού τυροκομείου να χρηματοδοτηθούν από τον Δήμο Σφακίων, ενώ ο κύριος Μπενιουδάκης δεσμεύτηκε να παρουσιάσει άμεσα την τελική τιμή και τα τελικά τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτόνομου ηλιακού τυροκομείου.

 

Διάλεξη Καθ. Michael Herzfeld, Πολυχώρος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, Παρασκευή 16 Απριλίου 2010, 18:00μμ

Ο Καθ. Michael Herzfeld, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Ορέων, πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Η Θεσμική Εδραίωση της Ευθυνοφοβίας: η Επιστημονική Αξιοκρατία και η Νεοφιλελεύθερη Απειλή» στο πλαίσιο του μαθήματος "Επιστήμων Πολίτης"  2009-2010 με θέμα "Η κρίση της οικονομίας και η οικονομία της κρίσης", που γίνεται σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης με τον Δήμο Ηρακλείου και τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Καφενείο των Ορέων Βορίζια <br /> Προληπτική Ιατρική <br /> Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας Νομ. Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, 23 Μαρτίου 2010

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων οργάνωσε συνάντηση – συζήτηση με ντόπιους κατοίκους και μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης την Τρίτη 23 Μαρτίου 2010 στα Βορίζα Ηρακλείου.

Ομιλητές στην συνάντηση ήταν: ο Καθηγητής του Τομέα Κοινωνικής  Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κύριος Χρήστος Λιονής με  θέμα:

Τι ζητάμε από τον γενικό/οικογενειακό ιατρό για να προλάβουμε την ασθένεια

 και ο ιατρός - συνεργάτης του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριος Χρήστος Χατζής με θέμα :

Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή στην πρόληψη των χρονίων νοσημάτων

Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής μετακινήθηκε και λειτουργεί στον Ζαρό η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου εώς και την Παρασκευή 26 Μαρτίου, για την εξυπηρέτηση των γυναικών του Δήμου.

Καφενείο των Ορέων <br /> Δήμος Τυμπακίου, 21 Μαρτίου 2010

Πολλά παιδιά, γονείς, και ο Δήμαρχος κύριος Αντώνης Χαραλαμπάκης απόλαυσαν την εξαιρετική παράσταση του «Μικρού Πρίγκηπα».

Στο τέλος όλοι μαζί γεύθηκαν εξαιρετικά νηστίσιμα εδέσματα της περιοχής

Καφενείο των Ορέων <br /> Δήμος Οροπεδίου, Λασίθι 20 Μαρτίου 2010

Στη μαγευτική ανοιξιάτικη φύση του  Οροπεδίου του Λασιθίου, το Πανεπιστήμιο των Ορέων οργάνωσε επίσκεψη με την παρουσία της Κινητής Μονάδας Οφθαλμολογίας της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και το ΒΕΜΜΟ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μαρτίου 2010 με επικεφαλής τον καθηγητή της Οφθαλμολογίας και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κύριο Ιωάννη Παλλήκαρη και με υπεύθυνο της ομάδας του κύριο Ευστάθιο Δετοράκη καθώς και την ιατρική ομάδα: Τρισεύγενη Γιαννακοπούλου, Γιώργος Κονταδάκης, Μανόλης Καλλιονάκης, Δήμητρα Πορτάλιου, Ουρανία Πατεράκη, Κατερίνα Χαλκιά,

Γιώργος Αγορογιάννης

Από το πρωΐ στις 10 εως στις 8 το απόγευμα στο Δημαρχείο στο Τζερμιαδο, ομάδα των γιατρών εξέτασε 102 κατοίκους γυναίκες και άνδρες κυρίως άτομα ηλικιωμένα.

Διαπιστώθηκαν δυο σοβαρές περιπτώσεις γλαυκώματος και διαταραχών των βλεφάρων και παραπέμθηκαν για θεραπείες στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημίου και στο ΒΕΜΜΟ.

Στα πλαίσια του Καφενείου των Ορέων δόθηκε θεατρική Παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκηπας» στις 7μ.μ, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου, με σκηνοθεσία του κύριου Γ. Αντωνάκη και τη Θεατρική Ομάδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Διάλεξη Καθ. Γ. Παυλίδη, Ανώγεια, 2 Φεβρουαρίου 2010

Ο Καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κύριος Γεωργίου Θ. Παυλίδη πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα  «Δυσλεξία – θείο δώρο, μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής» την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 17:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ανωγείων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο των Ορέων, τον Δήμο Ανωγείων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και Γυμνασίου και τους Συλλόγους Διδασκόντων.

Γενέθλια Συνάντηση του Πανεπιστημίου των Ορέων, Ιερά Μονή Βωσάκου, 17 Ιανουαρίου 2010

Κλείνοντας 2 χρόνια δημιουργικής ελπίζουμε παρουσίας, η Εκτελεστική Επιτροπή του Πανεπιστημίου των Ορέων πραγματοποίησε συνάντηση μελών στην Ιερά Μονή Βωσάκου την Κυριακή 17 Ιανουρίου 2010. Κατά τη συνάντηση έγινε απολογισμός των πεπραγμένων και παρουσιάστηκαν οι προγραμματισμένες για το μέλλον δραστηριότητες της Εταιρείας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της συνάντησης.

 

Ειδική διάκριση για το σύνολο του έργου του Πανεπιστημίου των Ορέων μέσω της υποψηφιότητας του καθηγητή Ι. Παλλήκαρη ως πρόσωπο της χρονιάς 2009

Με ειδική διάκριση για το σύνολο του έργου του Πανεπιστημίου των Ορέων τιμήθηκε ο καθηγητής  Ι. Παλλήκαρης μέσω της υποψηφιότητάς του ως πρόσωπο της χρονιάς 2009. Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, έφερε το Πανεπιστήμιο των Ορέων και τον βασικότερο εκπρόσωπό του σε πολύ υψηλή θέση στην ηλεκτρονική "αναμέτρηση".

Παραδοσιακό Τυροκομείο, 21 Δεκεμβρίου 2009

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Καθ. Ι. Παλλήκαρης, ο Καθ. Χημείας κύριος Νίκος Χανιωτάκης και ο τυροκόμος κύριος Παύλος Ορφανουδάκης, συνοδεία μηχανικού, πραγματοποίησαν συνάντηση και συζήτησαν τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής ενός παραδοσιακού τυροκομείου.

18 Δεκεμβρίου 2009, Συνάντηση για τα ερευνητικά προγράμματα

Ο Πρόεδρος της  Εκτελεστικής Επιτροπής, Καθ. Ι. Παλλήκαρης, συναντήθηκε με τον κύριο Δ. Τούμπανο, ειδικό στον τομέα  ευρωπαϊκών προγραμμάτων,  και την κυρία Τ. Καρπαθιωτάκη και συζήτησαν τη δυνατότητα εξεύρεσης πόρων για τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου των Ορέων μέσα από τα ερευνητικά προγράμματα.

21-22 Δεκεμβρίου 2009, Ιατρική εξόρμηση στον Δήμο Τυμπακίου

Η Κινητή Μονάδα Οφθαλμολογίας της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ με επικεφαλής τον κύριο Στάθη Δετοράκη, το ΒΕΜΜΟ και ομάδα γυναικολόγων της Μαιευτικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ με επικεφαλής την κυρία Αναστασία Γούμενου πραγματοποίησαν οφθαλμολογικές και γυναικολογικές εξετάσεις στους κατοίκους των ορεινών περιοχών του Δήμου Τυμπακίου.

Παραδοσιακό Τυροκομείο στις Μαδάρες, 17 Νοεμβρίου 2009

Συνάντηση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Ορέων με τους κκ. Σταύρο Καμπέλη, Γιώργο Πετράκη, Νίκο Χανιωτάκη, Λάμπη Κοπάση, με θέμα την πρόοδο της τεχνικής μελέτης για το Παραδοσιακό Τυροκομείο στις Μαδάρες.

Συζήτηση με θέμα 'Σχέσεις γονέων, δασκάλων και παιδιών' στο Γυμνάσιο Κράνας, 10 Νοεμβρίου 2009

Tο Πανεπιστήμιο των Ορέων οργάνωσε συζήτηση για τους γονείς και δασκάλους της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου με θέμα "Σχέσεις γονέων, δασκάλων και παιδιών". Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Ορέων, Καθ. Ι. Παλλήκαρης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθ. Π. Μιχαηλίδης, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εκπαιδευτικοί των Νομών Ρεθύμνου και Χανίων.

 

Φωτογραφικό Υλικό

Καφενείο των Ορέων στην Κάσο, 30 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 2009

Στην επίσκεψη του Πανεπιστημίου των Ορέων στην Κάσο που έγινε στις 30 και 31 Οκτωβρίου, συμμετείχε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας (ΟΑΣ) Α.Ε.

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων είναι μια εθελοντική οργάνωση (μη κερδοσκοπική εταιρία), την οποία δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και της οποίας σκοπός είναι η υποστήριξη των ορεινών και απομονωμένων περιοχών της Κρήτης και της ευρύτερης περιοχής και η προώθηση της διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Προπαρασκευαστική Συνάντηση για το Παραδοσιακό Τυροκομείο, Ανώπολη Σφακίων, 18 Οκτωβρίου 2009

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Ορέων, Καθ. Ι. Παλλήκαρης, η κυρία Βαρβάρα Τερζάκη, ο κύριος Γιώργος Πετράκης και ο κύριος Μανόλης Τσαντάκης συναντήθηκαν με τους ιδιοκτήτες μιτάτων στην Ανώπολη Σφακίων και συζήτησαν τη δυνατότητα κατασκευής παραδοσιακού τυροκομείου. Αφού αναλύθηκαν οι ιδιαιτερότητες του χώρου, οι τεχνικές προδιαγραφές και άλλες παράμετροι του εγχειρήματος, 14 εκπρόσωποι  οικογενειών με ιδιοκτησίες μιτάτων συμφώνησαν και υπέγραψαν για να ξεκινήσει η τεχνική μελέτη για το παραδοσιακό τυροκομείο.

Συνάντηση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Ορέων, Καθ. Ι. Παλλήκαρη με τους κκ. Πετράκη Γιώργο, Κ. Ξυλούρη, Λ. Κοπάση, Π. Ορφανουδάκη, Α. Κουτσολέλου, Τ. Καρπαθιωτάκη για τη δυνατότητα υλοποίησης Παραδοσιακού Τυροκομείου στις Μαδάρες, 12 Οκτωβρίου 2009

Συνάντηση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Ορέων, Καθ. Ι. Παλλήκαρη με τους κκ. Πετράκη Γιώργο, Κ. Ξυλούρη, Λ. Κοπάση, Π. Ορφανουδάκη, Α. Κουτσολέλου, Τ. Καρπαθιωτάκη για τη δυνατότητα υλοποίησης Παραδοσιακού Τυροκομείου στις Μαδάρες

Ακαδημαϊκή χρονιά 2009 - 2010, Εκπαιδευτικές Παρεμβάσεις

Ενδεικτικό Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Παρεμβάσεων στα σχολεία της Ορεινής Κρήτης

Αναβίωση της παραδοσιακής παραγωγής της γραβιέρας της τρύπας, 29-31 Αυγούστου 2009

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Ορέων και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθ. Ι. Παλλήκαρης, επισκέφθηκε και παρέμεινε το τριήμερο 29-31 Αυγούστου στις ορεινές Μαδάρες. Χωρίς καμία δυνατότητα οδικής πρόσβασης της περιοχής, εκτός τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών επικοινωνίας, σε ένα απόλυτα φυσικό περιβάλλον στα 2.200 μ. υψόμετρο, ο Πρόεδρος επισκέφθηκε τα εναπομείναντα μιτάτα και συζήτησε με τους βοσκούς τη δυνατότητα παραγωγής γραβιέρας στον συγκεκριμένο τόπο, καθώς και τα δεδομένα δημιουργίας μιας συνεταιριστικού τύπου δραστηριότητας με τη συμμετοχή όλων των βοσκών-ιδιοκτητών μιτάτων της περιοχής (14-16 μιτάτα περίπου).

Γ' Καφενείο των Ορέων, Αΐμονας Μυλοποτάμου, 21 Αυγούστου 2009

Η Οφθαλμολογική Κλινική του Π.Α.Γ.Ν.Η., το ΒΕΜΜΟ, το Πανεπιστήμιο των Ορέων και η Νομαρχία Ηρακλείου, σε φιλική συνεργασία με τον Δήμο Κουλούκωνα Ρεθύμνης, πραγματοποίησαν σειρά εξετάσεων στους κατοίκους των χωριών του Δήμου Κουλούκωνα στον Αΐμονα την Παρασκευή, 21 Αυγούστου, από 9.00 – 13.00 και 16.00 – 19.00 μ.μ.
Συγκεκριμένα,  πραγματοποιήθηκαν οφθαλμολογικές εξετάσεις από την Κινητή Μονάδα Οφθαλμολογίας του Π.Α.Γ.Ν.Η., γενικές εξετάσεις της υγείας των κατοίκων από ομάδα Γενικών Ιατρών και Επαγγελματιών Υγείας που συνεργάζονται με τον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Π.Α.Γ.Ν.Η., καθώς και εξετάσεις μαστογραφίας σε γυναίκες ηλικίας 40-70 ετών από την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Νομαρχίας Ηρακλείου.
Το ίδιο βράδυ (19.30 μ.μ.) λειτούργησε στην πλατεία του χωριού το Καφενείο των Ορέων, συνάντηση, συζήτηση των ντόπιων πολιτών με τα μέλη του Πανεπιστημίου των Ορέων, καθηγητές διαφόρων Πανεπιστημίων, διανοούμενους, αγρότες, κτηνοτρόφους, ανθρώπους της καθημερινής αγωνίας και του μόχθου.

Β' Καφενείο των Ορέων στο Δημαρχείο του Φρυ της Κάσου, 5 Αυγούστου 2009

Την Τετάρτη 5 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Φρυ της Κάσου στις 18:00 μ.μ., συνάντηση / συζήτηση των ντόπιων πολιτών με μέλη του Πανεπιστημίου των Ορέων, παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, διανοούμενους, αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ομιλία του κ. Στρατάκη με θέμα «Οι ομορφιές των ορεινών όγκων της Κρήτης. Προοπτικές Ανάπτυξης», στο 15ο Συνέδριο Κρητών Σπουδαστών, 7 Αυγούστου 2009

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009, ο Ομότιμος Καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μανώλης Στρατάκης πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Οι ομορφιές των ορεινών όγκων της Κρήτης. Προοπτικές Ανάπτυξης», στο 15ο Συνέδριο Κρητών Σπουδαστών («Ορεινή Κρήτη: Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός – Ανάδειξη», 6-10 Αυγούστου στο Οροπέδιο Λασιθίου). Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ. Χώρος: Συνεδριακό Κέντρο Οροπεδίου Λασιθίου, Δημαρχείο, Τζερμιάδο.

IΒ' Δικταία 2009, 27 Αυγούστου 2009

Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων «IΒ' Δικταία 2009: Τω Δικταίω Διί» στο Ψυχρό Λασιθίου, την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009 και ώρα 20.00 μ.μ. έγινε η παρουσίαση της Μουσικής Ακαδημίας «Η Ρέα», ενός νέου θεσμού που αποτελεί  συνεργασία του Πανεπιστημίου των Ορέων με το Καμπάνειο Ίδρυμα. Η παρουσίαση έγινε από τον Ομότιμο Καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ιδρυτικό μέλος του Πανεπιστημίου των Ορέων, κ. Μανώλη Στρατάκη.

«Οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός στην ορεινή Κεντρική Κρήτη. Μια πρώτη προσέγγιση με αφορμή το ζήτημα των Ζωνιανών», Άρης Τσαντηρόπουλος, Λέκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο ελληνικός αγροτικός χώρος άρχισε, ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, να γνωρίζει έναν έντονο οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό, με συνέπειες οι οποίες άρχισαν να γίνονται εμφανέστατες κατά τη δεκαετία του 1960, μια «δεκαετία ρωγμών και βίαιων μεταλλαγών» (Κοβάνη 1988: 271), καθώς και με ρυθμούς αλλαγών διαρκώς επιταχυνόμενους κατά τις επόμενες δεκαετίες του 20ου αι. και μέχρι σήμερα.

Πρόταση της Ομάδας Λασιθίου για την έναρξη του Πανεπιστημίου των Ορέων

Οι κάτοικοι των ορεινών όγκων της Κρήτης συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην ιστορική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης. Μέχρι το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου, ίσως και λίγο μετά, τα εύφορα και παραγωγικά οροπέδια και κοιλάδες της ενδοχώρας τροφοδοτούσαν με νόστιμα και υγιεινά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα τις παράκτιες περιοχές, Οι τρόποι εξάσκησης της γεωργικής και κτηνοτροφικής εργασίας δημιούργησαν πληθώρα επαγγελμάτων.

Σχέδιο Ανάπτυξης Οροπέδιου Λασιθίου

Όπως σε όλη την αγροτική ύπαιθρο της χώρας, στο Οροπέδιο Λασιθίου παρατηρείται μια συνεχής μετακίνηση του πληθυσμού στα πλησιέστερα αλλά και απομακρυσμένα μεγάλα αστικά κέντρα, προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας, υψηλότερου εισοδήματος και καλύτερης διαβίωσης.

Γεωργική Ανάπτυξη Οροπέδιου Λασιθίου - Περιβάλλον, Α.Π. Οικονομόπουλος, Ε.Μ.Σφακιωτάκης, Γ.Ε.Χανιωτάκης

Το όλο θέμα της ανάπτυξης του Οροπεδίου Λασιθίου (ΟΛ) έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς φορείς και έχει συζητηθεί από διάφορους συλλόγους και πρόσωπα που προτείνουν διάφορες δράσεις για επίλυση προβλημάτων των κατοίκων του ΟΛ.

Λαϊκός Πολιτισμός και Πολιτική ως θέση στη φιλοσοφία συγκρότησης των αρχών του Πανεπιστημίου των Ορέων, Βαρβάρα Ι. Τερζάκη, Επικοινωνιολόγος

Το συνοπτικό κείμενο τούτο, είναι γραμμένο με απλά λόγια και απευθύνεται στους ακαδημαϊκούς δασκάλους μας, με σκοπό να φωτίσει τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, ζητούμε κι εδώ στην Ελλάδα, να μπορεί να γίνει το Πανεπιστήμιο, εκτός των άλλων, ζωντανό και διαλεκτικό υπό την έννοια, ότι τρέφει την κοινωνία αλλά και αναζωογονείται από αυτήν, ότι προσεγγίζει το παγκόσμιο αλλά επιστηρίζει το τοπικό. Λέμε και ακούμε πολλές θεωρίες. Πώς, όμως, θα διευκολυνόταν ένα ολόκληρο Πανεπιστήμιο, να βρει το δρόμο του για μια τέτοια δημιουργική δουλειά;

Εισήγηση του Προέδρου του «Καμπανείου Ιδρύματος», Α. Τζομπανάκη

Κύριοι Σύνεδροι,

Το Οροπέδιο Λασιθίου, ένας τόπος μοναδικού φυσικού κάλλους που βρίσκεται σε υψόμετρο 860 μ. και περιβάλλεται από τις οροσειρές της Δίκτης και της Σελένας, έχει έκταση 25.000 στρεμμάτων (πεδινό μέρος) και πληθυσμό 3.500 κατοίκων, αποτελώντας έτσι τον υψηλότερο Δήμο της Ελλάδος. Στη μακραίωνη ιστορία του έχει γνωρίσει περιόδους δόξης και παρακμής, καθώς και την επί αιώνες πλήρη και θεσμοθετημένη ερήμωσή του.

Διάλεξη του Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κ. Ν. Σταμπολίδη, 31 Ιανουαρίου 2009

‘‘Ετέαρχος και Φρονίμη: Μύθος ή πραγματικότητα; Ζητήματα του χθες και του σήμερα στην Αξό' (Αξός Μυλοποτάμου)

Εισηγήσεις - Καθηγητών, Ανοιχτή συζήτηση, Τοποθετήσεις Φορέων / Παρευρισκομένων.

Στόχος: η αντιδιαστολή και σύνθεση της επιστημονικής γνώσης με τη βιωματική εμπειρία.

Ημερίδα Συζήτησης - Συνεργασίας με τους Τοπικούς Φορείς, Οροπέδιο Λασιθίου, 30 Ιανουαρίου 2009

"Οροπέδιο Λασιθίου: Παραδοσιακή Οικονομία, Τεχνολογία & Επιχειρηματικότητα'

Εισηγήσεις Ερευνητών - Καθηγητών, Ανοιχτή συζήτηση, Τοποθετήσεις Φορέων/Παρευρισκομένων.

Υπογραφή μνημονίου με το Καμπάνειο Ίδρυμα

Ημερίδα Συζήτησης Συνεργασίας με τους Τοπικούς Φορείς: ‘‘Πράσινο Οροπέδιο', 17 Ιανουαρίου 2009

Οροπέδιο Ομαλού:

 • Τοπικά προϊόντα (χρήση - παραγωγή)
 • Ενέργεια-Υδάτινοι πόροι
 • Οικιστικό περιβάλλον

Εισηγήσεις Ερευνητών - Καθηγητών , Ανοιχτή συζήτηση, Τοποθετήσεις Φορέων / Παρευρισκομένων.

Δ΄ Συνάντηση του Πανεπιστημίου των Ορέων, 19 Ιουλίου 2008

Τοποθεσία:

Πνευματική Εστία Οροπεδίου Λασιθίου

Γ΄ Συνάντηση του Πανεπιστημίου των Ορέων, 13 Ιουνίου 2008

Τοποθεσία:

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χαλέπας

Oφθαλμολογική εξέταση κατοίκων της περιοχής Καλεσών, 21 Ιουλίου 2009

Στο πλαίσιο δραστηριοποίησής τους στον χώρο της προληπτικής Ιατρικής, η Κινητή Μονάδα Οφθαλμολογίας της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Π.Α.Γ.Ν.Η., το ΒΕΜΜΟ και το Πανεπιστήμιο των Ορέων, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Καλεσών, προχώρησαν στην οφθαλμολογική εξέταση κατοίκων της περιοχής την Τρίτη 21 Ιουλίου 2009.

A' Καφενείο των Ορέων, 17 Ιουλίου 2009

Αναβίωση Πανηγυριού Αγίας Μαρίνας.

Τοποθεσία:

Ταβέρνα του Προκόπη, Τεμένια - Χανιά

Συνέντευξη Τύπου για το Πανεπιστήμιο των Ορέων, Αίθουσα Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, 29 Ιουνίου 2009

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης, παρουσίασε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου το Πανεπιστήμιο των Ορέων, που είναι μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης.